8 receptov na vianočné koláčiky: Upečte blízkym klasiku, na ktorú sa už celý rok tajne tešia
18. 12. 2019, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 19:22)

Zdroj: Shutterstock
Každý rok stojíme pred dilemou, ktoré dobroty napečieme na Vianoce pre blízkych. Aby vám rozhodovanie išlo ľahšie, pripravili sme pre vás kopu receptov na najchutnejšie drobné pečivo, aké poznáme.
Osie úliky
30 kúskov
160 g cukrárskych piškót ● 60 g masla ● 2 až 3 PL mlieka ● 100 g práškového cukru ● 1 ČL mletej škorice ● 2 PL kakaa ● 70 g lieskových orieškov ● 30 g okrúhlych piškót ● 4 PL práškového cukru ● 1 PL umu
Na krém: 50 g masla ● 50 g práškového cukru ● 1 žĺtok ● 2 PL umu
Cukrárske piškóty rozdrvíme a lieskovce pomelieme. Dáme do misy, pridáme kryštálový a práškový cukor, kakao, maslo, mlieko, um, škoricu a vypracujeme cesto. Dáme do chladničky aspoň na 30 minút. Na krém vyšľaháme dokrémova zmäknuté maslo, cukor, um a žĺtok. Z vychladnutého cesta vyformujeme guľky, ktoré natlačíme do formy na osie úle vysypanej práškovým cukrom. Koncom varešky vytlačíme do úľov jamku a naplníme pripraveným krémom. Každý úľ uzavrieme okrúhlou piškótou a dáme stuhnúť. Až potom vyberieme z formičiek.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 30 minút
Linecké kolieska s ríbezľovým džemom
asi 50 kúskov
375 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 125 g mletých mandlí ● 200 g práškového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● štipka soli ● 250 g masla ● 1 žĺtok ● 300 g ríbezľového džemu
Múku, prášok do pečiva, mleté mandle, cukor, vanilkový cukor a soľ premiešame. Pridáme maslo nakrájané na kocky a žĺtok. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do potravinárskej fólie a vložíme na hodinu do chladničky. Rúru predhrejeme na 180 °C a plechy vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyberieme, premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm. Pomocou formičky vykrojíme kolieska. Poukladáme na plechy a do polovice koliesok vykrojíme malé srdiečko. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 8 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Ríbezľový džem krátko prehrejeme a dôkladne vymiešame. Nanesieme na kolieska bez otvoru a priklopíme zvyšnými kolieskami. Posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 8 minút
Linecké hviezdičky s čokoládovou polevou
asi 35 kúskov
300 g hladkej múky ● 120 g brezového cukru ● 1/4 ČL vanilkovej drene ● štipka soli ● 100 g mletých mandlí ● 250 g studeného masla ● 150 g malinového džemu ● biela čokoládová poleva
Múku vymiesime spolu s cukrom, vanilkovou dreňou, so soľou, s mandľami, maslom nakrájaným na kocky a 50 ml studenej vody na hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Vyberieme a na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm. Pomocou formičky vykrojíme hviezdičky, do polovice vykrojíme tiež malé koliesko. Poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a pečieme 10 až 12 minút pri teplote 180 °C. Vyberieme a necháme vychladnúť. Malinový džem s 1 až 2 PL vody rozhorúčime, vymiešame a nanesieme na celé hviezdičky. Prikryjeme druhou polovicou hviezdičiek. Pokvapkáme roztopenou čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 30 minút
Čas pečenia: 10 až 12 minút
Zázvorníky
30 kúskov
350 g polohrubej múky ● 350 g hladkej múky ● 500 g práškového cukru ● 4 vajcia ● 2 žĺtky ● 80 g masla ● 2 ČL salajky ● 25 g mletého zázvoru ● štipka soli
Vajcia a cukor dôkladne rozmiešame, pridáme maslo, soľ, preosiaty zázvor a znova premiešame. Pridáme múku so salajkou a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho na 5 mm a pomocou formičiek povykrajujeme rôzne tvary. Poukladáme ich na plechy vystlané papierom na pečenie a necháme stáť 1 až 2 dni na chladnom mieste. Rúru vyhrejeme na 200 °C a v malých množstvách (najviac 10 ks) pečieme asi 5 až 6 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 25 minút
Čas odležania: 1 až 2 dni
Čas pečenia: 5 až 6 minút
Medvedie labky
asi 30 kúskov
125 g horkej čokolády ● 250 g mandlí ● 3 bielky ● 250 g kryštálového cukru ● 1/2 ČL škorice ● štipka mletých klinčekov ● štipka mletého kardamómu ● 2 PL kakaa ● 1/2 ČL strúhanej citrónovej kôry ● 1 PL masla
Čokoládu nasekáme, zmiešame s mandľami a v kuchynskom robote pomelieme najemno. Bielky vyšľaháme dotuha, postupne prisypeme 200 g cukru a šľaháme, až kým nezískame hladkú lesklú masu. Pridáme čokoládovo-mandľovú zmes, klinčeky, škoricu, kardamóm, kakao a citrónovú kôru a zľahka zapracujeme. Formičky na medvedie labky vytrieme maslom a vysypeme zvyšným cukrom. Nanesieme cesto a necháme schnúť cez noc. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút.
