Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

7 TOP receptov na najlepšie vianočné koláčiky: Tieto dobroty by na vašom sviatočnom stole nemali chýbať

Vianočné koláčiky

Zdroj: Shutterstock‎

Reklama

Vianoce sú predo dvermi a tieto koláčiky, by na vašom stole určite chýbať nemali. Napečte si ich do zásoby už teraz a uložte v škatuli, kde vám vydržia až do sviatkov.

Makrónky

40 kúskov

Potrebujeme:

60 g kandizovaného ovocia ( ananás, citrón)

3 bielky

2 ČL citrónovej šťavy

150 g kryštálového cukru

175 g strúhaného kokosu

1 PL hladkej múky

100 g horkej čokolády

Takto sa to podarí:

Časť ovocia nakrájame na prúžky, odložíme na ozdobu a čast nasekáme najemno. Bielky vyšľaháme s citrónovou šťavou do snehu. Postupne pridáme cukor a nasekané ovocie. Zapracujeme aj kokos a múku. Rúru predhrejeme na 150 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Dvomi lyžičkami formujeme kôpky z cesta a ukladáme na plech. Pečieme 15-20 minút dozlatista. Vyberieme, necháme vychladnúť a ozdobíme rozpustenou čokoládou a prúžkami ovocia.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 15 až 20 minút

Šuhajdy

40 kúskov

Potrebujeme:

1 salko

120 g pomletých orechov

1 vanilkový cukor

50 ml rumu

200 g horkej čokolády

100 g masla

40 lieskovcov, lentiliek

Takto sa to podarí:

V miske zmiešame orechy s rumom, vanilkovým cukrom a salkom. Čokoládu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Na dno košíčkov dáme 1 ČL polevy, 1 ČL orechovej plnky a zalejeme polevou. Šuhajdu ozdobíme lieskovým orieškom, alebo lentilkou.

Čas prípravy: 40 minút

Linecké koláčiky

20 kusov

Potrebujeme:

150 g práškového cukru

300 g studeného masla

450 g hladkej múky

2 pomleté klinčeky

1 žĺtok

Takto sa to podarí:

Rúru predhrejeme na 160 °C. Všetky suroviny rýchlo vymiesime do hladkého cesta. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na 3 mm plát a z neho vykrajujeme kolieska, alebo kvetinky. Pečieme na 160 °C 10 - 15 minút dozlatista. Koláčiky potom zlepíme kyslým džemom.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 15 minút

Zdroj: Shutterstock‎

Vianočné koláčiky

Vanilkové rožky

70 kúskov

Potrebujeme:

300 g hladkej múky
250 g masla
100 g najemno pomletých orechov
100 g práškového cukru

Na obalenie:

práškový cukor

vanilkový cukor

Takto sa to podarí:

Zo surovín vymiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky. Rúru predhrejeme na 170 °C a plech vysteliem papierom na pečenie. Z cesta vyformujeme valček, ktorý pokrájame na 100 rovnakých kúskov. Z nakrájaných kúskov vyformujeme rožteky, ktoré uložíme na plechy a dáme piecť asi na 10 minút. Ešte teplé rožteky obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Čas prípravy: 1,5 hodiny

Čas pečenia: 10 minút

Višňové guľky

30 kúskov

Potrebujeme:

250 g marína sušienok

120 g masla

120 g práškového cukru

2 PL kakaa

4 PL rumu

višňový kompót

strúhaný kokos

Takto sa to podarí:

Do misy dáme podrvené sušienky, zmäknuté maslo, práškový cukor, kakao a rum. Dobre premiešame. Ak je cesto príliš suché, použijeme šťavu z kompótu. Mokrými rukami tvarujeme guľky, do ktorých dáme po jednej višni. Obalíme v strúhanom kokose. Guľôčky ukladáme do papierových košíčkov a dáme stuhnúť do chladničky.

Čas prípravy: 1 hodina

Čas chladenia: 1 hodina

Zdroj: Shutterstock‎

Vianočné koláčiky

Kokosové pusinky

Potrebujeme:

3 bielky

štipka soli

100 g práškového cukru

100 g strúhaného kokosu

1 PL škrobu

Takto sa to podarí:

Rúru predhrejeme na 150 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Bielky so soľou a s cukrom vyšľaháme nad parou, pridáme kokos a zľahka premiešame. Zo snehu robíme na plechy kôpky. Sušíme v rúre 10 - 15 minút.

Čas prípravy: 30 minút

Čas pečenia: 10 až 15 minút

Zdroj: Shutterstock‎

Vianočné koláčiky

Zázvorníky

30 kúskov

Potrebujeme:

2 vajcia

3 žĺtky

250 g práškového cukru

250 g hladkej múky

1 PL zázvoru

Takto sa to podarí:

Vajcia, žĺtky a cukor šľaháme vo vodnom kúpeli, dozhustnutia. Po častiach pridáme múku s zmiešanú s mletým zázvorom. Vymiesime hladké cesto, ktoré vyvaľkáme na tenký plát. Vykrojíme kolieska, alebo kvetinky, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme cez noc v chlade odpočívať. Na druhý deň rúru predhrejeme na 170 °C. Pečieme asi 10 minút doružova. Upečené zázvorníky necháme vychladnúť na mriežke.

Čas prípravy: 13 hodín

Čas pečenia: 10 minút

Vyberáme pre vás niečo PLUS