Aj vy milujete bryndzu? Skúste TIETO vylepšené recepty a doprajte si nový kulinársky zážitok!
10. 5. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:57)

Zdroj: Archív Dobré jedlo
Konečne! Ak milujete dokonalú slovenskú bryndzu rovnako ako my, ste na správnej adrese. Výborne chutí len tak na chlebíku, ale aj tieto recepty sú dokonalé.

Zdroj: Katarína Brunovská
Karfiolový krém s bylinkovými krutónmi
5 porcií
2 cibule ● 1/2 ČL mletej rasce● 1 bobkový list ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 karfiol ● 1 stredne veľký zemiak ● vývar (voda)● strúhanka ● čerstvé bylinky● hladká múka ● 1 až 2 vajcia● 250 g bryndze ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej ● maslo
Nakrájanú cibuľu opečieme na masle alebo oleji, pridáme mletú rascu, bobkový list, prelisovaný cesnak, kúsky karfiolu (časť odložíme na vysmážanie), nakrájaný zemiak, soľ a mleté korenie. Chvíľu všetko smažíme a zalejeme vývarom alebo vodou. Uvaríme domäkka. Zatiaľ krátko predvaríme odložené drobné kúsky karfiolu vo vriacej osolenej vode. Strúhanku premiešame s čerstvými bylinkami v kuchynskom robote s nožmi. Karfiol scedíme, osušíme a obalíme v osolenej múke, rozmiešaných vajciach a bylinkovej strúhanke. Polievku uvarenú dokrémova pomixujeme. Pred podávaním do nej vmiešame bryndzu. Obalený karfiol vysmažíme v horúcom oleji a prebytočný olej odstránime papierovými obrúskami. Krém podávame s bryndzou, vysmážaným karfiolom a čerstvými bylinkami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: Archív Dobré jedlo
Karfiolový krém s bylinkovými krutónmi
Furmánske halušky
5 porcií
4 veľké múčne alebo staršie zemiaky ● polohrubá múka podľa potreby ● 300 až 500 g bryndze ● klobása a údený oštiepok ● kyslomliečny nápoj (cmar,acidofilné mlieko, kefír) ● soľ
Zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Ak používame mixér, nakrájame zemiaky na menšie kusy a pomocou mixéra rozmixujeme na husté hrubé pyré. Zamiešame nastrúhané zemiaky alebo pyré s polohrubou múkou podľa potreby a trochou soli. Zvyčajne stačí použiť toľko múky, koľko je tretina hmotnosti zemiakov. Teda na 900 g zemiakov treba zhruba 300 g múky. Výsledné cesto by malo byť polotuhé a mierne ťahavé. Otestujeme cesto uvarením jednej halušky vo vriacej a dobre osolenej vode. Ak sa rozpadáva, pridáme ešte múku. Cesto pretlačíme cez sito na halušky, privedieme vodu opäť do varu a varíme, kým halušky nevyplávajú na povrch, a potom ešte 1 až 2 minúty. Halušky scedíme, časť haluškovej vody odložíme bokom. Halušky trochu prepláchneme a premiešame vo veľkej mise s bryndzou. Ak treba, dochutíme soľou a zriedime odloženou haluškovou vodou. Halušky podávame so strúhaným údeným oštiepkom a s krátko opečenými kolieskami klobásy. Zapíjame ich kyslomliečnym nápojom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: Archív Dobré jedlo
Furmanské halušky
Krúpy s medvedím cesnakom
5 porcií
300 až 500 g jačmenných krúp ● koža zo slaniny (nemusí byť) ● 1 bobkový list ● 2 ošúpané strúčiky cesnaku● čerstvá koreňová alebo iná zelenina ● 2 menšie červené cibule ● za hrsť mladých listov špenátu ● 300 g bryndze ● čerstvý alebo spracovaný medvedí cesnak ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Jačmenné krúpy namočíme cez noc do studenej osolenej vody. Na druhý deň ich prepláchneme a uvaríme v osolenej vode spolu s kožou zo slaniny, bobkovým listom a so strúčikmi cesnaku. Zatiaľ očistíme koreňovú zeleninu a uvaríme ju v osolenej vriacej vode. Začneme najväčšími kusmi, postupne prihadzujeme menšie kúsky a jemnejšiu zeleninu. Zeleninu scedíme. Tesne pred podávaním rozohrejeme panvicu s olejom a opečieme v nej plátky červenej cibule. Uvarenú zeleninu pri občasnom miešaní krátko opražíme, pridáme listy mladého špenátu a uvarené a scedené krúpy. Dochutíme soľou a korením, ak chceme, zriedime vodou z varenia krúp. Krúpy podávame posypané bryndzou a čerstvým alebo spracovaným medvedím cesnakom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: Archív Dobré jedlo
