6 šikovných nápadov na plnené kuracie prsia
26. 9. 2010, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:10)

Zdroj: Nový Čas pre ženy
Pečené či dusené mäso môže byť samo o sebe veľmi chutné. S netradičnou náplňou však získa úplne nový rozmer.
Šunkovo-syrové
Mäso umyjeme, osušíme, narežeme, vytvoríme kapsu, ktorú osolíme a okoreníme. Do kapsičky vložíme plátok šunky a plátok tučnejšieho syra. Otvor pevne uzavrieme špáradlom. Mäso obalíme v hladkej múke, rozšľahaných vajciach a nakoniec v strúhanke. Obal pevne popritláčame. V panvici rozpustíme 40 g masla a mäso 3 až 5 minút z každej strany opekáme.
Hubové
V hrnci rozpustíme 1 PL masla, na ktorom prudko opečieme 1 PL nasekanej cibule, 1 roztlačený strúčik cesnaku a 200 g ľubovoľných nadrobno nasekaných húb (kuriatok, šampiňónov, lesných húb). Osolíme, okoreníme a primiešame 1 PL nasekanej petržlenovej vňate. Odstavíme, necháme vychladnúť a naplníme kuracie prsia. Otvor spojíme špáradlom. Mäso obalíme v hladkej múke, rozšľahaných vajciach a nakoniec v slnečnicových semiačkach. Obal dobre popritláčame. Prsičká vyprážame 4 minúty z každej strany v rozpálenom oleji.
Bylinkové
V mise zmiešame 4 PL nasekaných byliniek (pažítka, bazalka, estragón, petržlenová vňať) spolu s menšou nasekanou cibuľou, 2 PL strúhaného parmezánu a 2 roztlačenými strúčikmi cesnaku. Plnku naplníme do kapsičiek z kuracích pŕs, osolíme, okoreníme a dobre uzavrieme. Opekáme 3 až 4 minúty z každej strany na rozpustenom masle. Vyberieme, odložíme na teplé miesto, do výpeku dáme 1 PL nasekanej cibule, 100 ml suchého bieleho vína, prevaríme a primiešame 2 PL kyslej smotany. Necháme zovrieť a zhustnúť, nakoniec primiešame 1 PL pažítky. Mäso podávame preliate omáčkou.
Syrové
Do kuracích pŕs nožom vyrežeme otvor, ktorý znútra osolíme a okoreníme. Do kapsičky vložíme plátok syra s modrou plesňou a otvor uzavrieme špáradlom. Prsičká obalíme v hladkej múke, rozšľahaných vajciach a napokon v sezamových semiačkach. V panvici zohrejeme 4 PL arašidového oleja a prsičká vyprážame 3 až 4 minúty z každej strany. Podávame s čerstvým špenátom.
Šalviovo-šunkové
Do kuracích prsičiek narežeme kapsičku, osolíme a okoreníme. Do otvoru vložíme plátok šunky a dva lístky šalvie. Otvor uzatvoríme špáradlom a mäso obalíme v hladkej múke. Prsičká vyprážame v olivovom oleji 3 až 4 minúty z každej strany. Vyberieme, do výpeku pridáme 20 ml sladkého dezertného vína a 125 ml slepačieho vývaru. Po zhustnutí odstavíme a zamiešame 40 g masla. Šťavu prelejeme cez mäso a podávame.
Ananásové
Plátky ananásu nakrájame na tenšie rezančeky. Opečieme ich na 1 PL oleja, ochutíme korením karí, sójovou omáčkou a malým množstvom čerstvého strúhaného zázvoru. Podlejeme 20 ml sladkého dezertného vína, prevaríme a necháme vychladnúť. Ananásovou plnkou naplníme kapsičky z kuracích pŕs. Osolíme, okoreníme, otvor uzavrieme špáradlom. Mäso obalíme v hladkej múke, vajciach a kokosovej múčke. Vyprážame v oleji 3 až 4 minúty z každej strany.