Reklama

Aj vy milujete Chorvátsko? TAKTO si ho vychutnáte aj doma! Mňaam, to sú dobroty!

Čarovné zákutia na ostrove Brač

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

V našom letnom seriáli vám predstavujeme vychytené jedlá z vašich najobľúbenejších dovolenkových destinácií. Tentoraz sme sa zblízka pozreli na gastronómiu milovaného Chorvátska.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V KUCHYNI S PEŤOU: Paradaková polievka, ktorú budete milovať!

    Burek so špenátom

    História tohto obľúbeného pokrmu siaha až do Turecka, odkiaľ sa dostal za hranice dnešnej Bosny a Hercegoviny a našiel si svoje stále miesto aj v chorvátskej kuchyni. Tradične sa pripravuje z tenkého olejového cesta a plní sa mäsovou plnkou. Obľúbené sú aj syrové či špenátové varianty a dostať ho kúpiť aj nasladko s tvarohom alebo jablkami.

    Zdroj: shutterstock

    Burek so špenátom

    6 porcií

    500 g hladkej múky ● 2 ČL soli ● 200 ml oleja ● 250 g tvarohu ● 100 g ovčieho syra (fety) ● 250 ml kyslej smotany ● 2 vajcia ● 200 g špenátových listov ● mlieko

    V mise vymiesime múku, 1 ČL soli, 200 ml oleja a trocha vlažnej vody na hladké a elastické cesto. Vyformujeme do bochníčka, potrieme olejom a necháme 1 hodinu odležať. Špenát očistíme, osušíme a nasekáme najemno. Zmiešame s tvarohom, so syrom, s kyslou smotanou, vajcami, 1 ČL soli a trochou oleja. Na stole s obrusom opatrne ponaťahujeme cesto úplne natenko, aby sme cezeň videli. Obložíme plnkou a zvinieme do rolády. Tú potom zavinieme do slimáčika, preložíme na plech vytretý olejom a povrch potrieme trochou mlieka a oleja. Pečieme 15 až 20 minút pri teplote 220 °C.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas odležania: 1 hodina
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Trhy v Dubrovníku

    Ryža džuveč

    Tradičný balkánsky pokrm sa pripravuje zo zeleniny, ako je paradajka, paprika, cibuľa, baklažán, a chýbať nesmie ani ryža. Podáva sa ako príloha, prípadne sa ku koncu dusenia pridá mäso a hotový je hlavný chod.

    Zdroj: shutterstock

    Ryža džuveč

    4 porcie

    4 zrelé paradajky ● 1 až 2 červené papriky ● 1 baklažán ● 1 červená cibuľa ● soľ ● mleté čierne korenie ● vegeta ● 300 g dlhozrnnej ryže ● trocha vody ● olej

    V hrnci rozpálime trocha oleja a pridáme nasekanú cibuľu. Opekáme dosklovita. Papriku očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Pridáme k cibuli a dusíme. Baklažán ošúpeme, stred vyrežeme a zvyšok nakrájame na malé kúsky. Pridáme s trochou vody k cibuli a paprike. Paradajky zalejeme horúcou vodou a necháme trocha zmäknúť. Potom ošúpeme a dužinu nakrájame na menšie kúsky. Pridáme do hrnca, osolíme, okoreníme a dusíme, kým zelenina nezmäkne. Potom vmiešame ryžu, prikryjeme pokrievkou a varíme, kým ryža nezmäkne. Už nemiešame. Stiahneme z ohňa a ešte necháme 10 minút pod pokrievkou odležať. Podávame k čevapčiči, pljeskavici alebo ražniči.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: shutterstock

    Pevnosť Lovrijenac

    Čevapčiči

    Predpokladá sa, že recept na obľúbené rolky mletého mäsa pochádza z Perzie, odkiaľ sa vďaka Osmanom dostal až za hranice bývalej Juhoslávie. Pôvodne sa pripravovali z mletého jahňacieho mäsa.

    4 porcie

    1 strúčik cesnaku ● 2 vetvičky petržlenovej vňate ● 500 g mletého mäsa (pol hovädzieho, pol jahňacieho) ● 1 vajce ● 1 ČL mletej papriky ● 1 ČL majoránu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    Cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Petržlenovú vňať opláchneme, vytrasieme z nej vodu a lístky nasekáme najemno. Mleté mäso dáme do misy a zmiešame s petržlenovou vňaťou a cesnakom. Vajce vyšľaháme vidličkou a zamiešame do mäsovej zmesi. Dochutíme paprikou, majoránom, soľou a mletým čiernym korením. Zo zmesi vyformujeme navlhčenými rukami valčeky dlhé asi 5 cm a široké 2 cm. Opekáme na rozpálenom oleji zo všetkých strán asi 10 minút. Vyberieme a podávame s ajvarom.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas opekania: 10 minút

     Nákupný zoznam: Čo si doniesť z Chorvátska: 

    Zdroj: shutterstock

    Malebná dedinka Komiža

    ✔ maslinovo ulje (olivový olej)

    ✔ ajvar (paprikovo -baklažánová nátierka)

    ✔ pršut (sušená šunka solená morskou soľou a dochutená bylinkami)

    ✔ paški sir (pažský syr vyrábaný na ostrove  Pag)

     

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.