Reklama

Aj vy milujete bryndzu? Skúste TIETO vylepšené recepty a doprajte si nový kulinársky zážitok!

Furmanské halušky

Zdroj: Archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Konečne! Ak milujete dokonalú slovenskú bryndzu rovnako ako my, ste na správnej adrese. Výborne chutí len tak na chlebíku, ale aj tieto recepty sú dokonalé.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšie BRYNDZOVÉ HALUŠKY: Naučte sa ich od šikovných Majstrov haluškárov (VIDEO)
    Zdroj: Katarína Brunovská

    Karfiolový krém s bylinkovými krutónmi 

    5 porcií

    2 cibule ● 1/2 ČL mletej rasce● 1 bobkový list ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 karfiol ● 1 stredne veľký zemiak ● vývar (voda)● strúhanka ● čerstvé bylinky● hladká múka ● 1 až 2 vajcia● 250 g bryndze ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej ● maslo

    Nakrájanú cibuľu opečieme na masle alebo oleji, pridáme mletú rascu, bobkový list, prelisovaný cesnak, kúsky karfiolu (časť odložíme na vysmážanie), nakrájaný zemiak, soľ a mleté korenie. Chvíľu všetko smažíme a zalejeme vývarom alebo vodou. Uvaríme domäkka. Zatiaľ krátko predvaríme odložené drobné kúsky karfiolu vo vriacej osolenej vode. Strúhanku premiešame s čerstvými bylinkami v kuchynskom robote s nožmi. Karfiol scedíme, osušíme a obalíme v osolenej múke, rozmiešaných vajciach a bylinkovej strúhanke. Polievku uvarenú dokrémova pomixujeme. Pred podávaním do nej vmiešame bryndzu. Obalený karfiol vysmažíme v horúcom oleji a prebytočný olej odstránime papierovými obrúskami. Krém podávame s bryndzou, vysmážaným karfiolom a čerstvými bylinkami.

     

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: Archív Dobré jedlo

    Karfiolový krém s bylinkovými krutónmi

    Furmánske halušky 

    5 porcií

    4 veľké múčne alebo staršie zemiaky ● polohrubá múka podľa potreby ● 300 až 500 g bryndze ● klobása a údený oštiepok ● kyslomliečny nápoj (cmar,acidofilné mlieko, kefír) ● soľ

    Zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Ak používame mixér, nakrájame zemiaky na menšie kusy a pomocou mixéra rozmixujeme na husté hrubé pyré. Zamiešame nastrúhané zemiaky alebo pyré s polohrubou múkou podľa potreby a trochou soli. Zvyčajne stačí použiť toľko múky, koľko je tretina hmotnosti zemiakov. Teda na 900 g zemiakov treba zhruba 300 g múky. Výsledné cesto by malo byť polotuhé a mierne ťahavé. Otestujeme cesto uvarením jednej halušky vo vriacej a dobre osolenej vode. Ak sa rozpadáva, pridáme ešte múku. Cesto pretlačíme cez sito na halušky, privedieme vodu opäť do varu a varíme, kým halušky nevyplávajú na povrch, a potom ešte 1 až 2 minúty. Halušky scedíme, časť haluškovej vody odložíme bokom. Halušky trochu prepláchneme a premiešame vo veľkej mise s bryndzou. Ak treba, dochutíme soľou a zriedime odloženou haluškovou vodou. Halušky podávame so strúhaným údeným oštiepkom a s krátko opečenými kolieskami klobásy. Zapíjame ich kyslomliečnym nápojom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: Archív Dobré jedlo

    Furmanské halušky

    Krúpy s medvedím cesnakom

    5 porcií

    300 až 500 g jačmenných krúp ● koža zo slaniny (nemusí byť) ● 1 bobkový list ● 2 ošúpané strúčiky cesnaku● čerstvá koreňová alebo iná zelenina ● 2 menšie červené cibule ● za hrsť mladých listov špenátu ● 300 g bryndze ● čerstvý alebo spracovaný medvedí cesnak ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    Jačmenné krúpy namočíme cez noc do studenej osolenej vody. Na druhý deň ich prepláchneme a uvaríme v osolenej vode spolu s kožou zo slaniny, bobkovým listom a so strúčikmi cesnaku. Zatiaľ očistíme koreňovú zeleninu a uvaríme ju v osolenej vriacej vode. Začneme najväčšími kusmi, postupne prihadzujeme menšie kúsky a jemnejšiu zeleninu. Zeleninu scedíme. Tesne pred podávaním rozohrejeme panvicu s olejom a opečieme v nej plátky červenej cibule. Uvarenú zeleninu pri občasnom miešaní krátko opražíme, pridáme listy mladého špenátu a uvarené a scedené krúpy. Dochutíme soľou a korením, ak chceme, zriedime vodou z varenia krúp. Krúpy podávame posypané bryndzou a čerstvým alebo spracovaným medvedím cesnakom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: Archív Dobré jedlo

