6 jednoduchých nápadov na vynikajúce omáčky
20. 11. 2010, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:58)

Zdroj: archív
Citrónová, škoricová, chrenová i s tymianom. Rozmýšľate, akú omáčku pripravíte k cestovinám alebo k mäsu? Vyberte si.
Chrenová
Zo 40 g oleja alebo masla a 60 g hladkej múky pripravíme bledú zápražku, zalejeme ju 250 ml mlieka alebo 200 ml kyslej smotany, osolíme, osladíme a povaríme. Nakoniec pridáme pár kvapiek octu a 2 PL strúhaného chrenu, ktorý vopred namočíme na 2 hodiny do studenej vody. Podávame k údenému mäsu alebo varenej hovädzine.
S tymianom
Na 40 g masla opražíme doružova 2 nadrobno pokrájané cibule, pridáme 40 g hladkej múky, zalejeme vodou, pridáme 5 zrniek čierneho korenia, 5 zrniek nového korenia, 2 bobkové listy, soľ a za stáleho miešania varíme asi 20 minút. Omáčku dochutíme instantným zeleninovým vývarom, premiešame a pridáme 1 lyžičku nasekaných čerstvých lístočkov tymianu. Vyberieme korenie a bobkové listy, omáčku rozmixujeme, podľa chuti môžeme pridať ešte 100 ml kyslej smotany. Podávame k divine.
Citrónová
Natenko olúpanú kôru z polovice citróna a pomaranča pokrájame nadrobno, zalejeme 150 ml červeného vína, pridáme 1 lyžičku zaváraných brusníc a 1 lyžičku marhuľového lekváru. Premiešame a pridáme 3 PL skaramelizovaného cukru (cukor povaríme s 1 až 2 PL vody), 1 lyžičku horčice, šťavu z jedného citróna a pomaranča a niekoľko kvapiek worcesterskej omáčky alebo polievkového korenia. Omáčku len zohrejeme, nevaríme. Môžeme ju podávať teplú alebo studenú k mäsu, divine i k rybám.
Škoricová k teľacine
Zo 40 g masla a 40 g hladkej múky pripravíme červenú zápražku, pridáme 20 g postrúhanej cibule, spolu popražíme, primiešame 150 ml vývaru z kostí, pridáme 40 g paradajkového pretlaku, 20 g strúhaného perníka, 20 g kryštálového cukru a dobre rozvaríme. Potom primiešame 20 g olúpaných a na menšie kúsky pokrájaných mandlí, hrsť umytých hrozienok, 40 g pokrájaných sušených sliviek, 2 PL ríbezľového lekváru, trochu soli, 3 klinčeky a tyčinku škorice, povaríme a nakoniec pridáme podľa chuti citrónovú šťavu a 50 ml červeného vína. Podávame k varenému jazyku alebo k varenému teľaciemu mäsu.
Zelerová
Najskôr očistíme 400 g zeleru bez listov, nakrájame, povaríme v osolenej vriacej vode, zlejeme, vodu zachytíme a necháme odkvapkať. Zo 40 g masla a 40 g hladkej múky pripravíme ružovú zápražku, ktorú zalejeme vodou zo zeleru a z 250 ml mlieka. Primiešame uvarený zeler a spolu povaríme. Hotovú omáčku dôkladne rozmixujeme a ochutíme kryštálovým cukrom a octom. Ozdobíme strúhaným zelerom.
Z nakladaných uhoriek
Na panvici pripravíme zo 40 g oleja a 60 g hladkej múky ružovú zápražku, do ktorej pridáme nadrobno pokrájanú malú cibuľu. Všetko premiešame, chvíľu opražíme, zalejeme vodou a 250 ml mlieka. (Namiesto mlieka môžeme použiť aj 200 ml kyslej smotany). Podľa chuti pridáme soľ a mleté čierne korenie. Nakoniec pridáme do omáčky 5 najemno nastrúhaných nakladaných uhoriek a mleté čierne korenie.