Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

5 tipov na úžasnú večeru pre celú rodinu: TAKÚTO nadýchané pampúšiky ste ešte zaručene nejedli

Tvarohové pampúšiky

Zdroj: archív NČPŽ

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tento nedeľný jablkový koláčik vás dostane svojou chuťou aj šťavnatosťou a TEN ..., LAHÔDKA!

    Pondelok: Kiš so špenátovou plnkou

    12 kúskov

    ● 1 balenie lístkového cesta (500 g)● múka na posypanie dosky

    Na plnku:● 200 g tvrdého syra● 300 g špenátových listov● 1 PL masla● 2 vajcia● 3 strúčiky cesnaku● soľ

    1. Špenátové listy umyjeme, nadrobno pokrájame a krátko podusíme na masle.
    2. Pridáme rozšľahané vajcia, prelisovaný cesnak, podľa chuti soľ a pár minút pražíme.
    3. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, dáme na hlbší plech a roztiahneme aj po bokoch.
    4. Na cesto rozložíme špenátovú plnku, posypeme ju postrúhaným syrom a kiš pečieme pri teplote 220 °C asi 25 minút. Vyberieme, necháme trocha odstáť a podávame.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 20 až 25 minút

    Bleskový tip
    Do plnky zamiešajte aj téglik kyslej smotany. Kiš bude sýtejší. Podávajte s čerstvým šalátom.

    Zdroj: archív NČPŽ

    Kiš so špenátovou plnkou

    Utorok: Cestovinový šalát s kuracím mäsom

    4 porcie

    ● 200 g menších cestovín● 1 PL olivového oleja● 250 g kuracieho mäsa● 150 g šalátovej uhorky● 150 g farebných paprík● 200 g cherry paradajok● 80 g kešu orieškov● 20 g píniových orieškov● 1 PL olivového oleja● 2 PL sójovej omáčky

    Na dresing:● 150 g bieleho jogurtu● 1 PL nasekaných byliniek  (bazalka, petržlenová vňať,  koriander)● šťava z 1 citróna● tabasco● worcesterská omáčka● soľ● mleté čierne korenie

    1. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vode. Scedíme, zmiešame s olejom a necháme vychladnúť. Kuracie mäso nakrájame na plátky. Uhorku ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Papriky umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame. Paradajky umyjeme a podľa veľkosti nakrájame na polovice.
    2. V miske dôkladne zmiešame jogurt s nasekanými bylinkami. Dochutíme citrónovou šťavou, tabascom, worcesterskou omáčkou, soľou a korením.
    3. Mäso zľahka osolíme, pokvapkáme sójovou omáčkou a na oleji rýchlo opečieme a odstavíme. Na suchej panvici opečieme kešu a píniové oriešky. Na taniere rozdelíme zeleninu, na ňu poukladáme mäso. Zalejeme dresingom a nakoniec posypeme opečenými orieškami.

    Čas prípravy: 30 minút

    Zdroj: archív NČPŽ

    Cestovinový šalát s kuracím mäsom

    Streda: Paradajková polievka s lososom

    4 porcie

    ● 250 g lososa● 1 cibuľa● 2 strúčiky cesnaku● 2 PL olivového oleja● 200 g zemiakov● 1 konzerva krájaných paradajok● 1 l zeleninového vývaru● tymian● kôpor● soľ● mleté čierne korenie

    1. Cibuľu a cesnak ošúpeme, najemno nakrájame a opečieme dosklovita na rozpálenom oleji.
    2. Pridáme ošúpané, umyté zemiaky nakrájané na drobné kocky. Restujeme 1 až 2 minúty, pridáme paradajky, podlejeme vývarom, zakryjeme a necháme 10 až 15 minút variť.
    3. Lososa nakrájame na menšie kúsky a pridáme do polievky. Varíme, kým sa ryba neprevarí.
    4. Polievku nakoniec dochutíme soľou, korením, tymianom, kôprom a ihneď podávame.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: archív NČPŽ

    Paradajková polievka s lososom

    Štvrtok: Tvarohové pampúšiky

    15 kúskov

    ● 2 hrnčeky tvarohu● 1 a 3/4 hrnčeka hladkej múky● 3 vajcia● 3 PL kryštálového cukru● 2 PL umu● 1 ČL sódy bikarbóny● 1/2 balíčka prášku do pečiva● olej na vyprážanie

    1. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Do misy nasypeme múku, primiešame sódu a prášok do pečiva. Pridáme tvaroh a premiešame.
    2. Prilejeme vyšľahané vajcia, um a vypracujeme cesto. Ak je veľmi riedke, pridáme múku na hustejšiu konzistenciu.
    3. Na pomúčenej doske vyvaľkáme obdĺžnik hrubý 4 mm a vykrajujeme kolieska. Vyprážame v rozpálenom oleji z obidvoch strán. Podávame s džemom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas vyprážania: 4 minúty/1 šiška

    Bleskový tip
    Tvaroh môžete pretrieť cez sitko alebo použiť hladký. Cesto bude jemnejšie.

    Zdroj: archív NČPŽ

    Tvarohové pampúšiky

    Piatok: Hovädzie rezance  na cesnaku

    5 porcií

    ● 750 g hovädzej roštenky● 20 g škrobovej múčky● 50 ml oleja● 5 strúčikov cesnaku● štipka korenia karí● 200 g sterilizovanej kapie● soľ● mleté čierne korenie● worcesterská omáčka

    1. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na hrubšie rezance. Osolíme, okoreníme a zmiešame so škrobovou múčkou. V panvici ohrejeme olej a mäso na ňom prudko opečieme.
    2. Cesnak ošúpeme, prelisujeme a pridáme k mäsu spolu s korením karí. Podlejeme trochou vody.
    3. K mäsu pridáme kapiu pokrájanú nahrubo, zakryjeme a na miernom ohni dusíme približne 40 minút. Nakoniec dochutíme worcesterskou omáčkou. Podávame so zemiakmi alebo s dusenou ryžou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 45 minút

    Zdroj: archív NČPŽ

    Hovädzie rezance na cesnaku

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.