Kuchynská doska má na sebe o 200 % viac baktérií ako záchodová! 6 trikov, ako ju dôkladne vyčistiť
27. 5. 2015, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:24)

Zdroj: Shutterstock
Vedeli ste, že bežne používaná kuchynská doska má na sebe o 200% viac baktérií ako záchodová? Nájdete na nej aj salmonelu, E.coli či listériu. Poradíme vám, ako sa ich zbaviť.
1. Citrón odstráni zápach
Pokiaľ lopár vonia po cibuli, cesnaku, surovom mäse alebo rybe, pomôže obyčajný citrón. Pokiaľ sa chcete zbaviť nepríjemnej vône a zároveň dezinfikovať lopár, dôkladne ho potrite polovicou citróna. Alebo ho môžete tiež umyť v nezriedenej citrónovej šťave z obchodu.
2. Peroxid zabije baktérie
Peroxid vodíka je úplne dokonalý zabijak baktérií. Je pre vás tým pravým spojencom hlavne vtedy, keď na lopári krájate kura alebo iné mäso. Najlepšie je začať papierovou utierkou namočenou do octu a potom použite inú papierovú vreckovku namočenú do peroxidu vodíka a dôkladne ňou lopár pretrite.
3. Ocot dezinfikuje
Časté používanie vody a čistiaceho prostriedku môže oslabiť povrch dreva, ktorý potom nemusí byť odolný voči ostriu noža. Na dezinfekciu a očistenie je preto lepšie drevený lopár po každom použití len otrieť handričkou namočenou do octu. Kyselina octová je dobrý dezinfekčný prostriedok. Keď ho potrebujete zbaviť aj pachu, posypte ho trochou sódy bikarbóny a potom postriekajte nezriedeným bielym octom. Nechajte zmes peniť a bublať 5 až 10 minút a potom lopár opláchnite v čistej vode.
4. Bielidlo vybieli
Pri starostlivosti o dosky v kuchyni nikdy nepoužívajte leštidlá na nábytok alebo akékoľvek iné čistiace prostriedky pre domácnosť. Keď ju chcete mať ako novú, namiešajte slabý roztok z 1 lyžičky bielidla a 2 litrov vody a namáčajte doň hubku, pomocou ktorej krúživými pohybmi drhnite dosku. Dávajte pozor, aby drevo príliš nenasiaklo. Potom lopár utrite mierne navlhčeným papierovým obrúskom a nakoniec ho vyleštite do sucha čistou handričkou.
5. Soľ rozžiari
Pokiaľ ste umyli dosku čistiacim prostriedkom, pretrite ju vlhkým obrúskom namočeným v soli. Hneď bude mať svetlejšiu a jasnejšiu farbu. Môžete si vytvoriť aj pastu zmiešaním soli a citrónovej šťavy a tou dosku vyčistiť podľa potreby. Keď sa chcete zbaviť nepríjemného zápachu, tak dosku mierne navlhčite, nasypte na ňu väčšie množstvo soli a nechajte pôsobiť asi 5 minút. Nakoniec stačí opláchnuť skoro vriacou vodou a doska zaručene stratí všetky pachy z aromatických surovín.
6. Sóda bikarbóna vyčistí do hĺbky
Udržiavať čistú drevenú alebo plastovú dosku môžete aj tak, že príležitostne ju vydrhnete pastou pripravenou z 1 polievkovej lyžice sódy, 1 polievkovej lyžice soli a 1 polievkovej lyžice vody. Dôkladne ju potom opláchnite vodou, prípadne umyte čistiacim prostriedkom.