Reklama

5 tipov na super jedlá z nových zemiakov: Skúste ich upiecť a dať na ne 3 veci, bude to hostina

Zemiaková focaccia s domácim bylinkovým cottage syrom

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Mladé čerstvé zemiačiky sú jedinečné nielen tým, že ich pred použitím nemusíte šúpať, ale aj svojou úžasnou chuťou. Mňam.

Šalát z nových zemiakov s fazuľkami

4 porcie

500 g nových zemiakov ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 bobkový list ● 250 g zelených a žltých fazuľových strukov ● 12 prepeličích vajec ● 1 viazanička reďkoviek ● 1 červená cibuľa ● zelený listový šalát ● čerstvé bylinky podľa chuti ● soľ

NA ZÁLIEVKU: 1 až 2 sardelové filety ● 1 strúčik cesnaku ● 1 ČL horčice ● 1 PL medu ● 8 PL olivového oleja ● 2 až 3 PL citrónovej šťavy ● soľ ● mleté čierne korenie

Pripravíme zálievku. Sardelové filety najemno nasekáme, pridáme pretlačený cesnak, horčicu, med a pomaly vmiešame olivový olej. Postupne pridávame aj citrónovú šťavu, soľ a korenie. Zálievka má mať vyváženú sladkokyslú chuť s jasnou, ale jemnou chuťou sardel. Nové zemiaky v šupke umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode spolu s malou ošúpanou cibuľou, so strúčikmi cesnaku a s bobkovým listom. Uvarené zemiaky scedíme a vo väčšej mise ich krátko miešame s časťou zálievky. Fazuľové struky očistíme od stoniek a dáme do vriacej osolenej vody. Varíme do zmäknutia asi 4 minúty. Vyberieme ich a rýchlo ochladíme v studenej vode. Struky pozdĺžne rozpolíme a nakrájame na kúsky. Prepeličie vajíčka vložíme do vriacej vody a varíme 2 minúty a 20 sekúnd. Vyberieme z hrnca a rýchlo schladíme v studenej vode. Reďkovky očistíme, umyjeme a nakrájame na kúsky, cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky. Všetku zeleninu zamiešame so zemiakmi, pridáme zelené listy a bylinky a postupne prilievame zálievku, kým šalát nebude chutiť podľa našich predstáv. Šalát obložíme rozkrojenými osolenými prepeličími vajcami.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút

Náš tip
K tomuto šalátu sa výborne hodí kúsok grilovaného lososa.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Šalát z nových zemiakov a fazuľkami

Kurča v jogurtovej marináde

2 porcie

2 horné + 2 dolné kuracie stehná ● 200 ml gréckeho jogurtu ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 ČL drvenej rasce ● soľ ● 1 ČL rozdrvených semienok koriandra ● 2 ČL mletej červenej papriky ● 1 ČL korenia karí ● 1 PL oleja ● 1 PL masla ● 400 g nových zemiakov

Kuracie mäso umyjeme a osušíme. Do jogurtu vmiešame olúpané a prelisované strúčiky cesnaku, pridáme rascu, soľ, koriander, mletú papriku a korenie karí. Dobre vymiešame a rukou nanesieme na celý povrch mäsa. Odložíme do uzavretej nádoby a necháme marinovať v chlade aspoň 2 hodiny, najlepšie však celú noc. Pripravené mäso vložíme do pekáča, pridáme nakrájané zemiaky a pokvapkáme olejom. Pridáme maslo. Pečieme 40 až 50 minút pri teplote 200 °C. Podľa potreby podlejeme vodou a oblievame vlastnou šťavou. Podávame s ryžou, varenými zemiakmi alebo s čerstvým listovým šalátom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas marinovania: 2 hodiny
Čas pečenia: 40 minút

Čím dlhšie je mäsko naložené v marináde, tým lepšie. Všetky chute sa úžasne spoja a mäso bude krásne šťavnaté.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Kurča v jogurtovej marináde

Indické zemiakové karí s hráškom a mladým špenátom

4 porcie

3 cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● kúsok čerstvého zázvoru ● 1 paprička čili (nemusí byť) ● 1 až 2 PL pasty karí alebo korenia karí (garam masala) ● 1 kg nových zemiakov ● 2 PL paradajkového koncentrátu ● 2 až 3 poháre zeleninového vývaru ● 1 plechovka kokosového mlieka (250 ml)● 250 g vylúpaného zeleného hrášku ● za hrsť mladých špenátových listov ● 1 ČL hnedého cukru ● 1 limeta a koriandrová vňať na podávanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● panenský kokosový olej

Na kokosovom oleji dosklovita osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno a pridáme pretlačený cesnak a zázvor nasekaný nadrobno aj papričku čili, ak chceme mať karí štipľavé. Po chvíli pridáme pastu karí alebo korenie karí a krátko na tuku osmažíme. Do hrnca vhodíme umyté zemiaky nakrájané na malé kocky a chvíľu ich opekáme v korení karí. Pridáme paradajkový koncentrát, všetko dobre premiešame a zalejeme zeleninovým vývarom. Prilejeme kokosové mlieko a pridáme soľ. Karí privedieme do varu, prikryjeme, plameň stíšime a pomaly varíme do zmäknutia zemiakov. Ku koncu hrniec odkryjeme, privedieme opäť do varu, vhodíme zelený hrášok a po chvíli aj listy špenátu. Omáčku prevaríme a odstavíme. Ak treba, dochutíme soľou, korením, prípadne lyžičkou hnedého cukru. Podávame pokvapkané limetovou šťavou a zasypané koriandrovou vňaťou nasekanou nahrubo.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút

