7 TOP receptov na najlepšie vianočné koláčiky: Tieto dobroty by na vašom sviatočnom stole nemali chýbať
2. 12. 2016, 19:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:56)

Zdroj: Shutterstock
Vianoce sú predo dvermi a tieto koláčiky, by na vašom stole určite chýbať nemali. Napečte si ich do zásoby už teraz a uložte v škatuli, kde vám vydržia až do sviatkov.
Makrónky
40 kúskov
Potrebujeme:
60 g kandizovaného ovocia ( ananás, citrón)
3 bielky
2 ČL citrónovej šťavy
150 g kryštálového cukru
175 g strúhaného kokosu
1 PL hladkej múky
100 g horkej čokolády
Takto sa to podarí:
Časť ovocia nakrájame na prúžky, odložíme na ozdobu a čast nasekáme najemno. Bielky vyšľaháme s citrónovou šťavou do snehu. Postupne pridáme cukor a nasekané ovocie. Zapracujeme aj kokos a múku. Rúru predhrejeme na 150 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Dvomi lyžičkami formujeme kôpky z cesta a ukladáme na plech. Pečieme 15-20 minút dozlatista. Vyberieme, necháme vychladnúť a ozdobíme rozpustenou čokoládou a prúžkami ovocia.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 15 až 20 minút
Šuhajdy
40 kúskov
Potrebujeme:
1 salko
120 g pomletých orechov
1 vanilkový cukor
50 ml rumu
200 g horkej čokolády
100 g masla
40 lieskovcov, lentiliek
Takto sa to podarí:
V miske zmiešame orechy s rumom, vanilkovým cukrom a salkom. Čokoládu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Na dno košíčkov dáme 1 ČL polevy, 1 ČL orechovej plnky a zalejeme polevou. Šuhajdu ozdobíme lieskovým orieškom, alebo lentilkou.
Čas prípravy: 40 minút
Linecké koláčiky
20 kusov
Potrebujeme:
150 g práškového cukru
300 g studeného masla
450 g hladkej múky
2 pomleté klinčeky
1 žĺtok
Takto sa to podarí:
Rúru predhrejeme na 160 °C. Všetky suroviny rýchlo vymiesime do hladkého cesta. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na 3 mm plát a z neho vykrajujeme kolieska, alebo kvetinky. Pečieme na 160 °C 10 - 15 minút dozlatista. Koláčiky potom zlepíme kyslým džemom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Vianočné koláčiky
Vanilkové rožky
70 kúskov
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
250 g masla
100 g najemno pomletých orechov
100 g práškového cukru
Na obalenie:
práškový cukor
vanilkový cukor
Takto sa to podarí:
Zo surovín vymiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky. Rúru predhrejeme na 170 °C a plech vysteliem papierom na pečenie. Z cesta vyformujeme valček, ktorý pokrájame na 100 rovnakých kúskov. Z nakrájaných kúskov vyformujeme rožteky, ktoré uložíme na plechy a dáme piecť asi na 10 minút. Ešte teplé rožteky obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Čas prípravy: 1,5 hodiny
Čas pečenia: 10 minút
Višňové guľky
30 kúskov
Potrebujeme:
250 g marína sušienok
120 g masla
120 g práškového cukru
2 PL kakaa
4 PL rumu
višňový kompót
strúhaný kokos
Takto sa to podarí:
Do misy dáme podrvené sušienky, zmäknuté maslo, práškový cukor, kakao a rum. Dobre premiešame. Ak je cesto príliš suché, použijeme šťavu z kompótu. Mokrými rukami tvarujeme guľky, do ktorých dáme po jednej višni. Obalíme v strúhanom kokose. Guľôčky ukladáme do papierových košíčkov a dáme stuhnúť do chladničky.
Čas prípravy: 1 hodina
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: Shutterstock
Vianočné koláčiky
Kokosové pusinky
Potrebujeme:
3 bielky
štipka soli
100 g práškového cukru
100 g strúhaného kokosu
1 PL škrobu
Takto sa to podarí:
Rúru predhrejeme na 150 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Bielky so soľou a s cukrom vyšľaháme nad parou, pridáme kokos a zľahka premiešame. Zo snehu robíme na plechy kôpky. Sušíme v rúre 10 - 15 minút.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 10 až 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Vianočné koláčiky
Zázvorníky
30 kúskov
Potrebujeme:
2 vajcia
3 žĺtky
250 g práškového cukru
250 g hladkej múky
1 PL zázvoru
Takto sa to podarí:
Vajcia, žĺtky a cukor šľaháme vo vodnom kúpeli, dozhustnutia. Po častiach pridáme múku s zmiešanú s mletým zázvorom. Vymiesime hladké cesto, ktoré vyvaľkáme na tenký plát. Vykrojíme kolieska, alebo kvetinky, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme cez noc v chlade odpočívať. Na druhý deň rúru predhrejeme na 170 °C. Pečieme asi 10 minút doružova. Upečené zázvorníky necháme vychladnúť na mriežke.
Čas prípravy: 13 hodín
Čas pečenia: 10 minút