Zvyšky jedla nemusíte vyhadzovať! 7 super tipov na rýchly obed či večeru: Prekvapí vás, ako dobre chutia
14. 3. 2016, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:02)

Zdroj: Shutterstock
Dajte jedlám druhú šancu zažiariť. Tieto nápady sa hodia vždy, keď vám príde ľúto čokoľvek vyhodiť. Z týchto tipov si vyberie každý podľa svojej chuti.
Pórovo-chlebová polievka
Jeden hrubší pór umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké kolieska. V hrnci rozpustíme 3 PL masla a pór na ňom zľahka 5 minút podusíme. Do tanierov dáme na kocky pokrájaný starší chlieb. Na vrch rozdelíme dusený pór a 4 PL strúhaného syra. V hrnci ohrejeme 500 ml hydinového vývaru z predošlého dňa, prelejeme ním chlieb v tanieroch, necháme dve minúty postáť a podávame.
Špagetová omeleta
V miske rozšľaháme 3 vajcia so soľou a mletým čiernym korením. Menšiu cuketu umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky. V panvici rozohrejeme 1 PL oleja a cuketu na ňom spolu s 1/2 ČL sušeného tymianu krátko opečieme. K cukete pridáme približne 100 až 150 g uvarených cestovín, zalejeme vajciami a na miernom ohni necháme 10 až 12 minút stuhnúť.
Zemiaková nátierka
Podľa chuti 1 až 3 strúčiky cesnaku očistíme a prelisujeme. Zmiešame s 2 PL olivového oleja a soľou. Zmes ohrejeme v menšom hrnci. Tri veľké uvarené zemiaky z predchádzajúceho dňa ošúpeme, nastrúhame alebo prelisujeme k cesnaku a dochutíme šťavou z 1 citróna. Nátierku podávame teplú alebo vychladenú.
Ryžový šalát
Do 200 g ryže z predchádzajúceho dňa vmiešame 1 čínsku kapustu nakrájanú na tenké prúžky. Pridáme očistenú a na kocky nakrájanú papriku, 200 g sterilizovanej kukurice a 200 g sterilizovaných húb. Dochutíme 100 g tatárskej omáčky, kôprom a roztlačeným strúčikom cesnaku. Pred podávaním necháme vychladiť.
Bageta s rezňom
V menšom hrnci na miernom ohni ohrejeme 150 ml červeného vína spolu s 1 PL hrozienok. Menšie cibuľu ošúpeme, pridáme k hrozienkam, povaríme, osolíme a okoreníme. Bravčový alebo kurací rezeň na prírodno z predchádzajúceho dňa nakrájame na tenké prúžky a pridáme nakrátko do hrnca. Bagetu pozdĺžne prekrojíme, naplníme mäsovou zmesou, zavrieme a prekrojíme na polovicu.
Pečeňová paštéta
V mixéri dohladka rozmixujeme dusenú kuraciu, bravčovú alebo teľaciu pečeň z predchádzajúceho dňa. Pridáme 1 žĺtok, roztlačený strúčik cesnaku, majorán, mleté čierne korenie, strúhaný muškátový orech a soľ. Podľa chuti a konzistencie môžeme rozriediť menším množstvom smotany na šľahanie. Paštétu dáme do uzatvárateľného pohára a pred podávaním vychladíme.
Zapekaný guláš
Zvyšok hovädzieho alebo bravčového gulášu z predchádzajúceho dňa rozdelíme do malých vymastených misiek na zapekanie. Približne 200 g lístkového cesta rozvaľkáme na hrúbku 1/2 cm. Z cesta podľa počtu misiek povykrajujeme rovnaké diely, ktorými misky prekryjeme. Vrch cesta potrieme žĺtkom rozšľahaným v malom množstve mlieka. Zapekáme 30 minút na strednej koľajničke v rúre vyhriatej na 180 °C.