Babička mi prezradila, ako upiecť lahodné bravčové mäso: S týmito 6 fintami už nikdy nebude suché
12. 1. 2018, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:41)

Zdroj: Shutterstock
Aj vy máte rešpekt pred pečením bravčového mäsa? Inšpirujte sa týmito tipmi a už to pre vás nebude žiadny problém.
Pečené bravčové mäso majú mnohí veľmi radi, ale často sa boja púšťať do jeho prípravy, pretože je ľahké pokaziť ho a výsledkom snahy je suché gumové mäso bez chuti. Skúste sa nabudúce držať týchto rád mojej babičky a pripravíte svojim milovaným pochúťku, po ktorej si budú oblizovať prsty!
Rozhodnite sa, čo chcete
Pred pečením si premyslite, aké mäso chcete kúpiť. Karé, pliecko, stehno, krkovičku...? Ak si nie ste istí, na ktoré jedlo sa aký typ mäsa najlepšie hodí, nehanbite sa spýtať mäsiara, rád vám poradí.
Pozor na farbu a hrúbku
Aj mäsiari sa zhodnú v tom, že čím hrubšie plátky mäsa, tým lepší výsledok. Možno budete potrebovať viac času na pečenie, ale výsledkom bude chrumkavé, lahodné a zamatové mäso. Všímajte si aj jeho farbu - najlepšie kusy sú ružové až červené.
Používajte slanú vodu
Áno, marinády prepožičajú mäsu výbornú chuť, ale nezabránia mu, aby počas pečenia vyschlo. Oplatí sa ho 8 hodín pred pečením vložiť do slanej vody. Pomôže to vlhkosti preniknúť do mäsa, vďaka čomu bude jemné a chutné.
Nebojte sa opekania
Pred pečením mäso sprudka opečte na panvici. Použite maslo, nie olej!
Na teplote záleží
Z hľadiska bezpečného konzumovania je potrebné, aby bravčové mäso pri pečení dosiahlo 145 stupňov, ale neznamená to, že ho musíte dlho piecť pri tejto teplote. Ak máte kuchynský teplomer, dbajte o to, aby mäso dosiahlo 57 stupňov. Znížte stupeň pečenia a počkajte, kým dosiahne 62 stupňov. Vďaka tomuto kroku si budete istí, že mäso je dobre prepečené a zároveň sa vyhnete tomu, aby stvrdlo a vyschlo.
Nechajte mäso trochu odychovať
Aby ste si boli istí, že vaša snaha prinesie želaný výsledok, po vybratí mäsa z rúry počkajte 10 minút, až potom ho servírujte. Inak svoju zamatovosť stratí.