Osie úliky 

30 kúskov

160 g cukrárskych piškót ● 60 g masla ● 2 až 3 PL mlieka ● 100 g práškového cukru ● 1 ČL mletej škorice ● 2 PL kakaa ● 70 g lieskových orieškov ● 30 g okrúhlych piškót ● 4 PL práškového cukru ● 1 PL umu
Na krém: 50 g masla ● 50 g práškového cukru ● 1 žĺtok ● 2 PL umu

Cukrárske piškóty rozdrvíme a lieskovce pomelieme. Dáme do misy, pridáme kryštálový a práškový cukor, kakao, maslo, mlieko, um, škoricu a vypracujeme cesto. Dáme do chladničky aspoň na 30 minút. Na krém vyšľaháme dokrémova zmäknuté maslo, cukor, um a žĺtok. Z vychladnutého cesta vyformujeme guľky, ktoré natlačíme do formy na osie úle vysypanej práškovým cukrom. Koncom varešky vytlačíme do úľov jamku a naplníme pripraveným krémom. Každý úľ uzavrieme okrúhlou piškótou a dáme stuhnúť. Až potom vyberieme z formičiek.

Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 30 minút

Linecké kolieska s ríbezľovým džemom 

asi 50 kúskov

375 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 125 g mletých mandlí ● 200 g práškového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● štipka soli ● 250 g masla ● 1 žĺtok ● 300 g ríbezľového džemu

Múku, prášok do pečiva, mleté mandle, cukor, vanilkový cukor a soľ premiešame. Pridáme maslo nakrájané na kocky a žĺtok. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do potravinárskej fólie a vložíme na hodinu do chladničky. Rúru predhrejeme na 180 °C a plechy vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyberieme, premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm. Pomocou formičky vykrojíme kolieska. Poukladáme na plechy a do polovice koliesok vykrojíme malé srdiečko. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 8 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Ríbezľový džem krátko prehrejeme a dôkladne vymiešame. Nanesieme na kolieska bez otvoru a priklopíme zvyšnými kolieskami. Posypeme práškovým cukrom.

Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 8 minút

Linecké hviezdičky s čokoládovou polevou

asi 35 kúskov

300 g hladkej múky ● 120 g brezového cukru ● 1/4 ČL vanilkovej drene ● štipka soli ● 100 g mletých mandlí ● 250 g studeného masla ● 150 g malinového džemu ● biela čokoládová poleva

Múku vymiesime spolu s cukrom, vanilkovou dreňou, so soľou, s mandľami, maslom nakrájaným na kocky a 50 ml studenej vody na hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Vyberieme a na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm. Pomocou formičky vykrojíme hviezdičky, do polovice vykrojíme tiež malé koliesko. Poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a pečieme 10 až 12 minút pri teplote 180 °C. Vyberieme a necháme vychladnúť. Malinový džem s 1 až 2 PL vody rozhorúčime, vymiešame a nanesieme na celé hviezdičky. Prikryjeme druhou polovicou hviezdičiek. Pokvapkáme roztopenou čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 30 minút
Čas pečenia: 10 až 12 minút

Zázvorníky

30 kúskov

350 g polohrubej múky ● 350 g hladkej múky ● 500 g práškového cukru ● 4 vajcia ● 2 žĺtky ● 80 g masla ● 2 ČL salajky ● 25 g mletého zázvoru ● štipka soli

Vajcia a cukor dôkladne rozmiešame, pridáme maslo, soľ, preosiaty zázvor a znova premiešame. Pridáme múku so salajkou a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho na 5 mm a pomocou formičiek povykrajujeme rôzne tvary. Poukladáme ich na plechy vystlané papierom na pečenie a necháme stáť 1 až 2 dni na chladnom mieste. Rúru vyhrejeme na 200 °C a v malých množstvách (najviac 10 ks) pečieme asi 5 až 6 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 25 minút
Čas odležania: 1 až 2 dni
Čas pečenia: 5 až 6 minút

Medvedie labky 

asi 30 kúskov

125 g horkej čokolády ● 250 g mandlí ● 3 bielky ● 250 g kryštálového cukru ● 1/2 ČL škorice ● štipka mletých klinčekov ● štipka mletého kardamómu ● 2 PL kakaa ● 1/2 ČL strúhanej citrónovej kôry ● 1 PL masla

Čokoládu nasekáme, zmiešame s mandľami a v kuchynskom robote pomelieme najemno. Bielky vyšľaháme dotuha, postupne prisypeme 200 g cukru a šľaháme, až kým nezískame hladkú lesklú masu. Pridáme čokoládovo-mandľovú zmes, klinčeky, škoricu, kardamóm, kakao a citrónovú kôru a zľahka zapracujeme. Formičky na medvedie labky vytrieme maslom a vysypeme zvyšným cukrom. Nanesieme cesto a necháme schnúť cez noc. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút.

