Jahodovo-pomarančová marmeláda

4 poháre (po 250 ml)

500 g jahôd ● 1 kg želírovacieho cukru (1 : 1) ● 5 až 6 pomarančov (1 v biokvalite) ● 6 PL balzamového krému

Jahody očistíme, nakrájame a premiešame so želírovacím cukrom. Pomaranč v biokvalite umyjeme pod horúcou vodou, osušíme papierovou utierkou a kôru naškrabeme na hoblinky. Všetky pomaranče vytlačíme a odmeriame si 0,5 l šťavy. Nalejeme k jahodám, premiešame a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme na prudkom ohni 3 až 4 minúty, potom vmiešame pomarančovú kôru a balzamový krém. Marmeládu nalejeme do pripravených sterilizovaných pohárov, uzavrieme a otočíme na 5 minút hore dnom. Opäť otočíme a necháme úplne vychladnúť.

Čas prípravy: 30 minút

Jahodovo-pomarančová marmeláda
Jahodovo-pomarančová marmeláda
Zdroj: shutterstock

Limetkové želé

5 pohárov (po 250 ml)

20 limetiek ● 5 vetvičiek mäty ● 1 kg želírovacieho cukru (1 : 1) ● 50 ml rumu Cachaca (brazílsky rum)

Dôkladne umyjeme pod horúcou vodou 3 limety a osušíme papierovou utierkou. Kôru malým ostrým nožom odrežeme v tenkých plátkoch a nakrájame na tenké slížiky. Potrebujeme asi 15 g. Ošúpeme 13 limetiek nožom tak, aby sme úplne odstránili bielu kôru a vyrežeme z nich dužinu. Dáme na sitko a stekajúcu šťavu zachytíme. Potrebujeme 380 g dužiny a 125 ml šťavy. Odšťavíme 4 limetky a s odloženou zachytenou šťavou a kôrou privedieme do varu. Varíme asi 1 minútu a necháme vychladnúť. Mätu opláchneme, vytrasieme z nej vodu a natrháme lístky. Nasekáme. Do veľkého hrnca pridáme dužinu, vychladnutú šťavu s kôrou a cukor. Privedieme do varu, pridáme mätu a alkohol a na silnom ohni za stáleho miešania varíme asi 4 minúty. Ihneď prelejeme do pripravených sterilizovaných pohárov, uzavrieme a na 5 minút prevrátime hore dnom.

Čas prípravy: 45 minút

Limetkové želé
Limetkové želé
Zdroj: shutterstock

Malinovo-ríbezľové želé

5 pohárov (po 250 ml)

600 g ríbezlí ● 600 g malín ● 500 g želírovacieho cukru

Ríbezle umyjeme a pomocou vidličky stiahneme bobuľky z trsov. Maliny prepláchneme. Ovocie dáme spolu s 250 ml vody do hrnca, prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni asi 40 minút. Sitko vystelieme gázou alebo čistou utierkou, vlejeme ovocie aj so šťavou, textíliu zviažeme a zavesíme nad väčšiu misu. Necháme stekať asi 6 hodín, ale najlepšie cez noc. Odmeriame si 900 ml zachytenej šťavy (podľa potreby môžeme doplniť studenou vodou) a spolu so želírovacím cukrom privedieme do varu. Varíme na prudkom ohni asi 3 minúty, spravíme skúšku želírovania a ihneď plníme do pripravených pohárov. Uzavrieme a otočíme na 5 minút hore dnom. Necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 25 minút + 6 hodín

Malinovo-ríbezľové želé
Malinovo-ríbezľové želé
Zdroj: shutterstock

Francúzska marhuľová marmeláda

2 poháre (po 150 ml)

2 ČL sypaného čaju Earl Grey ● 750 g marhúľ ● 400 g kryštálového cukru ● 1 ČL citrónovej šťavy ● 1 ČL marhuľovice

Čaj zalejeme 150 ml vriacej vody a necháme 5 minút lúhovať. Precedíme. Marhule rozpolíme, vyberieme jadierka a spolu so 40 ml vody varíme v širokom hrnci za stáleho miešania asi 5 minút. Pridáme cukor a na miernom ohni za stáleho miešania varíme asi 1 hodinu. Počas varenia odoberáme vznikajúcu penu. Keď zmes dosiahne hustejšiu, marmeládovú konzistenciu, pridáme čaj, citrónovú šťavu a marhuľovicu. Na miernom ohni varíme spolu ďalších 10 až 15 minút. Potom marmeládu ihneď nalejeme do pripravených sterilizovaných pohárov, uzavrieme a otočíme hore dnom. Po hodine otočíme späť. Skladujeme v chladničke.

Čas prípravy: 90 minút

Čaj dodá marmeláde príjemnú, jemne trpkú príchuť. Na raňajky ako stvorené. 

Francúzska marhuľová marmeláda
Francúzska marhuľová marmeláda
Zdroj: shutterstock

Figová nátierka s vanilkou

4 poháre (po 150 ml)

500 g čerstvých fíg ● 250 g želírovacieho cukru 2 : 1 ● 1/2 vanilkového struku

Figy opláchneme a stonky odrežeme. Potom figy nakrájame na malé kúsky aj so šupkou. Dáme do veľkého hrnca. Vanilkový struk rozrežeme a dreň vyškrabeme. Dreň aj struk pridáme k figám spolu s cukrom. Dobre premiešame a privedieme do varu. Varíme za stáleho miešania 4 až 5 minút. Vyberieme vanilkový struk a nátierku premiestnime do pripravených sterilizovaných pohárov. Uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme úplne vychladnúť.

Čas prípravy: 30 minút

Náš tip
Figová nátierka býva veľmi hustá. Ak ju chcete trocha zriediť, počas varenia do nej pridajte vodu alebo jablkový džús.

Figová nátierka s vanilkou
Figová nátierka s vanilkou
Zdroj: shutterstock

Bazovo-ovocná zmes

4 poháre (po 250 ml)

500 ml bazovej šťavy ● 2 hrušky ● 3 figy ● 300 g černíc ● 3 PL citrónovej šťavy ● 350 g kryštálového cukru ● 1 balíček želírovacej zmesi (3 : 1) ● 1/2 ČL škorice

Bazovú šťavu dáme do hrnca spolu s hruškami a figami nakrájanými nadrobno, černicami a citrónovou šťavou a privedieme do varu. Varíme, kým ovocie nezmäkne, potom rozmixujeme. Cukor premiešame so želírovacou zmesou a spolu so škoricou pridáme do ovocnej zmesi. Privedieme opäť do varu a varíme na prudkom ohni asi 3 minúty. Ihneď nalejeme do pripravených pohárov a uzavrieme. Otočíme hore dnom. Po 5 minútach otočíme a necháme úplne vychladnúť.

Čas prípravy: 30 minút

Náš tip
Bazovú šťavu si poľahky pripravíte aj doma. Zrelé plody dajte do odšťavovača alebo prepasírujte cez sitko.

Pre aromatickejšiu chuť pridajte do zmesi aj badián.

Bazovo-ovocná zmes
Bazovo-ovocná zmes
Zdroj: shutterstock