7 nápadov, ako si pripraviť sladký víkendový obed
3. 7. 2010, 16:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:16)

Zdroj: archív
Milujete recepty starých materí a nedáte dopustiť na tradičné domáce jedlá? Zachutilo vám sladké? Doprajte si sladký víkendový obed.
Gazdovské dolky
V mise vymiešame 250 g mäkkého tvarohu s 1 vajcom, pridáme 100 g rastlinného tuku, 150 g práškového cukru a ostrúhanú kôru z 1/2 chemicky neošetreného citróna. Potom primiešame 200 g hladkej múky a 50 g umytých hrozienok. Na panvici rozohrejeme olej a menšou naberačkou naň kladieme kôpky cesta, ktoré roztlačíme na placky hrubé asi 1 cm a vypražíme z oboch strán. Dolky osušíme papierovými utierkami, potrieme lekvárom, posypeme vanilínovým cukrom a ozdobíme šľahačkou.
Babičkine dolky
Do 4 lyžíc mlieka pridáme 40 g rozdrobeného droždia, lyžicu práškového cukru, lyžicu hladkej múky a urobíme kvások. Do 750 g hladkej múky pridáme polovicu čajovej lyžičky soli, 4 PL práškového cukru, 3 žĺtky rozšľahané vo vlažnom mlieku (250 ml), nakysnutý kvások a kôru z 1/2 chemicky neošetreného citróna. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré poprášime múkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.
Potom z cesta urobíme malé bochníčky, ktoré prikryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť. Nakoniec bochníčky roztlačíme a opečieme na horúcom oleji. Dolky natrieme lekvárom a posypeme tvarohom.
Tvarohové šišky
V miske zmiešame 250 g mäkkého tvarohu so 4 vajcami, 100 ml vlažného mlieka a s 2 PL rumu. Pridáme 300 g polohrubej múky premiešanú s 1 balíčkom prášku do pečiva a dobre premiesime. Cesto odkrajujeme lyžicou a vkladáme do rozpáleného tuku, v ktorom zväčšia objem na veľkosť normálnych šišiek. Vypražíme z oboch strán tak, aby sa v strede vytvoril svetlý pásik. Osušené šišky podávame obalené v práškovom cukre.
Krehké šišky
Z niekoľkých lyžíc vlažného mlieka, 1 lyžice práškového cukru, 50 g droždia a 1 PL hladkej múky pripravíme kvások. Do 500 g preosiatej hladkej múky primiešame 3 žĺtky, 100 g majonézy, nakysnutý kvások a 2 PL rumu. Zmes zalejeme vlažným mliekom (230 ml) a vymiešame vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 2 cm, povykrajujeme z neho kolieska a necháme ešte chvíľu vykysnúť. Kolieska vypražíme z oboch strán vo väčšom množstve oleja. Šišky osušíme a striekačkou do každej vstrekneme lekvár. Nakoniec pocukrujeme.
Ovocné palacinky
Do 100 g hladkej múky pridáme 200 ml mlieka, 2 rozšľahané vajcia, štipku soli a vymiešame tekuté cesto, ktoré necháme 20 minút odležať. Z cesta upečieme na zľahka vymastenej panvici palacinky, ktoré odložíme na teplé miesto. Na 20 g rastlinného tuku a dvoch lyžiciach rumu orestujeme sezónne ovocie pokrájané na menšie kúsky. Pridáme 2 PL práškového cukru alebo umelého sladidla. Palacinky potrieme ovocnou plnkou, posypeme postrúhanou čokoládou a zvinieme.
Letné lievance
Do misky vlejeme 300 ml kyslého mlieka, pridáme 3 žĺtky a zmes vymiešame. Pridáme 350 g hladkej múky zmiešanej so štipkou soli, lyžičkou prášku do pečiva a dobre premiešame. Potom zašľaháme tuhý sneh z troch bielkov. Rozpálenú malú panvicu zľahka potrieme olejom a lievance vypražíme. Podávame potreté lekvárom, s ovocím alebo so šľahačkou.
Pivové lievance
Vo svetlom pive (300 ml) rozšľaháme 2 žĺtky, štipku soli a postupne zašľaháme toľko múky, aby vzniklo polotuhé cesto. Potom zľahka vmiešame tuhý sneh z 3 bielkov. Cesto rozotrieme lyžicou na vymastený lievancovník alebo na panvicu a vypražíme. Ozdobíme šľahačkou zmiešanou s 3 PL černicovej drene.