Čas prípravy: 50 minút
Čas sušenia: 12 hodín
Čas pečenia: asi 15 minút

Orieškové toliariky

asi 60 kúskov

80 g masla ● 80 g kryštálového cukru ● 1 vajce ● 1/2 ČL škorice ● 100 g mletých vlašských orechov ● 200 g hladkej múky ● 75 g čokoládovej polevy ● asi 60 polovíc vlašských orechov

Maslo izbovej teploty spolu s cukrom, vajcom a so škoricou vyšľaháme dopenista. Pridáme múku, mleté orechy a rýchlo zapracujeme. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky. Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na 2 až 3 mm hrúbku a povykrajujeme malé kolieska. Poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre 12 až 15 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Čokoládovú polevu rozpustíme a z jednej strany do nej namočíme kolieska. Každé koliesko ozdobíme 1 polovicou vlašského orecha a necháme stuhnúť.

Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 12 až 15 minút

Striekané polomáčané tyčinky 

asi 25 kúskov

4 PL pomarančovej šťavy ● 0,1 g mletého šafranu ● 5 toboliek kardamómu ● 150 g zmäknutého masla ● 100 g krupicového cukru ● 1 ČL strúhanej kôry z pomaranča ● štipka soli ● 1 vajce ● 225 g hladkej múky ● 100 g mletých mandlí ● 200 g pomarančovej marmelády ● 150 g horkej čokoládovej polevy

V 2 PL horúcej pomarančovej šťavy rozpustíme šafran a necháme vychladnúť. Otvoríme kardamómové tobolky, vyberieme semienka, ktoré rozdrvíme v mažiari. Maslo spolu s cukrom, kardamómom, kôrou a so soľou šľaháme asi 6 minút dokrémova. Pridáme vajce a prešľaháme. Pridáme šafranovú šťavu, múku a mandle a vypracujeme cesto. Necháme odležať cez noc v chladničke. Marmeládu spolu s 2 PL pomarančovej šťavy varíme asi 4 minúty, nezabudneme miešať. Pretrieme cez jemné sitko a necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto nastriekame asi na 8 cm dlhé obdĺžniky na plechy vystlané papierom a pečieme 13 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Polovicu keksíkov zo spodnej časti potrieme marmeládou a priklopíme druhou polovicou pečiva. Čokoládovú polevu rozpustíme a zlepené sušienky do nej namočíme z jednej strany. Necháme stuhnúť.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 12 hodín
Čas pečenia: 13 minút

Laskonky s čokoládovou náplňou 

asi 25 kúskov

4 bielky ● 300 g krupicového cukru ● štipka soli ● 90 g mletých vlašských orechov ● 2 PL polohrubej múky
Na krém: 150 g masla ● 80 g práškového cukru ● 100 g čokoládovej nátierky ● 1 ČL granulovanej kávy ● 1 žĺtok ● 50 g mletých vlašských orechov ● 2 PL umu

Bielky vyšľaháme so štipkou soli nad horúcim vodným kúpeľom dotuha. Postupne prisypeme krupicový cukor a šľaháme, až kým nezískame pevnú lesklú hmotu. Opatrne zapracujeme múku a následne orechy. Na plech vystlaný papierom na pečenie si nakreslíme tvary laskoniek, prípadne použijeme laskonkovú šablónu. Pečieme ich asi 45 minút vo vyhriatej rúre na 125 °C. Ak ešte nie sú dostatočne vysušené, pečieme ďalších 15 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť najlepšie na kuchynskej mriežke. Medzitým si pripravíme krém. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom dokrémova, pridáme žĺtok a prešľaháme. Zapracujeme čokoládovú nátierku a mleté orechy. Nakoniec pridáme um. Polovicu vychladnutých laskoniek potrieme čokoládovou plnkou a priklopíme druhou polovicou. Dáme vychladnúť.

Čas prípravy: 1 hodina
Čas pečenia: 45 až 60 minút