Čas prípravy: 50 minút
Čas sušenia: 12 hodín
Čas pečenia: asi 15 minút
Orieškové toliariky
asi 60 kúskov
80 g masla ● 80 g kryštálového cukru ● 1 vajce ● 1/2 ČL škorice ● 100 g mletých vlašských orechov ● 200 g hladkej múky ● 75 g čokoládovej polevy ● asi 60 polovíc vlašských orechov
Maslo izbovej teploty spolu s cukrom, vajcom a so škoricou vyšľaháme dopenista. Pridáme múku, mleté orechy a rýchlo zapracujeme. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky. Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na 2 až 3 mm hrúbku a povykrajujeme malé kolieska. Poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre 12 až 15 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Čokoládovú polevu rozpustíme a z jednej strany do nej namočíme kolieska. Každé koliesko ozdobíme 1 polovicou vlašského orecha a necháme stuhnúť.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 12 až 15 minút
Striekané polomáčané tyčinky
asi 25 kúskov
4 PL pomarančovej šťavy ● 0,1 g mletého šafranu ● 5 toboliek kardamómu ● 150 g zmäknutého masla ● 100 g krupicového cukru ● 1 ČL strúhanej kôry z pomaranča ● štipka soli ● 1 vajce ● 225 g hladkej múky ● 100 g mletých mandlí ● 200 g pomarančovej marmelády ● 150 g horkej čokoládovej polevy
V 2 PL horúcej pomarančovej šťavy rozpustíme šafran a necháme vychladnúť. Otvoríme kardamómové tobolky, vyberieme semienka, ktoré rozdrvíme v mažiari. Maslo spolu s cukrom, kardamómom, kôrou a so soľou šľaháme asi 6 minút dokrémova. Pridáme vajce a prešľaháme. Pridáme šafranovú šťavu, múku a mandle a vypracujeme cesto. Necháme odležať cez noc v chladničke. Marmeládu spolu s 2 PL pomarančovej šťavy varíme asi 4 minúty, nezabudneme miešať. Pretrieme cez jemné sitko a necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto nastriekame asi na 8 cm dlhé obdĺžniky na plechy vystlané papierom a pečieme 13 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Polovicu keksíkov zo spodnej časti potrieme marmeládou a priklopíme druhou polovicou pečiva. Čokoládovú polevu rozpustíme a zlepené sušienky do nej namočíme z jednej strany. Necháme stuhnúť.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 12 hodín
Čas pečenia: 13 minút
Laskonky s čokoládovou náplňou
asi 25 kúskov
4 bielky ● 300 g krupicového cukru ● štipka soli ● 90 g mletých vlašských orechov ● 2 PL polohrubej múky
Na krém: 150 g masla ● 80 g práškového cukru ● 100 g čokoládovej nátierky ● 1 ČL granulovanej kávy ● 1 žĺtok ● 50 g mletých vlašských orechov ● 2 PL umu
Bielky vyšľaháme so štipkou soli nad horúcim vodným kúpeľom dotuha. Postupne prisypeme krupicový cukor a šľaháme, až kým nezískame pevnú lesklú hmotu. Opatrne zapracujeme múku a následne orechy. Na plech vystlaný papierom na pečenie si nakreslíme tvary laskoniek, prípadne použijeme laskonkovú šablónu. Pečieme ich asi 45 minút vo vyhriatej rúre na 125 °C. Ak ešte nie sú dostatočne vysušené, pečieme ďalších 15 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť najlepšie na kuchynskej mriežke. Medzitým si pripravíme krém. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom dokrémova, pridáme žĺtok a prešľaháme. Zapracujeme čokoládovú nátierku a mleté orechy. Nakoniec pridáme um. Polovicu vychladnutých laskoniek potrieme čokoládovou plnkou a priklopíme druhou polovicou. Dáme vychladnúť.
Čas prípravy: 1 hodina
Čas pečenia: 45 až 60 minút