Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Aj po sviatkoch sú návštevy na dennom poriadku: Privítajte ich delikatesou z neminutých zásob

Olivové špirálky

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Aj po sviatkoch sú návštevy na dennom poriadku, po rodine prichádzajú naši priatelia a vzdialenejší príbuzní. A tak ich privítajte štýlovou delikatesou. Ak na jej prípravu využijete neminuté zásoby, o to lepšie.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máte doma ŠKVARKY? Takúto dobroty ste z nich ešte nerobili! Určite vyskúšajte
    Zdroj: NCPZ

    Škvarkové rožteky

    32 kúskov

    500 g polohrubej múky ● 1 sušené droždie ● 2 žĺtky ● 1 ČL soli ● 300 ml teplého mlieka ● 125 g rozpusteného tuku na pečenie
    Plnka: 300 g mletých škvariek ● 2 PL kyslej smotany ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 bielky ● 1 vajce na potretie ● sezam

    Všetky suroviny na plnku spolu zamiešame. Rovnako spojíme aj všetky suroviny na cesto, vymiesime a necháme kysnúť 30 minút. Potom cesto rozdelíme na 4 časti, rozvaľkáme na veľkosť taniera a natrieme plnkou. Následne každú časť rozdelíme na ďalších 8 častí a zrolujeme širšou stranou k špicu. Natrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom. Poukladáme na vymastený plech, necháme kysnúť 20 minút a pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas kysnutia: 50 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Škvarkové rožteky

    Olivové špirálky

    8 kúskov

    150 g hladkej múky ● 150 g polohrubej múky ● 1 balíček sušeného droždia ● 1 ČL soli ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 PL olivového oleja ● 220 ml vlažného mlieka ● zelené a čierne olivy bez kôstok ● 1 vajce ● ľanové semienka

    Na prípravu cesta zmiešame obe múky s droždím a so soľou. Pridáme prelisovaný cesnak, olej a mlieko. Vypracujeme hladké cesto, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu na teplom mieste. Olivy striedavo napicháme na špajdle asi 2 cm od seba. Cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 12 rovnakých častí. Z každej vytvoríme valček dlhý asi 22 cm a ten omotáme okolo špajdle tak, aby medzi cestom bolo vidieť olivu. Špirálky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každú potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme ľanovými semienkami. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas kysnutia: 60 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Olivové špirálky

    Syrové praclíky

    40 kúskov

    250 g masla ● 400 g polohrubej múky ● 1 ČL soli ● 2 ČL prášku do pečiva ● 2 žĺtky ● 120 g strúhaného údeného syra ● smotana na šľahanie podľa hustoty cesta ● 1 vajce ● rasca ● sezam ● hrubozrnná soľ ● strúhaný syr

    Zmiešame zmäknuté maslo, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľ a žĺtky. Pridáme postrúhaný syr a postupne prilievame smotanu, aby sme vypracovali hustejšie cesto. Necháme odležať v chlade asi 15 minút. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a formičkou vykrojíme praclíky. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajcom, posypeme rascou, syrom, soľou alebo sezamom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 25 minút.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas odležania: 15 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Syrové praclíky

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.