Náš tip
Zemiaky posypte vyškvarenou slaninkou alebo opečenou klobásou nakrájanou na kocky.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Indické zemiakové karí s hráškom a mladým špenátom

Nové zemiaky s tvarohom, kyslou smotanou a maslom

4 porcie

1 kg nových zemiakov ● 250 g hrudkovitého tvarohu ● 200 ml kyslej smotany ● 100 g masla ● himalájska čierna soľ (môžete použiť aj ružovú soľ) ● olej ● čerstvá pažítka

Zemiaky dobre umyjeme, ale nešúpeme. Dáme do pekáča a trošku pokvapkáme olejom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C, kým nebudú mäkké. Hotové zemiaky rozložíme na taniere a zľahka do každého udrieme päsťou, aby praskol a vyšla z neho para. Na upečené zemiaky navrstvíme hrudkovitý tvaroh, kyslú smotanu a rozpustené maslo. Osolíme čiernou alebo ružovou soľou a pridáme nasekanú pažítku.

Čas prípravy: 5 minút
Čas pečenia: 20 minút

Náš tip
Ku karí podávajte čerstvé chlebové placky, ktoré si pripravíte len z múky, vody, oleja a zo štipky soli.

Zdroj: Photographer: Dano Veselsky

Nové zemiaky s tvarohom, kyslou smotanou a maslom

Zemiaková focaccia s domácim bylinkovým cottage syrom

4 porcie

200 g nových zemiakov ● 1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 1 bobkový list ● soľ ● mleté čierne korenie

NA CESTO: 500 g múky (najlepšie kombinácia pšeničnej a špaldovej) ● 200 g rozkvasu (alebo sušené droždie na 500 g múky) ● extra panenský olivový olej ● 1 ČL kryštálového cukru ● 200 až 300 ml zemiakovej vody ● bylinky a korenie podľa chuti

NA COTTAGE SYR: 1 l plnotučného mlieka ● 3 PL octu ● kyslá smotana alebo jogurt ● soľ ● mleté čierne korenie ● bylinky (petržlenová vňať, kôpor, pažítka) ● reďkovka ● mladá cibuľka

Nové zemiaky umyjeme, nakrájame v šupke na menšie časti a predvaríme (nie úplne) v osolenej vode s celou cibuľou, cesnakom a s bobkovým listom. Zemiaky vyberieme z vody, tú nevylejeme a necháme ju chladnúť, kým nebude vlažná. Ak použijeme kvások, v kuchynskom robote zamiešame rozkvas, cukor, 500 g múky a toľko vlažnej scedenej zemiakovej vody, aby postupne vzniklo vláčne a nelepivé cesto. Ak použijeme sušené droždie, v kuchynskom robote ho vymiešame s múkou, cukrom a s vlažnou zemiakovou vodou, aby vzniklo vláčne a nelepivé cesto. To necháme prvýkrát nakysnúť v naolejovanej mise prikrytej fóliou (kváskové cesto môže kysnúť niekoľko hodín). Cesto znovu premiesime a roztlačíme na plech s rozmermi 30 x 20 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Do cesta prstami urobíme veľa jamiek, vtlačíme doň aj kúsky predvarených zemiakov. Cesto necháme opäť chvíľu kysnúť, s droždím 10 až 20 minút, s kváskom 20 až 40 minút. Vyhrejeme rúru na 220 °C a na dno rúry umiestnime prázdny plech. Vložíme druhýkrát nakysnutý posúch nad prázdny plech, do ktorého nalejeme pohár vody. Rúru rýchlo zatvoríme a focacciu pečieme asi 10 minút. Po 10 minútach plech s vodou vyberieme a pokračujeme v pečení ďalších 10 minút alebo kým focaccia nebude upečená a kôrka chrumkavá. Ešte teplú ju polejeme kvalitným olivovým olejom, osolíme, posypeme korením alebo sušenými bylinkami. Pripravíme cottage syr. Zohrejeme mlieko tesne pod bod varu (90 °C), prilejeme doň ocot a aspoň na 20 až 30 minút odstavíme. Scedíme mlieko s hrudkami cez čistú utierku a hrudky v utierke ešte prepláchneme studenou vodou, aby sme sa zbavili octovej chuti. Hrudky premiešame s trochou kyslej smotany alebo jogurtu, podľa chuti osolíme a pridáme korenie, čerstvé bylinky, nakrájané reďkovky a mladú cibuľku.

Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 30 minút
Čas pečenia: 20 minút

Ak máte čas, skúste ho investovať do výroby  vlastného kváska. Budete potrebovať  len ražnú múku, vodu a trocha trpezlivosti.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Zemiaková focaccia s domácim bylinkovým cottage syrom

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.