Kečup

Otvorenú nádobu s kečupom uchovávajte radšej v chladničke a kontrolujte dátum spotreby. Kedy však treba spozornieť? Keď sa na povrchu usadí voda, je nutné dôkladne pretrepať obsah nádoby.
Náš tip: Vždy sa uistite, že okraj a viečko nádoby sú čisté, bez vznikajúcej plesne. Zároveň si dajte pozor, aby bola fľaša s kečupom dobre uzatvorená, inak vyprchá aróma.

Kečup
Kečup
Zdroj: shutterstock

Koreniny

Karí, soľ, korenie, mletá červená paprika sú trvácne, potrebujú však čisté a suché prostredie. Mnohé z vás majú problém s tým, že koreniny zvlhnú. V tom prípade sa v nich môžu vytvárať baktérie a strácajú arómu.
Náš tip: Ak idete používať koreniny, nenechajte ich otvorené na kuchynskej linke alebo nedržte nad hrncom s jedlom. Takto sa do nich dostane vlhkosť. Používajte ich tesne pred varením, a to tak, že si nasypete potrebné množstvo z nádoby na lyžičku. Nesypte koreninu priamo do jedla.

Koreniny
Koreniny
Zdroj: shutterstock

Marmelády a džemy

Ak ich skladujete správne a neotvorené, ostanú vynikajúce a chuťovo skvelé aj po lehote použiteľnosti. Otvorené patria do chladničky. Našli ste na nich pleseň? Takéto zaváraniny bez rozmýšľania vyhoďte!
Náš tip: Marmelády a džemy skladujte pri teplote od 15 do 20 stupňov a v tmavom prostredí.

Marmelády a džemy
Marmelády a džemy
Zdroj: shutterstock

Ocot a kuchynský olej

Ocot zapácha, takže ho majte vždy dobre uzatvorený, ale jeho trvanlivosť je vo všeobecnosti dlhá. Kyslosť ho dokonale konzervuje. Kuchynský olej podlieha skaze, ak ho skladujete nesprávne, stráca antioxidanty a neskôr dokonca stuchne. Otvorený vydrží len tri mesiace, preto sa oplatí kupovať menšie balenie, ktoré skôr spotrebujete.
Náš tip: Svetlo prenikajúce cez obal fľaše poškodzuje jej obsah. Preto skladujte olej aj ocot tak, aby neboli na svetle.

Ocot
Ocot
Zdroj: shutterstock

Cestoviny

Vydržia dlhšie, neotvorené ich môžete skladovať niekoľko rokov. Ak ich však otvoríte, nenechajte ich len tak ležať v komore. Môžu ich napadnúť napríklad mole.
Náš tip: Rozbalené cestoviny dajte do vrecka a riadne uzatvorte, aby ste zabránili škodcom pochutnávať si na nich. Ďalšia možnosť je uskladniť ich po otvorení v sklenej dóze.

Cestoviny
Cestoviny
Zdroj: shutterstock

Med

Prírodný med vám vydrží celé roky, a to pre svoj vysoký obsah cukru. Ak začne tuhnúť a prekáža vám jeho konzistencia, jednoducho ho rozpustite v nádobe s vodou, do ktorej položíte pohár s medom a ktorú zohrievate na miernom plameni.
Náš tip: Aby bol med čo najdlhšie chutný, vždy do neho namáčajte čistú lyžičku.

Med
Med
Zdroj: shutterstock

Múka

Pozor, v múke často môžete nájsť hrudky alebo pásy, čo sú vlastne molie vajíčka. Takúto múku nezachraňujte, rovno ju vyhoďte. Taktiež sa môže stať, že zmení vôňu, a vtedy sa jej tiež treba nemilosrdne zbaviť.
Náš tip: Ak múku dobre uskladníte, vydrží aj dva roky. Presypte ju do akejkoľvek uzatvárateľnej dózy.

Ovsené vločky

Pri otvorených ovsených vločkách sa treba vyvarovať ich navlhnutia. Nepríjemný je aj prípadný zápach. Kontrolujte ich, lebo sú skvelou pochúťkou pre mole. Pozor na ich zatuchnutie alebo zmenu chuti, ak ich máte otvorené príliš dlho, môže sa stať, že získajú kyslú chuť.
Náš tip: Po otvorení ich zabezpečte proti moliam, najlepšie je presypať vločky do uzatvárateľnej nádoby.

Ovsené vločky
Ovsené vločky
Zdroj: shutterstock

Vedeli ste, že...

... povinným údajom na obale potravín je dĺžka trvanlivosti?
Dátum spotreby upozorňuje, že potraviny môžu rýchlo podliehať skaze. Je uvedený slovami „Spotrebujte do...“ Ide najmä o čerstvé mäso, mlieko a mliečne výrobky, ryby.
Dátum minimálnej trvanlivosti je čas, dokedy si potravina udrží svoje vlastnosti. Je uvedený ako „Minimálna trvanlivosť do…“