Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

7 NAJ chýb, ktoré robíte pri príprave polievok: Z toho budete nemilo prekvapení!

Ilustračná snímka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Polievka je základ, hovorievali už naše babičky. Myslíte si, že ste experti v ich príprave? Tak sa radšej uistite, že nerobíte niektorú z týchto najčastejších chýb.

1. Necháme ju vrieť!

Nie, nezbláznili sme sa. Ak vám totiž polievka na sporáku buble a vrie, neznamená to, že bude skôr hotová. Môžete docieliť len to, že zelenina bude rozvarená a mäso suché. Polievku nechajte len takzvane "ťahať", čo v preklade znamená, že by každých pár sekúnd mala od dna vystúpať sem tam nejaká tá bublina. A ak chcete pripraviť naozaj dobrý a silný vývar, budete si musieť počkať. Pod pokrievkou sa totiž pripravuje napríklad aj dvanásť hodín.

2. Nepoužívame tlakový hrniec

Ak máte z nejakého dôvodu obavy z použitia tlakového hrnca, je načase sa cez to preniesť. Dnešné tlakové hrnce sú totiž viac než bezpečné. Pýtate sa ale, prečo ho vlastne používať? Polievka sa v ňom uvarí oveľa rýchlejšie a kratší čas varenia zamedzuje strate vitamínov, minerálov a bielkovín. Všetky chute sa v uzavretom priestore dokonale spoja a výsledný pokrm je chuťovo výraznejší.

3. Málo solíme, príliš koreníme

Nič nie je také zásadné, ako jedlo správne okoreniť. Ochutnávajte tak často, ako len môžete. Aj keď môžete použiť recept, naučte sa dôverovať svojim vlastným chuťovým bunkám.

4. Zeleninu varíme príliš dlho

Zeleninu nikdy do polievky nedávajte hneď na začiatku, pridajte ju až v priebehu varenia podľa toho, ako dlho sa jednotlivé druhy varia. Dôležité je tiež to, na aké veľké kusy ju máte nakrájanú. Nastrúhanej zelenine stačí pár minút, väčšie kusy potrebujú dlhší čas.

A zapamätajte si tiež, že ak pripravujete mäsový vývar, nikdy nedávajte zeler, mrkvu a petržlen do hrnca hneď spolu s mäsom. Získate tak totiž skôr vývar zeleninový. Oplatí sa pridávať zeleninu až ku koncu varenia, nechať ju zmäknúť a vybrať.

5. Paradajky pridávame hneď na začiatku

Pokiaľ do polievky pridávate paradajky, dajte ich tam až na posledných 15 až 20 minút. Dôvodom je to, že obsahujú prírodné kyseliny, kvôli ktorým by ďalšia zelenina, fazuľa alebo zemiaky mohli zostať nedovarené.

6. Zahusťujeme múkou

Tiež zahusťuje polievky múkou rozmiešanou v mlieku alebo vode? Dajte si nabudúce tú námahu a pripravte klasickú zápražku na masle. Nezaberie vám to viac ako pár minút. Chuťový rozdiel je ale naozaj výrazný.

Dobré je ale vedieť, aká zápražka sa na čo hodí. Tá úplne svetlá je určená pre prípravu zeleninových polievok, žltá patrí do zemiakovej polievky alebo napríklad do polievok zo strukovín a tá ružovkastá alebo tmavá slúži na prípravu korenených tmavších polievok, ako je napríklad gulášová či frankfurtská.

7. Zabúdame na ozdobenie

Ako sa hovorí, že jeme aj očami. Lenže hrsť čerstvých byliniek, čerstvo mleté čierne korenie, štipka parmezánu a chrumkavé krutóny polievku nielen "skrášlia", ale aj dotvoria pokrm z hľadiska chuti. Keď napríklad do taniera šošovicovej alebo hráškovej polievky dáte trošku balsamico octu alebo trochu citrónovej šťavy, okamžite tým pozdvihnete jej chuť. Ďalšími takými skvelými last minute polievkovými doplnkami sú napríklad kopček hustého jogurtu alebo kyslej smotany, opečené tekvicové semienka alebo napríklad lyžica pesta.

Vyberáme pre vás niečo PLUS