Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Najčastejšie triky výrobcov: Je mäso v obchodoch naozaj slovenské? Týchto 5 vecí by ste mali vedieť

Ilustračná snímka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Je mäso v obchodoch naozaj slovenské? Prečo je v hypermarketoch lacnejšie a je BIO naozaj BIO?

Radí odborník Miroslav Spišiak, ktorý po rokoch v potravinárstve pracuje pre spotrebiteľov.

1. Kde sa dozviem informácie o pôvode mäsa či mäsových výrobkov?

Pri balenom mäse na etikete, ale má ich aj mäsiar, ktorý vám ich na požiadanie musí dať. V poslednej dobe je však okolo mäsa toľko protichodných informácií, že bežný zákazník má problém si správne vybrať. Preto často zvíťazí cena, lebo je jasná a porovnateľná. Tá však nehovorí nič o obsahu, čerstvosti ani pôvode mäsa. Už vôbec nie pri mäsových výrobkoch, kde sa nemusí uvádzať pôvod ani cestovanie surovín, z ktorých boli vyrobené.

Zdroj: Shutterstock, RCA

Ako znížiť výdavky pri každodenných nákupoch či

2. Čo všetko teda napovie etiketa?

Informácie o druhu mäsa, hmotnosti, spôsobe balenia, podmienkach skladovania a dátum spotreby. Balené mrazené mäso musí obsahovať aj dátum zamrazenia. Dôležitým údajom je, kto mäso uvádza na trh: výrobca, baliarne či obchodník.Povinným údajom je cestovná mapa, teda zemepisné údaje o tom, kde sa zviera narodilo (okrem kureniec), kde žilo, kde ho utratili, kde porciovali a kde balili. Uvádza sa štát, nie konkrétny výrobca. Ale aj tzv. oválna pečiatka, ktorá obsahuje údaje o štáte (SK) a číslo toho, kto mal uvedený kus v rukách ako posledný. To nemusí byť vôbec prvovýrobca. Mapa by mala ukázať, či sa ten kúsok mäsa aspoň obtrel o Slovensko. O spôsobe a podmienkach chovu sa však nedozviete nič. Ale ak je jednou zo zastávok Dánsko, Holandsko či Nemecko, zbystrite pozornosť, (nielen) tieto krajiny sa vyznačujú niekedy až desaťtisícovými veľkochovmi.

3. Ako je to s BIO mäsom, kde je záruka, že je naozaj BIO?


O stopercentných zárukách sa hovorí ťažko. Tu má svoje miesto aj štát, ktorý prideľuje oficiálne bio logo a prostredníctvom poverených organizácií kontroluje, či sú vytvorené podmienky na bio produkciu a hlavne, či sa dodržiavajú.

Zdroj: Shutterstock

Dostávame toľko protichodných informácií o výrobkoch, že nakoniec víťazí cena.

4. Dnes je moderné nakupovať cez internet, hrozia pri tom nejaké riziká?

Osobne som vo veciach tohto sortimentu skeptický. Cez internet by som nakupoval len potraviny v uzavretých obaloch, s jasnou, vopred prezentovanou dobou minimálnej spotreby a zložením. Takých značiek a od takých výrobcov, ktoré som predtým ochutnal. Sem zaraďujem konzervovanú zeleninu, ovocie, alkohol, pivo a minerálky. Nikdy víno a iné živé potraviny. Riziká sú však rovnaké ako pri nákupe v supermarkete. Argumentom je úspora času, ale zamyslel sa niekto nad tým, čo robí s tým nasporeným časom? Deň má stále 24 hodín. A stále platí, že 40 % našich výdavkov ide na potraviny. Nezaslúžia si trocha viac pozornosti?

5. Čo odporúčate tým, ktorí chcú naozaj kupovať kvalitné domáce potraviny?

Ja na slovenské podľa oficiálnej značky kvality veľmi neverím. Prečo je výrobok slovenským len ak obsahuje 75 % domácich surovín? Prečo nie už 60 % alebo až 80 %. To nie je objektívne kritérium, ale len dohoda zúčastnených výrobcov, obchodníkov a štátnych orgánov. Lebo ako overiť ten podiel slovenských, ak výrobca vyrába aj neslovenské? Preto odporúčam kupovať potraviny vyrobené na Slovensku. U svojho mäsiara, chlieb a pekárenské výrobky u svojho pekára, mlieko a mliečne výrobky či vajcia u výrobcov z okolia. Skrátka tak, aby ste si vedeli overiť, čo a odkiaľ pochádza. Na začiatku si to síce vyžaduje viac času, kým ich nájdete, ale robíte to predsa pre seba.

Zdroj: shutterstock

Konské mäso nebolo priznané na žiadnej etikete.

Vyberáme pre vás niečo PLUS