1. Plast nahor

Už pri ukladaní riadu položíte základný kameň jeho dokonalej čistoty. Citlivé šálky, dezertné misky alebo poháre sú najbezpečnejšie na hornom poschodí. Tam je tlak vody slabší ako dole, avšak stačí na to, aby poháre a šálky umyl. Tiež plastový riad patrí nahor, pretože dole je horúcejšie a mohli by sa tam napríklad rôzne misky pokriviť.

2. Veľké a malé taniere na striedačku

Vždy radíte taniere podľa veľkosti? To však vôbec nie je optimálne pre čistiaci efekt. Taniere sú tak blízko pri sebe, hore sa možno aj dotýkajú, môžu sa aj zlomiť a neumyjú sa správne. Preto ich radšej ukladajte striedavo – malý, veľký na dolné poschodie. Všetko sa krásne umyje.

3. Robustné nadol

Na spodnom poschodí umývačky riadu je tlak najsilnejší a voda najhorúcejšia. To preto, aby sa umyli aj tie najviac znečistené hrnce, taniere a panvice. Hrnce a panvice znesú aj miesto na kraji, pretože sú robustné, a tak sa im nič nestane.

4. Zanesené poháre?

Aj napriek prostriedku na oplachovanie, ktorý dodáva lesk, sú vaše poháre stále zanesené? Dôvod je zväčša úplne jednoduchý: dávkovač – nádobka na soľ nie je dobre zavretá.

5. Striebro a ušľachtilá oceľ sa neznesú

Dajte pozor na to, aby príbor z ušľachtilej ocele a striebra nebol blízko pri sebe, najlepšie by bolo, ak by vôbec neboli spolu naraz v umývačke riadu. Striebro totiž môže oceľ po chemických reakciách nepekne zafarbiť.

6. Nechajte dostatok miesta pre ramená ostrekovača

Nechať umývačku riadu bežať poloprázdnu je plytvaním energie. Avšak dať tam riadu priveľa tiež nie je dobré. Potom sa môže stať, že riad nie je riadne umytý. Vždy nechajte dosť miesta pre ramená ostrekovača. Taktiež pri riade, ktorý je veľký alebo vysoký, dávajte pozor, aby nezablokoval horné zariadenie, ktoré strieka vodu.

7. Pozor pri hotových jedlách

Pýtate sa, skadiaľ sa berie všetka tá nahromadená špina v umývačke? Môže byť, že na tanieroch boli hotové jedlá, ktoré treba len uvariť či zohriať. Tie často obsahujú odolnejšie tuky s obzvlášť nízkym bodom topenia a prilepia sa potom na plast.