Reklama

6 skvelých nápadov na jedlá z tvarohu a bryndze: Na týchto dobrotách si pochutí celá rodina

Tvaroh dodá energiu

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Stačí geletka bryndze či téglik tvarohu a už máte vynikajúci základ pre niektorú z nasledujúcich dobrôt. Oplatí sa vyskúšať!

Pečený tvarohový dezert

V mise vymiešame 2 tégliky tvarohu s troma žĺtkami, 2 balíčkami vanilínového cukru a ostrúhanou kôrou z pomaranča. Na plech rozložíme balíček podlhovastých piškót, pokvapkáme ich šťavou z 1 pomaranča a na vrch nanesieme tvarohovú masu. Na tvaroh navrstvíme dva na kolieska nakrájané banány. Z dvoch bielkov vyšľaháme tuhý sneh, nanesieme na vrch koláča a dáme na 15 až 20 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Podávame preliaty vaječným likérom.

Bryndzové tyčinky

Do väčšej misy preosejeme 250 g hladkej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva a štipku soli. Múčnu zmes spracujeme spolu so 150 g bryndze a so 150 g zmäknutého masla. Vypracujeme hladké cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Cesto posypeme rascou a pomocou kolieska na vykrajovanie povykrajujeme tenké tyčinky. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 10 až 12 minút.

Budapeštiansky krém

Približne 400 g tvarohu rozmiešame s 80 g zmäknutého masla. Do masy pridáme 100 g nadrobno nakrájanej kapie, menšiu nasekanú cibuľu. Dôkladne premiešame a osolíme. Podľa potreby rozriedime trochou mlieka. Krém pred podávaním vychladíme a podávame s tmavým chlebom alebo pečivom.

Bryndzová polievka

Tri väčšie zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na kocky a vložíme do 1,5 l vriacej vody. Pridáme 1 nadrobno nakrájanú cibuľu a uvaríme domäkka. V druhom hrnci rozmiešame 125 g bryndze so 100 ml kyslej smotany. Z 3 PL hrubej múky, 1 vajca a štipky soli vymiešame redšie cesto, ktoré tenkým prúdom nalejeme k zemiakom a 5 minút povaríme. Do rozmiešanej bryndze za stáleho miešania postupne prilejeme zemiaky aj s vodou a haluškami. Polievku dochutíme soľou a podávame ozdobenú nasekaným kôprom.

Tvarohové pirohy

Z 400 g polohrubej múky, 500 g odtučneného tvarohu a 2 vajec vypracujeme stredne tuhé cesto a vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Formičkou na pirohy poykrajujeme kolieska, naplníme ich lekvárom a formičkou zlepíme. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť dostatočné množstvo osolenej vody, pirohy uvaríme a keď vyplávajú na hladinu, vyberieme ich dierkovanou naberačkou. Pred podávaním polejeme roztopeným maslom a posypeme opečenou osladenou strúhankou.

Bryndzové guľky

V miske vymiešame 200 g masla so soľou a 2 vajciami, pridáme 100 g bryndze, nasekanú pažítku, 2 pokrájané žemle, 100 g hrubej krupice a približne 200 g strúhanky. Všetko dobre spracujeme a necháme 30 minút odstáť. Potom z cesta vytvarujeme guľôčky, obalíme ich v polohrubej múke a varíme v osolenej vode asi 5 až 7 minút. Hotové polejeme rozpusteným maslom alebo opraženou slaninou a posypeme pažítkou.