Krúpy s medvedím cesnakom
Opekané zemiakové pirohy s pečeňou
5 porcií
150 až 200 g múčnych zemiakov ● 500 g polohrubej múky● 1 vajce ● voda podľa potreby ● hrášok (môže byť aj mrazený) ● 3 červené cibule ● 1 PL cukru ● soľ
NA PLNKU: 250 g králičej (kuracej, kačacej) pečene ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 200 g bryndze ● 150 g uvarených zemiakov ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej ● maslo
Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode deň vopred. Pečene očistíme a nakrájame. Na tuku osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme cesnak a pečene. Opečieme ich tak, aby v strede zostali jemne ružové. Osolíme a okoreníme. Necháme vychladnúť. Všetky zemiaky ošúpeme a postrúhame. Časť zemiakov premiešame s múkou, vodou, vajcom a so soľou. Vypracujeme mäkké, ale tvarovateľné a nelepivé cesto. Ostatok zemiakov premiešame s bryndzou a dochutíme soľou. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 až 5 mm, vykrojíme z neho kruhy a tie naplníme sčasti bryndzovou a sčasti pečeňovou plnkou. Pirohy uzavrieme. Varíme v poriadne osolenej vriacej vode, kým nevyplávajú, a potom ešte niekoľko minút. Prepláchneme studenou vodou. Na panvici s maslom osmažíme plátky cibule. Pridáme lyžicu cukru, nech skaramelizuje. Hrášok krátko povaríme vo vriacej osolenej vode. Pred podávaním pirohy opečieme na tuku. Servírujeme ich so zvyšnou pečeňou, s hráškom, cibuľou a bryndzou.
Čas prípravy: 60 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: Archív Dobré jedlo
Opekané zemiakové pirohy s pečeňou
Mäsové guľky s kôprovo-bryndzovou omáčkou
5 porcií
NA GUĽKY: 1 kg mletého teľacieho (morčacieho, hovädzieho, kuracieho) mäsa ● 2 šalotky ● 3 strúčiky cesnaku ● mletá paprika čili ● 1 vajce ● 4 PL strúhanky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej alebo iný tuk
NA ŠÚĽANCE: 500 g múčnych zemiakov uvarených v šupke● 50 g pohánkovej múky ● 100 g pšeničnej polohrubej múky● 1 vajce ● soľ
NA OMÁČKU: 200 g bryndze ● 200 g slaniny ● čerstvý kôpor
Na panvici s tukom osmažíme šalotky a cesnak, všetko nakrájané nadrobno, ku koncu pridáme mleté čili. Necháme mierne vychladnúť. Potom dobre premiešame s vajcom, so strúhankou, s mletým mäsom, so soľou a s korením. Vytvarujeme malú fašírku, osmažíme ju na tuku a ochutnáme. Podľa potreby dochutíme zvyšok mäsovej zmesi. Pripravíme šúľance. Uvarené zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle (časť necháme na zahustenie omáčky), pridáme pohánkovú a pšeničnú múku, vajce a soľ. Výsledné cesto by malo byť relatívne tuhé a nelepivé. Vytvoríme z neho valec, pokrájame ho na tenké pásiky a z nich vypracujeme šúľance. Uvaríme ich v osolenej vode. Nakoniec ich osmažíme na oleji alebo masle. Všetky mäsové guľky osmažíme na tuku a nakoniec ich podlejeme trochou vody. Panvicu prikryjeme, guľky dusíme na jemnom plameni domäkka. Potom tekutinu zlejeme a necháme ju mierne vychladnúť. Aby sme ju zahustili, pomixujeme ju s odloženými nastrúhanými zemiakmi a bryndzou. Omáčku ešte dochutíme soľou aj korením a potom pomiešame s mäsovými guľkami. Podávame s opečenými šúľancami, vytopenou slaninou a čerstvým kôprom.
Čas prípravy: 50 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: Archív Dobré jedlo
Mäsové guľky s kôprovo-bryndzovou omáčkou