Megačokoládová roláda s orechmi

Na 10 kúskov potrebujete: 

  • 6 vajec
  • 250 g práškového cukru
  • 6 PL vody
  • 220 g hladkej múky
  • 50 g kakaa 
  • 1 balíček vanilkového cukru 
  • 1 ČL prášku do pečiva

Plnka:

  • 200 g čokolády 
  • 250 g smotany na šľahanie 
  • orechy na ozdobu

Postup:

Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom dopenista, po lyžiciach zašľaháme aj horúcu vodu. Šľaháme, kým zmes nezhustne. Múku premiešame s kakaom a práškom do pečiva a preosejeme do vajcovej zmesi. Opatrne zapracujeme. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a jemne zamiešame do cesta. Cesto nalejeme na väčší plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 15 až 20 minút pri teplote 200 °C. Ešte teplú piškótu položíme na vlhkú utierku, stiahneme papier a zvinieme do rolády. Necháme vychladnúť. Na krém zohrejeme smotanu na šľahanie, pridáme čokoládu a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a zmes nespojí. Necháme vychladnúť v chladničke a vyšľaháme. Natrieme na rozvinutú roládu a opäť zvinieme. Časť krému nanesieme aj na povrch rolády a posypeme nasekanými orechmi.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 20 minút

Megačokoládová roláda s orechmi
Zdroj: Shutterstock

Dobošová torta

Na 16 kúskov potrebujete :

  • 8 vajec
  • 90 g práškového cukru
  • 80 g práškového cukru do snehu
  • 190 g polohrubej múky

Plnka:

  • 200 g práškového cukru
  • 5 vajec 
  • 100 g čokolády 
  • 200 g masla 
  • 50 g mletých mandlí

Postup

Žĺtky a práškový cukor vymiešame do peny. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme práškový cukor a ešte raz dobre prešľaháme. Sneh s múkou opatrne primiešame ku žĺtkom. Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí a každú osobitne pečieme 6 až 8 minút vo vymastenej tortovej forme vysypanej múkou pri teplote 180 °C. Na plnku vložíme vajcia, cukor a nalámanú čokoládu do hrnčeka a ten do vriacej vody a šľaháme, kým hmota nezhustne. Potom hrnček vyberieme z vody a šľaháme, kým plnka nevychladne. Do vychladnutej plnky primiešame maslo 
a mandle. Keď je všetkých 6 častí upečených a vychladnutých, spájame ich plnkou. Boky torty natrieme tiež. Vrch polejeme čokoládovou polevou alebo ganache, posypeme mandľovými lupienkami a necháme poriadne stuhnúť v chladničke.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 8 minút/1 kus

Dobošová torta
Zdroj: Dušan Křístek

Tart s malinami a bielou čokoládou

Na 12 kúskov potrebujete

  • 90 g masla 
  • 200 g hladkej múky 
  • 1 PL vanilkového cukru 
  • 50 g práškového cukru
  • 2 PL studenej vody

Plnka:

  • 200 g bielej čokolády 
  • 250 ml smotany na šľahanie 
  • 1 PL vanilkového cukru 
  • 2 vajcia
  • 30 g hladkej múky
  • 125 g malín

Postup

Vymiesime maslo, múku, vanilkový a práškový cukor a pridáme toľko vody, aby nám vzniklo celistvé hladké cesto. Nanesieme do tartovej formy vytretej maslom. Dáme na 30 minút do chladničky. Rúru predhrejeme na 170 °C. Čokoládu, 200 ml smotany a vanilkový cukor ohrievame v hrnci, až kým sa čokoláda nerozpustí. 
V miske vymiešame zvyšnú smotanu s vajcami, pridáme múku a nakoniec čokoládovú zmes. Na cesto poukladáme maliny a zalejeme čokoládovou plnkou. Pečieme 30 až 40 minút a necháme úplne vychladnúť.

Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút

Tart s malinami a bielou čokoládou
Zdroj: Shutterstock

Nugátové cupcaky

Na 12 kúskov potrebujete:

  • 1 vajce 
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru 
  • štipka soli 
  • 250 g kefíru 
  • 2 PL oleja 
  • 250 g hladkej múky 
  • 2 ČL prášku do pečiva 
  • 3 PL kakaa

Krém:

  • 200 g nugátu 
  • 200 g práškového cukru 
  • 400 g čerstvého syra typu žervé 
  • horká čokoláda na ozdobu

Postup

Na cesto vyšľaháme vajce s oboma druhmi cukru a so štipkou soli dopenista. Zamiešame kefír a olej a dôkladne premiešame. V druhej mise zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao a po častiach zapracujeme do vajcovej zmesi. Plech na mafiny vyložíme papierovými košíčkami a naplníme cestom. Pečieme 20 až 25 minút pri teplote 175 °C. Necháme úplne vychladnúť. Nugát rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom a zmiešame s ostatnými prísadami. Dôkladne vyšľaháme a pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na vychladnuté mafiny. Čokoládu na ozdobu rozpustíme a nalejeme na krém. Dáme do chladničky.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút

Nugátové cupcaky
Zdroj: Shutterstock

Talianske rezy opera

Na 16 kúskov potrebujeme:

Kávový krém:

  • 4 žĺtky
  • 140 g kryštálového cukru
  • 250 g zmäknutého masla
  • 2 PL silnej kávy
  • 6 PL vody

Ganache:

  • 300 g smotany na šľahanie
  • 300 g čokolády

Sirup:

  • 150 ml vody
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 3 PL silnej kávy

Cesto:

  • 5 vajec 
  • 5 bielkov 
  • štipka soli
  • 200 g mandľovej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g zmäknutého masla

Postup

Začneme kávovým krémom. 6PL vody povaríme spolu s cukrom. Pomaly a ten-kým pramienkom prilievame počas šľahania cukrový sirup do žĺtkov. Pridáme kávu a necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi zašľaháme po častiach zmäknuté maslo. Dáme do chladničky. Na ganache privedieme do varu smotanu a nalejeme ju na nalámanú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a zmes nespojí. Dáme do chladničky. Na sirup povaríme cukor, vodu a kávu, necháme vychladnúť. Na piškótu vyšľaháme žĺtky spolu s práškovým cukrom na svetlú penu. Vmiešame mandľovú a hladkú múku, ako aj rozpustené maslo a vyšľaháme. Do cesta zľahka zapracujeme 10 bielkov vyšľahaných so štipkou soli na tuhý sneh. Rozdelíme ho na tri časti, tie zvlášť nanesieme do menšej štvorcovej formy vystlanej papierom na pečenie a upečieme pri teplote 200 °C dozlatista. Necháme vychladnúť. Prvú piškótu potrieme sirupom a kávovým krémom. Priklopíme druhou piškótou, potrieme sirupom a polovicou ganache. Prikryjeme treťou piškótou, potrieme sirupom a zohriatym zvyšným ganache. Dáme do chladničky stuhnúť.

Čas prípravy: 60 minút
Čas pečenia: 1 plech 15 minút

Talianske rezy opera
Zdroj: Shutterstock