Aj vy s láskou spomínate na návštevy cukrárne s rodičmi? Tieto recepty vás vrátia do detstva
12. 5. 2020, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 21:31)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Kto by si nepamätal víkendové návštevy cukrárne s rodičmi? Všade samé dobroty, až sme si nevedeli vybrať.
Kubánska torta
12 kúskov
3 vajcia ● 125 g kryštálového cukru ● 125 g polohrubej múky ● 3 PL studenej vody ● tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy ● 4 banány
Čokoládový krém: 4 vajcia ● 150 g práškového cukru ● 150 g masla ● 150 g čokolády na varenie
Vajcia rozdelíme, bielky vyšľaháme s vodou na redší sneh. Pridáme cukor a došľaháme dotuha. Do snehu postupne zašľaháme žĺtky a múku. Cesto preložíme do vymastenej a vysypanej formy (boky nemastíme). Dáme upiecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Vajcia rozdelíme, žĺtky vymiešame s maslom a cukrom dopenista. Čokoládu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli, odstavíme, necháme vychladnúť a tekutú pridáme do žĺtkovej peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne zapracujeme do krému. Po vychladnutí na korpus poukladáme banány nakrájané na tenké kolieska. Na ne nanesieme čokoládový krém. Vrch uhladíme a tortu dáme aspoň na 24 hodín vychladiť do chladničky.
Čas prípravy: 60 minút
Čas pečenia: 25 až 30 minút
Čas chladenia: 24 hodín
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Kubánska torta
Gaštanové jazýčky
25 kúskov
50 g hrozienok ● 25 ml umu ● 500 g gaštanového pyré ● 100 g mletých orechov ● 100 g piškót ● 100 g masla ● trochu práškového cukru
Na polevu: ● 50 g masla ● 100 g čokolády ● 250 ml smotany na šľahanie ● 25 g oleja
Deň vopred namočíme hrozienka do umu. Všetky ingrediencie aj s hrozienkami dobre premiešame a vypracujeme hustú hmotu. Sformujeme ju do valca, zabalíme do fólie a dáme zachladiť. Hmotu nakrájame na kúsky a sformujeme do tvaru jazýčkov. Dáme stuhnúť do chladničky. Pripravíme čokoládovú polevu: V malom hrnci zohrejeme čokoládu s maslom a olejom. Hotovou polevou polejeme jazýčky a necháme ich stuhnúť. Jazýčky pred podávaním ozdobíme šľahačkou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Gaštanové jazýčky
Tvarohovo-ovocné kocky
30 kúskov
4 vajcia ● 150 g práškového cukru ● 100 ml oleja ● 200 g polohrubej múky ● 100 ml vody ● 1 balíček prášku do pečiva
Tvarohová plnka: studená voda ● 4 plátky želatíny ● 400 ml smotany na šľahanie ● 300 g jemného tvarohu ● 1 ČL mletej vanilky
● 100 g práškového cukru
Ovocná plnka: drobné ovocie ● 250 ml ovocného sirupu alebo šťavy červenej farby ● 1 balenie tortovej želatíny
Žĺtky oddelíme od bielkov a vymiešame ich s cukrom. Postupne k nim pridávame olej, vodu a múku s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme sneh a zľahka ho zapracujeme do cesta. Cesto vylejeme do formy 24 x 24 cm vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť. Plátky želatíny namočíme na 10 minút do studenej vody. Do menšieho hrnca dáme zohriať 50 ml smotany na šľahanie a rozpustíme v nej napučanú želatínu. V mise zmiešame tvaroh, cukor, vanilku a prilejeme smotanu s rozmiešanou želatínou. Dobre premiešame. Zvyšnú smotanu vyšľaháme dotuha a zľahka spojíme s tvarohovou hmotou. Vylejeme ju na korpus a necháme v chlade stuhnúť. Drobné ovocie umyjeme, očistíme a rozložíme na stuhnutú tvarohovú náplň. V malom hrnčeku zohrejeme ovocný sirup alebo šťavu, prisypeme želatínu, rozmiešame a privedieme do varu. Varíme asi minútu, necháme trochu vychladnúť a potom ňou zalejeme ovocie. Koláč dáme na hodinu do chladničky a podávame ozdobený čerstvým ovocím.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút
Čas chladenia: 5 hodín
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Tvarohovo-ovocné kocky