7 tekvicových nápadov, ktoré ste zaručene neskúsili
10. 10. 2010, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:09)

Zdroj: archív
Máte radi tekvicu a uvažujete, aký recept ste ešte neskúsili? Vedzte, že z tekvice sa nerobí len vynikajúci prívarok, ale chutí na mnoho spôsobov.
Zapekaná s bryndzou
Umyjeme a očistíme 600 g tekvice, prekrojíme pozdĺžne na polovicu, zbavíme ju jadier, pokrájame na plátky hrubé 1 cm, ktoré obalíme v 40 g hladkej múky a opečieme na oleji. Potom z nich polovicu poukladáme na vymastený pekáč a osolíme. Zmiešame 1 vajce, 100 g bryndze a trocha posekanej petržlenovej vňate. Na tekvicu v pekáči nalejeme bryndzovo-vajcovú zmes. Prikryjeme druhou polovicou tekvice, zalejeme 100 ml mlieka, v ktorom sme rozmiešali 2 vajcia a soľ. Dáme zapiecť do rúry.
Obaľovaná v cestíčku
Očistíme 1 kg tekvice a pokrájame na väčšie kúsky, ktoré osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Zmiešame 100 g hladkej múky s trochou soli, za stáleho miešania prilejeme 2 žĺtky rozmiešané s trochou mlieka a nakoniec zľahka zamiešame tuhý sneh z 2 bielkov. V pripravenom cestíčku obalíme tekvicové kúsky. Potom ich opražíme v rozpálenom oleji z oboch strán dočervena.
Zapekaná so syrom a s bešamelom
Ohňovzdornú misku vymastíme a vysypeme 30 g strúhaného syra. Do misky uložíme 400 g očistenej tekvice, pokvapkáme 40 g roztopeného masla, posypeme 30 g strúhaného syra a zalejeme bešamelovou omáčkou. Bešamel pripravíme tak, že z masla a hladkej múky pripravíme zápražku, zalejeme ju mliekom a uvaríme hustú omáčku. Potom posypeme trochou strúhanky a upečieme vo vyhriatej rúre.
Zapekaná s hubami
Olúpeme 1 malú tekvicu a rozrežeme na polovicu, vykrojíme jadrovník a dužinu uvaríme v osolenej vode. V 50 g masla speníme 50 g cibule, pridáme 400 g očistených, umytých a pokrájaných húb (hlív, šampiňónov alebo kuriatok) a udusíme domäkka. Osolíme, okoreníme a primiešame 4 vajcia. Ohňovzdornú misu vymastíme, vložíme do nej polovičky varenej tekvice a naplníme hubami. Dáme do rúry a počas pečenia polievame 40 g masla.
S kyslou smotanou
Ošúpeme a umyjeme 800 g mladej tekvice, nakrájame ju na plátky a vnútro tekvice vyberieme. Osolíme a necháme chvíľu odležať. Rozšľaháme 200 g hladkej múky s 3 vajcami, 200 ml mlieka a so soľou na husté cestíčko. V ňom obaľujeme odležanú osušenú tekvicu. V rozpálenom oleji vypražíme tekvicové kúsky zo všetkých strán. Dozlatista upraženú tekvicu uložíme do zapekacej misy, posypeme 50 g strúhaného syra typu eidam, polejeme 100 ml kyslej smotany a dáme do horúcej rúry na 15 minút zapiecť. Podávame s varenými zemiakmi.
Pyré k mäsu
Očistíme 500 g tekvice a pokrájame na kúsky, trochu podlejeme vriacou vodou, osolíme a prikrytú dusíme. Podusenú tekvicu rozmixujeme v mixéri a postupne prilievame smotanu na varenie, aby vznikla hustejšia kaša. Zjemníme 40 g masla a nakoniec podľa chuti pridáme citrónovú šťavu. Pyré podávame k varenému, dusenému alebo pečenému mäsu.
Na smotane s kôprom
Olúpeme 400 g čerstvej tekvice, rozkrojíme, dužinu s jadrami zoškrabeme a tekvicu nakrájame na malé kocky alebo hrubé rezance. Potom ju položíme na veľkú misu, pokvapkáme 2 PL octu a necháme asi 30 minút odležať. Na 30 g masla opražíme 30 g cibule pokrájanej nadrobno, pridáme 1 PL kryštálového cukru a pripravenú tekvicu, osolíme, okoreníme, podlejeme horúcou vodou a udusíme domäkka. V panvici roztopíme 30 g masla, pridáme 30 g hladkej múky a tekvicu zahustíme svetlou zápražkou. Pridáme 125 ml kyslej smotany, trocha čerstvého kôpru posekaného nadrobno a všetko dobre povaríme. Podávame s varenými zemiakmi.