Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

7 najväčších chýb pri pečení vianočných cukroviniek: 7 SUPER rád, ako to napraviť!

Baking With Grandma

Zdroj: iStockphoto

Reklama

Nevydarilo sa vám pečenie vianočných koláčikov? Nemusíte plakať, zúriť, ani vysypať cukrovinky do koša. Všetko sa dá napraviť, len musíte vedieť, ako na to.

Poznáte to, celý deň trávite s vykrajovátkami nad pomúčenou doskou a na chrbát vám dýcha rozpálená rúra. Lenže keď potom chcete všetky tie kolieska, stromčeky a kvetinky zlepiť krémom a poliať polevou, zistíte, že sa niečo nepodarilo. Cesto je ako betón, krém zrazený a poleva plná hrudiek.

1. Cesto lepiace sa na valček aj dosku

Postupovali ste presne podľa receptu, použili kvalitné suroviny, ale napriek tomu sa vám cesto lepí na dosku aj na valček. Najčastejšou chybou, ktorej sa dopúšťate, je, že pri váľkaní meníte smer valčeka, namiesto, aby ste pootočili cestom. Dôležitú úlohu hrá aj dostatočné pomúčená doska a valček. Používajte vždy tú múku, ktorá je obsiahnutá v receptúre.

2. Zrazený krém

Zvlášť maslové krémy majú často tendenciu sa zrážať. Ak sa vám to stane, rozhodne ho nemusíte vyhadzovať. Dajte ho v miske nad hrniec s vriacou vodou a nahrejte. Akonáhle tuk začne rednúť, odstavte a znovu vymiešajte do peny. Tiež môžete kúsok masla vymiešať s cukrom a po malých častiach pridávať zrazený krém.

3. Hrudky v poleve

Čokoládu vždy rozpúšťajte v nádobe nad parou alebo vo vodnom kúpeli. Vždy ju rieďte stuženým (bielym) stopercentným tukom podľa hustoty, ale nikdy nepresahujte viac ako 20% tuku z celého obsahu polevy. Tuk pridávame nakrájaný na malé kúsky, aby sa rýchlo rozpustil zároveň s nalámanou čokoládou.

Príliš hustú polevu zriedite horúcou vodou. Rovnako postupujte, ak sa vám čokoládová poleva zrazí. Vmiešajte do nej lyžicu horúcej vody alebo mlieka a znovu vymiešajte dohladka.

4. Tvrdé linecké koláčiky

Tvary z lineckého cesta vykrajujte vždy čo najtesnejšie vedľa seba, pretože pri každom miesení vypracujete do cesta ďalšiu múku a pečivo už potom nie je tak krehké. Tiež nezabudnite, že cesto pred spracovaním musí byť v chladničke.

Zdroj: iStockphoto

Linecké koláčiky

5. Poleva bez lesku

Na riedenie čokoládovej polevy nikdy nepoužívajte rastlinné tuky, pretože vždy obsahujú nejaké to percento vody. Poleva by bola mäkká, málo lesklá a lepkavá.

Aby bola poleva aj po zatuhnutí pekne lesklá, dodržujte pár zásad:

● práškový cukor do polevy vždy preosejte
● čokoláda sa pri rozpúšťaní nesmie prehriať
● pri rozpúšťaní neustále miešajte
● pridajte do nej za stáleho miešania pár kvapiek octu
● pri polievanie a zdobenie sa snažte, aby mali cukrovinky izbovú teplotu, nikdy nenanášajte horúcu polevu na vychladený výrobok
● polevu nechávajte zaschnúť pozvoľna

6. Cukrovinky prilepené k plechu

Cukrovinky musíte z plechu zložiť hneď po upečení, inak sa k nemu prilepia. Ak ste to nestihli, dajte plech na chvíľku do rúry nahriať a potom cukrovinky rýchlo zložte. Predísť týmto problémom môžete použitím papiera na pečenie.

Zdroj: iStockphoto

cinnamon biscuit

7. Cukrovinky, ktoré nejdú vyklopiť z formičiek

Nemôžete dostať labky von z formičiek? Možno ste urobili niektorú z týchto chýb. Buď ste formičky pred pečením dôkladne vymyli a úplne ich tak odmastili, máte zlé cesto alebo ste ich nechali príliš vychladnúť.

Samozrejme je nutné vyklápať ich ihneď po upečení, akonáhle ich vyberiete z rúry. Pokiaľ nejde cukrovinky vyklopiť, skúste opatrne formičkou klepnúť o hranu stola. Alebo položte formičky na mokrú utierku či do nádoby s trochou vody. Vlhko pomôže cukrovinky z formičiek ľahšie vyklopiť. A pred vlastným pečením formičky vymastené tukom vložte na chvíľu do chladničky, až potom ich vysypte múkou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS