Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zvyšky jedla nemusíte vyhadzovať! 7 super tipov na rýchly obed či večeru: Prekvapí vás, ako dobre chutia

Ilustračná snímka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Dajte jedlám druhú šancu zažiariť. Tieto nápady sa hodia vždy, keď vám príde ľúto čokoľvek vyhodiť. Z týchto tipov si vyberie každý podľa svojej chuti.

Pórovo-chlebová polievka

Jeden hrubší pór umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké kolieska. V hrnci rozpustíme 3 PL masla a pór na ňom zľahka 5 minút podusíme. Do tanierov dáme na kocky pokrájaný starší chlieb. Na vrch rozdelíme dusený pór a 4 PL strúhaného syra. V hrnci ohrejeme 500 ml hydinového vývaru z predošlého dňa, prelejeme ním chlieb v tanieroch, necháme dve minúty postáť a podávame.

Špagetová omeleta

V miske rozšľaháme 3 vajcia so soľou a mletým čiernym korením. Menšiu cuketu umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky. V panvici rozohrejeme 1 PL oleja a cuketu na ňom spolu s 1/2 ČL sušeného tymianu krátko opečieme. K cukete pridáme približne 100 až 150 g uvarených cestovín, zalejeme vajciami a na miernom ohni necháme 10 až 12 minút stuhnúť.

Zemiaková nátierka

Podľa chuti 1 až 3 strúčiky cesnaku očistíme a prelisujeme. Zmiešame s 2 PL olivového oleja a soľou. Zmes ohrejeme v menšom hrnci. Tri veľké uvarené zemiaky z predchádzajúceho dňa ošúpeme, nastrúhame alebo prelisujeme k cesnaku a dochutíme šťavou z 1 citróna. Nátierku podávame teplú alebo vychladenú.

Ryžový šalát

Do 200 g ryže z predchádzajúceho dňa vmiešame 1 čínsku kapustu nakrájanú na tenké prúžky. Pridáme očistenú a na kocky nakrájanú papriku, 200 g sterilizovanej kukurice a 200 g sterilizovaných húb. Dochutíme 100 g tatárskej omáčky, kôprom a roztlačeným strúčikom cesnaku. Pred podávaním necháme vychladiť.

Bageta s rezňom

V menšom hrnci na miernom ohni ohrejeme 150 ml červeného vína spolu s 1 PL hrozienok. Menšie cibuľu ošúpeme, pridáme k hrozienkam, povaríme, osolíme a okoreníme. Bravčový alebo kurací rezeň na prírodno z predchádzajúceho dňa nakrájame na tenké prúžky a pridáme nakrátko do hrnca. Bagetu pozdĺžne prekrojíme, naplníme mäsovou zmesou, zavrieme a prekrojíme na polovicu.

Pečeňová paštéta

V mixéri dohladka rozmixujeme dusenú kuraciu, bravčovú alebo teľaciu pečeň z predchádzajúceho dňa. Pridáme 1 žĺtok, roztlačený strúčik cesnaku, majorán, mleté čierne korenie, strúhaný muškátový orech a soľ. Podľa chuti a konzistencie môžeme rozriediť menším množstvom smotany na šľahanie. Paštétu dáme do uzatvárateľného pohára a pred podávaním vychladíme.

Zapekaný guláš

Zvyšok hovädzieho alebo bravčového gulášu z predchádzajúceho dňa rozdelíme do malých vymastených misiek na zapekanie. Približne 200 g lístkového cesta rozvaľkáme na hrúbku 1/2 cm. Z cesta podľa počtu misiek povykrajujeme rovnaké diely, ktorými misky prekryjeme. Vrch cesta potrieme žĺtkom rozšľahaným v malom množstve mlieka. Zapekáme 30 minút na strednej koľajničke v rúre vyhriatej na 180 °C.

Vyberáme pre vás niečo PLUS