Burek so špenátom

História tohto obľúbeného pokrmu siaha až do Turecka, odkiaľ sa dostal za hranice dnešnej Bosny a Hercegoviny a našiel si svoje stále miesto aj v chorvátskej kuchyni. Tradične sa pripravuje z tenkého olejového cesta a plní sa mäsovou plnkou. Obľúbené sú aj syrové či špenátové varianty a dostať ho kúpiť aj nasladko s tvarohom alebo jablkami.

Burek so špenátom
Zdroj: shutterstock

6 porcií

500 g hladkej múky ● 2 ČL soli ● 200 ml oleja ● 250 g tvarohu ● 100 g ovčieho syra (fety) ● 250 ml kyslej smotany ● 2 vajcia ● 200 g špenátových listov ● mlieko

V mise vymiesime múku, 1 ČL soli, 200 ml oleja a trocha vlažnej vody na hladké a elastické cesto. Vyformujeme do bochníčka, potrieme olejom a necháme 1 hodinu odležať. Špenát očistíme, osušíme a nasekáme najemno. Zmiešame s tvarohom, so syrom, s kyslou smotanou, vajcami, 1 ČL soli a trochou oleja. Na stole s obrusom opatrne ponaťahujeme cesto úplne natenko, aby sme cezeň videli. Obložíme plnkou a zvinieme do rolády. Tú potom zavinieme do slimáčika, preložíme na plech vytretý olejom a povrch potrieme trochou mlieka a oleja. Pečieme 15 až 20 minút pri teplote 220 °C.

Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 1 hodina
Čas pečenia: 20 minút

Trhy v Dubrovníku
Zdroj: shutterstock

Ryža džuveč

Tradičný balkánsky pokrm sa pripravuje zo zeleniny, ako je paradajka, paprika, cibuľa, baklažán, a chýbať nesmie ani ryža. Podáva sa ako príloha, prípadne sa ku koncu dusenia pridá mäso a hotový je hlavný chod.

Ryža džuveč
Zdroj: shutterstock

4 porcie

4 zrelé paradajky ● 1 až 2 červené papriky ● 1 baklažán ● 1 červená cibuľa ● soľ ● mleté čierne korenie ● vegeta ● 300 g dlhozrnnej ryže ● trocha vody ● olej

V hrnci rozpálime trocha oleja a pridáme nasekanú cibuľu. Opekáme dosklovita. Papriku očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Pridáme k cibuli a dusíme. Baklažán ošúpeme, stred vyrežeme a zvyšok nakrájame na malé kúsky. Pridáme s trochou vody k cibuli a paprike. Paradajky zalejeme horúcou vodou a necháme trocha zmäknúť. Potom ošúpeme a dužinu nakrájame na menšie kúsky. Pridáme do hrnca, osolíme, okoreníme a dusíme, kým zelenina nezmäkne. Potom vmiešame ryžu, prikryjeme pokrievkou a varíme, kým ryža nezmäkne. Už nemiešame. Stiahneme z ohňa a ešte necháme 10 minút pod pokrievkou odležať. Podávame k čevapčiči, pljeskavici alebo ražniči.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 35 minút

Pevnosť Lovrijenac
Zdroj: shutterstock

Čevapčiči

Predpokladá sa, že recept na obľúbené rolky mletého mäsa pochádza z Perzie, odkiaľ sa vďaka Osmanom dostal až za hranice bývalej Juhoslávie. Pôvodne sa pripravovali z mletého jahňacieho mäsa.

Čevapčiči
Zdroj: shutterstock

4 porcie

1 strúčik cesnaku ● 2 vetvičky petržlenovej vňate ● 500 g mletého mäsa (pol hovädzieho, pol jahňacieho) ● 1 vajce ● 1 ČL mletej papriky ● 1 ČL majoránu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

Cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Petržlenovú vňať opláchneme, vytrasieme z nej vodu a lístky nasekáme najemno. Mleté mäso dáme do misy a zmiešame s petržlenovou vňaťou a cesnakom. Vajce vyšľaháme vidličkou a zamiešame do mäsovej zmesi. Dochutíme paprikou, majoránom, soľou a mletým čiernym korením. Zo zmesi vyformujeme navlhčenými rukami valčeky dlhé asi 5 cm a široké 2 cm. Opekáme na rozpálenom oleji zo všetkých strán asi 10 minút. Vyberieme a podávame s ajvarom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas opekania: 10 minút

 Nákupný zoznam: Čo si doniesť z Chorvátska: 

Malebná dedinka Komiža
Zdroj: shutterstock

✔ maslinovo ulje (olivový olej)

✔ ajvar (paprikovo -baklažánová nátierka)

✔ pršut (sušená šunka solená morskou soľou a dochutená bylinkami)

✔ paški sir (pažský syr vyrábaný na ostrove  Pag)