Minulo sa vám mlieko, maslo či strúhanka? 6 super trikov, ako ich nahradiť pri varení a pečení
28. 8. 2015, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:18)

Zdroj: Shutterstock.com
Chystáte sa variť či piecť, a zrazu ste zistili, že vám chýba niekotrá zo základných ingrediencií? 6 super tipov, s ktorými sa rýchlo vynájdete!
1. Mlieko je všetko

Zdroj: Shutterstock.com
Ilustračné foto
Určite doma nájdete balenie trvanlivej sladkej smotany. Zrieďte ju jednoducho s vodou v adekvátnom pomere a mlieko máte na stole.
2. Olej namiesto masla
Zdroj: Shutterstock.com
Ilustračné foto
Keď vám chýba maslo, môžete ho nahradiť aj stolovým olejom. Namiesto 100 g masla v recepte použite 80 g oleja. Táto metóda funguje najlepšie vtedy, ak potrebujete maslo na doplnenie.
3. Máte málo strúhanky na obaľovanie
Zdroj: Shutterstock.com
Ilustračné foto
Zvýšilo vám len na dva rezne a vy potrebujete obaliť štyri? Žiaden problém! Pridajte do strúhanky postrúhané orechy alebo mandle. V tomto prípade dobre poslúži aj čerstvý chlieb, ktorý opečte a rozmixujte.
4. Minul sa mi citrón
Zdroj: Shutterstock.com
Ilustračné foto
Do omáčok a zálievok môžete pokojne namiesto citrónovej šťavy pridať jemný vínny ocot. Na varenie použite suché biele víno a cukrová poleva sa podarí s trochou alkoholu alebo ovocným sirupom či šťavou.
5. Dóza s cukrom je prázdna
Zdroj: Shutterstock.com
Ilustračné foto
Výbornou alternatívou cukru na rôzne príležitosti je med a agávový sirup. V obidvoch prípadoch platí – namiesto 100 g cukru dajte 80 g medu alebo sirupu.
6. Už nemám hrozienka
Zdroj: Shutterstock.com
Ilustračné foto
Pokojne použite iné sušené ovocie ako marhule, jabĺčka, slivky. Pokrájajte ich na malé kúsky a pridajte do koláča, kaše či iného jedla. Výborne chutia aj sušené brusnice.