5 tipov na super jedlá z nových zemiakov: Skúste ich upiecť a dať na ne 3 veci, bude to hostina
6. 10. 2020, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 15:48)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Mladé čerstvé zemiačiky sú jedinečné nielen tým, že ich pred použitím nemusíte šúpať, ale aj svojou úžasnou chuťou. Mňam.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: Photographer: Dano Veselsky
Zdroj: archív Dobré jedlo
Galéria k článku
Šalát z nových zemiakov s fazuľkami
4 porcie
500 g nových zemiakov ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 bobkový list ● 250 g zelených a žltých fazuľových strukov ● 12 prepeličích vajec ● 1 viazanička reďkoviek ● 1 červená cibuľa ● zelený listový šalát ● čerstvé bylinky podľa chuti ● soľ
NA ZÁLIEVKU: 1 až 2 sardelové filety ● 1 strúčik cesnaku ● 1 ČL horčice ● 1 PL medu ● 8 PL olivového oleja ● 2 až 3 PL citrónovej šťavy ● soľ ● mleté čierne korenie
Pripravíme zálievku. Sardelové filety najemno nasekáme, pridáme pretlačený cesnak, horčicu, med a pomaly vmiešame olivový olej. Postupne pridávame aj citrónovú šťavu, soľ a korenie. Zálievka má mať vyváženú sladkokyslú chuť s jasnou, ale jemnou chuťou sardel. Nové zemiaky v šupke umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode spolu s malou ošúpanou cibuľou, so strúčikmi cesnaku a s bobkovým listom. Uvarené zemiaky scedíme a vo väčšej mise ich krátko miešame s časťou zálievky. Fazuľové struky očistíme od stoniek a dáme do vriacej osolenej vody. Varíme do zmäknutia asi 4 minúty. Vyberieme ich a rýchlo ochladíme v studenej vode. Struky pozdĺžne rozpolíme a nakrájame na kúsky. Prepeličie vajíčka vložíme do vriacej vody a varíme 2 minúty a 20 sekúnd. Vyberieme z hrnca a rýchlo schladíme v studenej vode. Reďkovky očistíme, umyjeme a nakrájame na kúsky, cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky. Všetku zeleninu zamiešame so zemiakmi, pridáme zelené listy a bylinky a postupne prilievame zálievku, kým šalát nebude chutiť podľa našich predstáv. Šalát obložíme rozkrojenými osolenými prepeličími vajcami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút
Náš tip
K tomuto šalátu sa výborne hodí kúsok grilovaného lososa.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Šalát z nových zemiakov a fazuľkami
Kurča v jogurtovej marináde
2 porcie
2 horné + 2 dolné kuracie stehná ● 200 ml gréckeho jogurtu ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 ČL drvenej rasce ● soľ ● 1 ČL rozdrvených semienok koriandra ● 2 ČL mletej červenej papriky ● 1 ČL korenia karí ● 1 PL oleja ● 1 PL masla ● 400 g nových zemiakov
Kuracie mäso umyjeme a osušíme. Do jogurtu vmiešame olúpané a prelisované strúčiky cesnaku, pridáme rascu, soľ, koriander, mletú papriku a korenie karí. Dobre vymiešame a rukou nanesieme na celý povrch mäsa. Odložíme do uzavretej nádoby a necháme marinovať v chlade aspoň 2 hodiny, najlepšie však celú noc. Pripravené mäso vložíme do pekáča, pridáme nakrájané zemiaky a pokvapkáme olejom. Pridáme maslo. Pečieme 40 až 50 minút pri teplote 200 °C. Podľa potreby podlejeme vodou a oblievame vlastnou šťavou. Podávame s ryžou, varenými zemiakmi alebo s čerstvým listovým šalátom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas marinovania: 2 hodiny
Čas pečenia: 40 minút
Čím dlhšie je mäsko naložené v marináde, tým lepšie. Všetky chute sa úžasne spoja a mäso bude krásne šťavnaté.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Kurča v jogurtovej marináde
Indické zemiakové karí s hráškom a mladým špenátom
4 porcie
3 cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● kúsok čerstvého zázvoru ● 1 paprička čili (nemusí byť) ● 1 až 2 PL pasty karí alebo korenia karí (garam masala) ● 1 kg nových zemiakov ● 2 PL paradajkového koncentrátu ● 2 až 3 poháre zeleninového vývaru ● 1 plechovka kokosového mlieka (250 ml)● 250 g vylúpaného zeleného hrášku ● za hrsť mladých špenátových listov ● 1 ČL hnedého cukru ● 1 limeta a koriandrová vňať na podávanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● panenský kokosový olej
Na kokosovom oleji dosklovita osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno a pridáme pretlačený cesnak a zázvor nasekaný nadrobno aj papričku čili, ak chceme mať karí štipľavé. Po chvíli pridáme pastu karí alebo korenie karí a krátko na tuku osmažíme. Do hrnca vhodíme umyté zemiaky nakrájané na malé kocky a chvíľu ich opekáme v korení karí. Pridáme paradajkový koncentrát, všetko dobre premiešame a zalejeme zeleninovým vývarom. Prilejeme kokosové mlieko a pridáme soľ. Karí privedieme do varu, prikryjeme, plameň stíšime a pomaly varíme do zmäknutia zemiakov. Ku koncu hrniec odkryjeme, privedieme opäť do varu, vhodíme zelený hrášok a po chvíli aj listy špenátu. Omáčku prevaríme a odstavíme. Ak treba, dochutíme soľou, korením, prípadne lyžičkou hnedého cukru. Podávame pokvapkané limetovou šťavou a zasypané koriandrovou vňaťou nasekanou nahrubo.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút
Náš tip
Zemiaky posypte vyškvarenou slaninkou alebo opečenou klobásou nakrájanou na kocky.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Indické zemiakové karí s hráškom a mladým špenátom
Nové zemiaky s tvarohom, kyslou smotanou a maslom
4 porcie
1 kg nových zemiakov ● 250 g hrudkovitého tvarohu ● 200 ml kyslej smotany ● 100 g masla ● himalájska čierna soľ (môžete použiť aj ružovú soľ) ● olej ● čerstvá pažítka
Zemiaky dobre umyjeme, ale nešúpeme. Dáme do pekáča a trošku pokvapkáme olejom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C, kým nebudú mäkké. Hotové zemiaky rozložíme na taniere a zľahka do každého udrieme päsťou, aby praskol a vyšla z neho para. Na upečené zemiaky navrstvíme hrudkovitý tvaroh, kyslú smotanu a rozpustené maslo. Osolíme čiernou alebo ružovou soľou a pridáme nasekanú pažítku.
