Rýchle pečenie: Zvýšili sa vám bielky? 5 tipov na tie najlepšie vianočné cukrovinky
12. 12. 2014, 14:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:23)

Zdroj: abl
Snehové dobroty sa len tak rozplývajú na jazyku. Ich príprava je rýchla a navyše chutia takmer každému. Vyskúšajte týchto 5 receptov na vianočné cukrovinky.
Tiež sa vám stále po tom všetkom pečení v chladničke hromadia bielky? Upečte z nich ďalšiu dávku lahodných vianočných cukroviniek.
1. Jahodoví indiánkovia

Zdroj: abl
Jahodoví indiánkovia
Budete potrebovať:
6 bielkov, 200g krupicového cukru, 1 jahodový Vitacit, 1 balíček piškót, čokoláda na varenie
Postup:
Bielky s cukrom a Vitacitom šľahajte elektrickým šľahačom vo vodnom kúpeli asi 20 minút. Dávajte ale pozor, aby teplota vodného kúpeľa nebola príliš vysoká a bielky sa vám neuvarili. Vzniknutú hmotu naplňte do cukrárskeho vrecka a striekajte na piškóty. Indiánky nechajte hodinu odležať a potom namáčajte v rozohriatej čokoláde. Nechajte stuhnúť.
2. Orieškové makrónky
Zdroj: abl
Orieškové makrónky
Budete potrebovať:
400 g lieskových orieškov, 4 bielky, štipka soli, 180 g cukru, 1 balenie vanilkového cukru, 1/2 lyžičky mletej škorice
Postup:
Z orieškov odvážte 220 g a najemno ich pomeľte. Zľahka rozšľahajte bielky so soľou a potom z nich vyšľahajte pevný sneh. Pritom postupne pridávajte cukor a vanilkový cukor a šľahajte, až sa cukor úplne rozpustí. Sneh sa musí lesknúť a držať špičky. Primiešajte mleté oriešky a škoricu. Snehovou hmotou naplňte cukrárske vrecko. Rúru predhrejte na 150 ° C. Plech vyložte papierom na pečenie a striekajte naň kopčeky s priemerom 2 až 3 cm. Na každý pritlačte celý oriešok. Pečte asi 20 minút dozlatista. Opatrne zložte z plechu a dajte vychladnúť na kuchynskú mriežku.
3. Kokosové kocky
Zdroj: abl
Kokosové kocky
Budete potrebovať:
7 bielkov, 160 g krupicového cukru, 160 g polohrubej múky, 80 g masla, čokoládová poleva, kokos na obalenie
Postup:
Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a k nemu potom postupne pridávajte cukor, múku a rozpustené maslo. Získať by ste mali skôr tuhšie cesto. Na plech alebo menší pekáčik dajte papier na pečenie a zhruba na polovicu plechu naneste špachtľou cesto. Pečte pri 180 ° C 20 minút. Po vychladnutí nakrájajte na kocky o veľkosti 2 × 2 cm. Tie potom obaľte v čokoládovej poleve a následne aj v kokose.
Náš tip: Kokos môžete zafarbiť potravinárskymi farbami. Kocky potom budú veselšie.
4. Parížske rožky z bielkov
Zdroj: abl
Parížske rožky z bielkov
Budete potrebovať:
5 bielkov, 300 g krupicového cukru, 250 g strúhaných orechov, 2 lyžice strúhanky
na krém:
3 celé vajcia, 150 g cukru kryštál, 6 lyžíc kakaa, 1 maslo
Postup:
Bielky s cukrom vyšľahajte v pare, pridajte orechy a strúhanku. Jemne premiešajte a striekajte tvary na plech. Predhrejte rúru na 150 ° C a dajte na chvíľu piecť, potom rúru vypnite a nechajte dosušiť. Krém pripravíte tak, že vajcia, cukor a kakao vyšľaháte v pare do zhustnutia, potom necháte vychladnúť a do studeného krému vmiešate celú kocku masla. Krém natrite na upečené rožteky. Nechajte stuhnúť a namáčajte v čokoláde.
5. Kávové pusinky
Zdroj: abl
Kávové pusinky
Budete potrebovať:
3 bielky, 150 g práškového cukru, 3 lyžičky prekvapkávanej kávy z arabiky, 2 lyžičky škrobovej múčky
na polevu:
100 g horkej čokolády, 40 ml smotany, škorica
Postup:
Z bielkov ušľahajte sneh nad parou, postupne pridávajte cukor, kým nie je sneh úplne tuhý. Rúru predhrejte na 120 ° C. Espresso zmiešajte so škrobovou múčkou a opatrne vmiešajte do bielkovej hmoty. Zmesou naplňte cukrárske vrecko a na plech vyložený papierom na pečenie striekajte malé kolieska s priemerom 3 cm. Na kolieska nastriekajte do prstenca okraje a sušte v otvorenej rúre pri teplote 90 ° C po dobu 45 minút. Pusinky vyberte a nechajte vychladnúť na mriežke. Na polevu nasekajte nahrubo horkú čokoládu a spolu so smotanou ju rozpusťte vo vodnom kúpeli. Dochuťte škoricou a nechajte čiastočne vychladnúť. Následne ponorte dolnú polovicu pusiniek do čokoládovej polevy, preložte na čistý plech a nechajte zaschnúť.