Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

7 jednoduchých rád, ako variť zdravo a chutne: Nie je to žiadna veda, stačí len dodržať zopár pravidiel

7 rád, ako variť diétne.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Variť chutne a zdravo nie je žiadna veda. Stačí dodržať len zopár zásad.

1. kvalita – čerstvé suroviny sú určite kvalitnejšie ako mrazené alebo konzervované

2. sezónnosť – pokiaľ možno varte zo sezónnych surovín, majú totiž najlepšiu chuť, vôňu i obsah živín

3. chuť – aj diétne jedlo môže byť plné chutí – napríklad oriešky stačí opiecť nasucho na panvici, bylinky pridávať do jedla až na záver, či sladkosť „vytiahnuť“ štipkou soli

4. korenie – tu platí, že všetkého s mierou, osvojte si pravidlo maximálne dvoch korenín

5. tuk – tepelne upravené pokrmy bez tuku sú väčšinou aj bez chuti, používajte kvalitné rastlinné oleje

6. bielkoviny – ak chudnete, nezabúdajte na jedlá s vysokým obsahom bielkovín – ryby, morské plody, chudé mäso, syry, tofu, vajcia, tvaroh...

Zdroj: Shutterstock

Ženy údajne zjedia za rok o 14,5 kg syra viac ako

7. príloha – bielkovinami „nadupané“ jedlo si doslova žiada zeleninovú prílohu, čím viac vlákniny do seba dostanete, tým dlhšie ostane pocit sýtosti

Vyberáme pre vás niečo PLUS