Čas prípravy: 5 minút
Čas pečenia: 20 minút
Náš tip
Ku karí podávajte čerstvé chlebové placky, ktoré si pripravíte len z múky, vody, oleja a zo štipky soli.
Zdroj: Photographer: Dano Veselsky
Nové zemiaky s tvarohom, kyslou smotanou a maslom
Zemiaková focaccia s domácim bylinkovým cottage syrom
4 porcie
200 g nových zemiakov ● 1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 1 bobkový list ● soľ ● mleté čierne korenie
NA CESTO: 500 g múky (najlepšie kombinácia pšeničnej a špaldovej) ● 200 g rozkvasu (alebo sušené droždie na 500 g múky) ● extra panenský olivový olej ● 1 ČL kryštálového cukru ● 200 až 300 ml zemiakovej vody ● bylinky a korenie podľa chuti
NA COTTAGE SYR: 1 l plnotučného mlieka ● 3 PL octu ● kyslá smotana alebo jogurt ● soľ ● mleté čierne korenie ● bylinky (petržlenová vňať, kôpor, pažítka) ● reďkovka ● mladá cibuľka
Nové zemiaky umyjeme, nakrájame v šupke na menšie časti a predvaríme (nie úplne) v osolenej vode s celou cibuľou, cesnakom a s bobkovým listom. Zemiaky vyberieme z vody, tú nevylejeme a necháme ju chladnúť, kým nebude vlažná. Ak použijeme kvások, v kuchynskom robote zamiešame rozkvas, cukor, 500 g múky a toľko vlažnej scedenej zemiakovej vody, aby postupne vzniklo vláčne a nelepivé cesto. Ak použijeme sušené droždie, v kuchynskom robote ho vymiešame s múkou, cukrom a s vlažnou zemiakovou vodou, aby vzniklo vláčne a nelepivé cesto. To necháme prvýkrát nakysnúť v naolejovanej mise prikrytej fóliou (kváskové cesto môže kysnúť niekoľko hodín). Cesto znovu premiesime a roztlačíme na plech s rozmermi 30 x 20 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Do cesta prstami urobíme veľa jamiek, vtlačíme doň aj kúsky predvarených zemiakov. Cesto necháme opäť chvíľu kysnúť, s droždím 10 až 20 minút, s kváskom 20 až 40 minút. Vyhrejeme rúru na 220 °C a na dno rúry umiestnime prázdny plech. Vložíme druhýkrát nakysnutý posúch nad prázdny plech, do ktorého nalejeme pohár vody. Rúru rýchlo zatvoríme a focacciu pečieme asi 10 minút. Po 10 minútach plech s vodou vyberieme a pokračujeme v pečení ďalších 10 minút alebo kým focaccia nebude upečená a kôrka chrumkavá. Ešte teplú ju polejeme kvalitným olivovým olejom, osolíme, posypeme korením alebo sušenými bylinkami. Pripravíme cottage syr. Zohrejeme mlieko tesne pod bod varu (90 °C), prilejeme doň ocot a aspoň na 20 až 30 minút odstavíme. Scedíme mlieko s hrudkami cez čistú utierku a hrudky v utierke ešte prepláchneme studenou vodou, aby sme sa zbavili octovej chuti. Hrudky premiešame s trochou kyslej smotany alebo jogurtu, podľa chuti osolíme a pridáme korenie, čerstvé bylinky, nakrájané reďkovky a mladú cibuľku.
Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 30 minút
Čas pečenia: 20 minút
Ak máte čas, skúste ho investovať do výroby vlastného kváska. Budete potrebovať len ražnú múku, vodu a trocha trpezlivosti.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zemiaková focaccia s domácim bylinkovým cottage syrom