Reklama

Aj po sviatkoch sú návštevy na dennom poriadku: Privítajte ich delikatesou z neminutých zásob

Olivové špirálky

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Aj po sviatkoch sú návštevy na dennom poriadku, po rodine prichádzajú naši priatelia a vzdialenejší príbuzní. A tak ich privítajte štýlovou delikatesou. Ak na jej prípravu využijete neminuté zásoby, o to lepšie.

Škvarkové rožteky

32 kúskov

500 g polohrubej múky ● 1 sušené droždie ● 2 žĺtky ● 1 ČL soli ● 300 ml teplého mlieka ● 125 g rozpusteného tuku na pečenie
Plnka: 300 g mletých škvariek ● 2 PL kyslej smotany ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 bielky ● 1 vajce na potretie ● sezam

Všetky suroviny na plnku spolu zamiešame. Rovnako spojíme aj všetky suroviny na cesto, vymiesime a necháme kysnúť 30 minút. Potom cesto rozdelíme na 4 časti, rozvaľkáme na veľkosť taniera a natrieme plnkou. Následne každú časť rozdelíme na ďalších 8 častí a zrolujeme širšou stranou k špicu. Natrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom. Poukladáme na vymastený plech, necháme kysnúť 20 minút a pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút.

Čas prípravy: 35 minút
Čas kysnutia: 50 minút
Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Škvarkové rožteky

Olivové špirálky

8 kúskov

150 g hladkej múky ● 150 g polohrubej múky ● 1 balíček sušeného droždia ● 1 ČL soli ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 PL olivového oleja ● 220 ml vlažného mlieka ● zelené a čierne olivy bez kôstok ● 1 vajce ● ľanové semienka

Na prípravu cesta zmiešame obe múky s droždím a so soľou. Pridáme prelisovaný cesnak, olej a mlieko. Vypracujeme hladké cesto, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu na teplom mieste. Olivy striedavo napicháme na špajdle asi 2 cm od seba. Cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 12 rovnakých častí. Z každej vytvoríme valček dlhý asi 22 cm a ten omotáme okolo špajdle tak, aby medzi cestom bolo vidieť olivu. Špirálky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každú potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme ľanovými semienkami. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút.

Čas prípravy: 35 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Olivové špirálky

Syrové praclíky

40 kúskov

250 g masla ● 400 g polohrubej múky ● 1 ČL soli ● 2 ČL prášku do pečiva ● 2 žĺtky ● 120 g strúhaného údeného syra ● smotana na šľahanie podľa hustoty cesta ● 1 vajce ● rasca ● sezam ● hrubozrnná soľ ● strúhaný syr

Zmiešame zmäknuté maslo, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľ a žĺtky. Pridáme postrúhaný syr a postupne prilievame smotanu, aby sme vypracovali hustejšie cesto. Necháme odležať v chlade asi 15 minút. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a formičkou vykrojíme praclíky. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajcom, posypeme rascou, syrom, soľou alebo sezamom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 25 minút.

Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Syrové praclíky

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.