    Krúpy s medvedím cesnakom

    Opekané zemiakové pirohy s pečeňou

    5 porcií

    150 až 200 g múčnych zemiakov ● 500 g polohrubej múky● 1 vajce ● voda podľa potreby ● hrášok (môže byť aj mrazený) ● 3 červené cibule ● 1 PL cukru ● soľ

    NA PLNKU: 250 g králičej (kuracej, kačacej) pečene ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 200 g bryndze ● 150 g uvarených zemiakov ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej ● maslo

    Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode deň vopred. Pečene očistíme a nakrájame. Na tuku osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme cesnak a pečene. Opečieme ich tak, aby v strede zostali jemne ružové. Osolíme a okoreníme. Necháme vychladnúť. Všetky zemiaky ošúpeme a postrúhame. Časť zemiakov premiešame s múkou, vodou, vajcom a so soľou. Vypracujeme mäkké, ale tvarovateľné a nelepivé cesto. Ostatok zemiakov premiešame s bryndzou a dochutíme soľou. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 až 5 mm, vykrojíme z neho kruhy a tie naplníme sčasti bryndzovou a sčasti pečeňovou plnkou. Pirohy uzavrieme. Varíme v poriadne osolenej vriacej vode, kým nevyplávajú, a potom ešte niekoľko minút. Prepláchneme studenou vodou. Na panvici s maslom osmažíme plátky cibule. Pridáme lyžicu cukru, nech skaramelizuje. Hrášok krátko povaríme vo vriacej osolenej vode. Pred podávaním pirohy opečieme na tuku. Servírujeme ich so zvyšnou pečeňou, s hráškom, cibuľou a bryndzou.

    Čas prípravy: 60 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: Archív Dobré jedlo

    Opekané zemiakové pirohy s pečeňou

    Mäsové guľky s kôprovo-bryndzovou omáčkou

    5 porcií

    NA GUĽKY: 1 kg mletého teľacieho (morčacieho, hovädzieho, kuracieho) mäsa ● 2 šalotky ● 3 strúčiky cesnaku ● mletá paprika čili ● 1 vajce ● 4 PL strúhanky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej alebo iný tuk

    NA ŠÚĽANCE: 500 g múčnych zemiakov uvarených v šupke● 50 g pohánkovej múky ● 100 g pšeničnej polohrubej múky● 1 vajce ● soľ

    NA OMÁČKU: 200 g bryndze ● 200 g slaniny ● čerstvý kôpor

    Na panvici s tukom osmažíme šalotky a cesnak, všetko nakrájané nadrobno, ku koncu pridáme mleté čili. Necháme mierne vychladnúť. Potom dobre premiešame s vajcom, so strúhankou, s mletým mäsom, so soľou a s korením. Vytvarujeme malú fašírku, osmažíme ju na tuku a ochutnáme. Podľa potreby dochutíme zvyšok mäsovej zmesi. Pripravíme šúľance. Uvarené zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle (časť necháme na zahustenie omáčky), pridáme pohánkovú a pšeničnú múku, vajce a soľ. Výsledné cesto by malo byť relatívne tuhé a nelepivé. Vytvoríme z neho valec, pokrájame ho na tenké pásiky a z nich vypracujeme šúľance. Uvaríme ich v osolenej vode. Nakoniec ich osmažíme na oleji alebo masle. Všetky mäsové guľky osmažíme na tuku a nakoniec ich podlejeme trochou vody. Panvicu prikryjeme, guľky dusíme na jemnom plameni domäkka. Potom tekutinu zlejeme a necháme ju mierne vychladnúť. Aby sme ju zahustili, pomixujeme ju s odloženými nastrúhanými zemiakmi a bryndzou. Omáčku ešte dochutíme soľou aj korením a potom pomiešame s mäsovými guľkami. Podávame s opečenými šúľancami, vytopenou slaninou a čerstvým kôprom.

    Čas prípravy: 50 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: Archív Dobré jedlo

    Mäsové guľky s kôprovo-bryndzovou omáčkou

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.