7 jednoduchých rád, ako variť zdravo a chutne: Nie je to žiadna veda, stačí len dodržať zopár pravidiel
31. 1. 2016, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:11)

Zdroj: Shutterstock
Variť chutne a zdravo nie je žiadna veda. Stačí dodržať len zopár zásad.
1. kvalita – čerstvé suroviny sú určite kvalitnejšie ako mrazené alebo konzervované
2. sezónnosť – pokiaľ možno varte zo sezónnych surovín, majú totiž najlepšiu chuť, vôňu i obsah živín
3. chuť – aj diétne jedlo môže byť plné chutí – napríklad oriešky stačí opiecť nasucho na panvici, bylinky pridávať do jedla až na záver, či sladkosť „vytiahnuť“ štipkou soli
4. korenie – tu platí, že všetkého s mierou, osvojte si pravidlo maximálne dvoch korenín
5. tuk – tepelne upravené pokrmy bez tuku sú väčšinou aj bez chuti, používajte kvalitné rastlinné oleje
6. bielkoviny – ak chudnete, nezabúdajte na jedlá s vysokým obsahom bielkovín – ryby, morské plody, chudé mäso, syry, tofu, vajcia, tvaroh...
Zdroj: Shutterstock
Ženy údajne zjedia za rok o 14,5 kg syra viac ako
7. príloha – bielkovinami „nadupané“ jedlo si doslova žiada zeleninovú prílohu, čím viac vlákniny do seba dostanete, tým dlhšie ostane pocit sýtosti