Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ach, tak toto je osudová láska! Ak aj vy patríte medzi čokoholičky, tieto koláče budete MILOVAŤ

Talianske rezy opera

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Čokoláda na scénu! Tieto koláče jednoducho musíte ochutnať.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    RELÁCIA: V kuchyni s Peťou: Rýchle čokoládové kvetinky

    Megačokoládová roláda s orechmi

    Na 10 kúskov potrebujete: 

    • 6 vajec
    • 250 g práškového cukru
    • 6 PL vody
    • 220 g hladkej múky
    • 50 g kakaa 
    • 1 balíček vanilkového cukru 
    • 1 ČL prášku do pečiva

    Plnka:

    • 200 g čokolády 
    • 250 g smotany na šľahanie 
    • orechy na ozdobu

    Postup:

    Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom dopenista, po lyžiciach zašľaháme aj horúcu vodu. Šľaháme, kým zmes nezhustne. Múku premiešame s kakaom a práškom do pečiva a preosejeme do vajcovej zmesi. Opatrne zapracujeme. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a jemne zamiešame do cesta. Cesto nalejeme na väčší plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 15 až 20 minút pri teplote 200 °C. Ešte teplú piškótu položíme na vlhkú utierku, stiahneme papier a zvinieme do rolády. Necháme vychladnúť. Na krém zohrejeme smotanu na šľahanie, pridáme čokoládu a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a zmes nespojí. Necháme vychladnúť v chladničke a vyšľaháme. Natrieme na rozvinutú roládu a opäť zvinieme. Časť krému nanesieme aj na povrch rolády a posypeme nasekanými orechmi.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Megačokoládová roláda s orechmi

    Dobošová torta

    Na 16 kúskov potrebujete :

    • 8 vajec
    • 90 g práškového cukru
    • 80 g práškového cukru do snehu
    • 190 g polohrubej múky

    Plnka:

    • 200 g práškového cukru
    • 5 vajec 
    • 100 g čokolády 
    • 200 g masla 
    • 50 g mletých mandlí

    Postup

    Žĺtky a práškový cukor vymiešame do peny. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme práškový cukor a ešte raz dobre prešľaháme. Sneh s múkou opatrne primiešame ku žĺtkom. Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí a každú osobitne pečieme 6 až 8 minút vo vymastenej tortovej forme vysypanej múkou pri teplote 180 °C. Na plnku vložíme vajcia, cukor a nalámanú čokoládu do hrnčeka a ten do vriacej vody a šľaháme, kým hmota nezhustne. Potom hrnček vyberieme z vody a šľaháme, kým plnka nevychladne. Do vychladnutej plnky primiešame maslo 
a mandle. Keď je všetkých 6 častí upečených a vychladnutých, spájame ich plnkou. Boky torty natrieme tiež. Vrch polejeme čokoládovou polevou alebo ganache, posypeme mandľovými lupienkami a necháme poriadne stuhnúť v chladničke.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas pečenia: 8 minút/1 kus

    Zdroj: Dušan Křístek

    Dobošová torta

    Tart s malinami a bielou čokoládou

    Na 12 kúskov potrebujete

    • 90 g masla 
    • 200 g hladkej múky 
    • 1 PL vanilkového cukru 
    • 50 g práškového cukru
    • 2 PL studenej vody

    Plnka:

    • 200 g bielej čokolády 
    • 250 ml smotany na šľahanie 
    • 1 PL vanilkového cukru 
    • 2 vajcia
    • 30 g hladkej múky
    • 125 g malín

    Postup

    Vymiesime maslo, múku, vanilkový a práškový cukor a pridáme toľko vody, aby nám vzniklo celistvé hladké cesto. Nanesieme do tartovej formy vytretej maslom. Dáme na 30 minút do chladničky. Rúru predhrejeme na 170 °C. Čokoládu, 200 ml smotany a vanilkový cukor ohrievame v hrnci, až kým sa čokoláda nerozpustí. 
V miske vymiešame zvyšnú smotanu s vajcami, pridáme múku a nakoniec čokoládovú zmes. Na cesto poukladáme maliny a zalejeme čokoládovou plnkou. Pečieme 30 až 40 minút a necháme úplne vychladnúť.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas chladenia: 30 minút
    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Tart s malinami a bielou čokoládou

    Nugátové cupcaky

    Na 12 kúskov potrebujete:

    • 1 vajce 
    • 100 g krupicového cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru 
    • štipka soli 
    • 250 g kefíru 
    • 2 PL oleja 
    • 250 g hladkej múky 
    • 2 ČL prášku do pečiva 
    • 3 PL kakaa

    Krém:

    • 200 g nugátu 
    • 200 g práškového cukru 
    • 400 g čerstvého syra typu žervé 
    • horká čokoláda na ozdobu

    Postup

    Na cesto vyšľaháme vajce s oboma druhmi cukru a so štipkou soli dopenista. Zamiešame kefír a olej a dôkladne premiešame. V druhej mise zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao a po častiach zapracujeme do vajcovej zmesi. Plech na mafiny vyložíme papierovými košíčkami a naplníme cestom. Pečieme 20 až 25 minút pri teplote 175 °C. Necháme úplne vychladnúť. Nugát rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom a zmiešame s ostatnými prísadami. Dôkladne vyšľaháme a pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na vychladnuté mafiny. Čokoládu na ozdobu rozpustíme a nalejeme na krém. Dáme do chladničky.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Nugátové cupcaky

    Talianske rezy opera

    Na 16 kúskov potrebujeme:

    Kávový krém:

    • 4 žĺtky
    • 140 g kryštálového cukru
    • 250 g zmäknutého masla
    • 2 PL silnej kávy
    • 6 PL vody

    Ganache:

    • 300 g smotany na šľahanie
    • 300 g čokolády

    Sirup:

    • 150 ml vody
    • 2 PL kryštálového cukru
    • 3 PL silnej kávy

    Cesto:

    • 5 vajec 
    • 5 bielkov 
    • štipka soli
    • 200 g mandľovej múky
    • 200 g práškového cukru
    • 50 g hladkej múky
    • 50 g zmäknutého masla

    Postup

    Začneme kávovým krémom. 6PL vody povaríme spolu s cukrom. Pomaly a ten-kým pramienkom prilievame počas šľahania cukrový sirup do žĺtkov. Pridáme kávu a necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi zašľaháme po častiach zmäknuté maslo. Dáme do chladničky. Na ganache privedieme do varu smotanu a nalejeme ju na nalámanú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a zmes nespojí. Dáme do chladničky. Na sirup povaríme cukor, vodu a kávu, necháme vychladnúť. Na piškótu vyšľaháme žĺtky spolu s práškovým cukrom na svetlú penu. Vmiešame mandľovú a hladkú múku, ako aj rozpustené maslo a vyšľaháme. Do cesta zľahka zapracujeme 10 bielkov vyšľahaných so štipkou soli na tuhý sneh. Rozdelíme ho na tri časti, tie zvlášť nanesieme do menšej štvorcovej formy vystlanej papierom na pečenie a upečieme pri teplote 200 °C dozlatista. Necháme vychladnúť. Prvú piškótu potrieme sirupom a kávovým krémom. Priklopíme druhou piškótou, potrieme sirupom a polovicou ganache. Prikryjeme treťou piškótou, potrieme sirupom a zohriatym zvyšným ganache. Dáme do chladničky stuhnúť.

    Čas prípravy: 60 minút
    Čas pečenia: 1 plech 15 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Talianske rezy opera

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.