Pondelok: Kiš so špenátovou plnkou

12 kúskov

● 1 balenie lístkového cesta (500 g)● múka na posypanie dosky

Na plnku:● 200 g tvrdého syra● 300 g špenátových listov● 1 PL masla● 2 vajcia● 3 strúčiky cesnaku● soľ

1. Špenátové listy umyjeme, nadrobno pokrájame a krátko podusíme na masle.
2. Pridáme rozšľahané vajcia, prelisovaný cesnak, podľa chuti soľ a pár minút pražíme.
3. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, dáme na hlbší plech a roztiahneme aj po bokoch.
4. Na cesto rozložíme špenátovú plnku, posypeme ju postrúhaným syrom a kiš pečieme pri teplote 220 °C asi 25 minút. Vyberieme, necháme trocha odstáť a podávame.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 20 až 25 minút

Bleskový tip
Do plnky zamiešajte aj téglik kyslej smotany. Kiš bude sýtejší. Podávajte s čerstvým šalátom.

Kiš so špenátovou plnkou
Zdroj: archív NČPŽ

Utorok: Cestovinový šalát s kuracím mäsom

4 porcie

● 200 g menších cestovín● 1 PL olivového oleja● 250 g kuracieho mäsa● 150 g šalátovej uhorky● 150 g farebných paprík● 200 g cherry paradajok● 80 g kešu orieškov● 20 g píniových orieškov● 1 PL olivového oleja● 2 PL sójovej omáčky

Na dresing:● 150 g bieleho jogurtu● 1 PL nasekaných byliniek  (bazalka, petržlenová vňať,  koriander)● šťava z 1 citróna● tabasco● worcesterská omáčka● soľ● mleté čierne korenie

1. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vode. Scedíme, zmiešame s olejom a necháme vychladnúť. Kuracie mäso nakrájame na plátky. Uhorku ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Papriky umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame. Paradajky umyjeme a podľa veľkosti nakrájame na polovice.
2. V miske dôkladne zmiešame jogurt s nasekanými bylinkami. Dochutíme citrónovou šťavou, tabascom, worcesterskou omáčkou, soľou a korením.
3. Mäso zľahka osolíme, pokvapkáme sójovou omáčkou a na oleji rýchlo opečieme a odstavíme. Na suchej panvici opečieme kešu a píniové oriešky. Na taniere rozdelíme zeleninu, na ňu poukladáme mäso. Zalejeme dresingom a nakoniec posypeme opečenými orieškami.

Čas prípravy: 30 minút

Cestovinový šalát s kuracím mäsom
Zdroj: archív NČPŽ

Streda: Paradajková polievka s lososom

4 porcie

● 250 g lososa● 1 cibuľa● 2 strúčiky cesnaku● 2 PL olivového oleja● 200 g zemiakov● 1 konzerva krájaných paradajok● 1 l zeleninového vývaru● tymian● kôpor● soľ● mleté čierne korenie

1. Cibuľu a cesnak ošúpeme, najemno nakrájame a opečieme dosklovita na rozpálenom oleji.
2. Pridáme ošúpané, umyté zemiaky nakrájané na drobné kocky. Restujeme 1 až 2 minúty, pridáme paradajky, podlejeme vývarom, zakryjeme a necháme 10 až 15 minút variť.
3. Lososa nakrájame na menšie kúsky a pridáme do polievky. Varíme, kým sa ryba neprevarí.
4. Polievku nakoniec dochutíme soľou, korením, tymianom, kôprom a ihneď podávame.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút

Paradajková polievka s lososom
Zdroj: archív NČPŽ

Štvrtok: Tvarohové pampúšiky

15 kúskov

● 2 hrnčeky tvarohu● 1 a 3/4 hrnčeka hladkej múky● 3 vajcia● 3 PL kryštálového cukru● 2 PL umu● 1 ČL sódy bikarbóny● 1/2 balíčka prášku do pečiva● olej na vyprážanie

1. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Do misy nasypeme múku, primiešame sódu a prášok do pečiva. Pridáme tvaroh a premiešame.
2. Prilejeme vyšľahané vajcia, um a vypracujeme cesto. Ak je veľmi riedke, pridáme múku na hustejšiu konzistenciu.
3. Na pomúčenej doske vyvaľkáme obdĺžnik hrubý 4 mm a vykrajujeme kolieska. Vyprážame v rozpálenom oleji z obidvoch strán. Podávame s džemom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas vyprážania: 4 minúty/1 šiška

Bleskový tip
Tvaroh môžete pretrieť cez sitko alebo použiť hladký. Cesto bude jemnejšie.

Tvarohové pampúšiky
Zdroj: archív NČPŽ

Piatok: Hovädzie rezance  na cesnaku

5 porcií

● 750 g hovädzej roštenky● 20 g škrobovej múčky● 50 ml oleja● 5 strúčikov cesnaku● štipka korenia karí● 200 g sterilizovanej kapie● soľ● mleté čierne korenie● worcesterská omáčka

1. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na hrubšie rezance. Osolíme, okoreníme a zmiešame so škrobovou múčkou. V panvici ohrejeme olej a mäso na ňom prudko opečieme.
2. Cesnak ošúpeme, prelisujeme a pridáme k mäsu spolu s korením karí. Podlejeme trochou vody.
3. K mäsu pridáme kapiu pokrájanú nahrubo, zakryjeme a na miernom ohni dusíme približne 40 minút. Nakoniec dochutíme worcesterskou omáčkou. Podávame so zemiakmi alebo s dusenou ryžou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 45 minút

Hovädzie rezance na cesnaku
Zdroj: archív NČPŽ