Aj vy milujete Chorvátsko? TAKTO si ho vychutnáte aj doma! Mňaam, to sú dobroty!
30. 7. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 3:00)

Zdroj: shutterstock
V našom letnom seriáli vám predstavujeme vychytené jedlá z vašich najobľúbenejších dovolenkových destinácií. Tentoraz sme sa zblízka pozreli na gastronómiu milovaného Chorvátska.

Burek so špenátom
História tohto obľúbeného pokrmu siaha až do Turecka, odkiaľ sa dostal za hranice dnešnej Bosny a Hercegoviny a našiel si svoje stále miesto aj v chorvátskej kuchyni. Tradične sa pripravuje z tenkého olejového cesta a plní sa mäsovou plnkou. Obľúbené sú aj syrové či špenátové varianty a dostať ho kúpiť aj nasladko s tvarohom alebo jablkami.
Zdroj: shutterstock
Burek so špenátom
6 porcií
500 g hladkej múky ● 2 ČL soli ● 200 ml oleja ● 250 g tvarohu ● 100 g ovčieho syra (fety) ● 250 ml kyslej smotany ● 2 vajcia ● 200 g špenátových listov ● mlieko
V mise vymiesime múku, 1 ČL soli, 200 ml oleja a trocha vlažnej vody na hladké a elastické cesto. Vyformujeme do bochníčka, potrieme olejom a necháme 1 hodinu odležať. Špenát očistíme, osušíme a nasekáme najemno. Zmiešame s tvarohom, so syrom, s kyslou smotanou, vajcami, 1 ČL soli a trochou oleja. Na stole s obrusom opatrne ponaťahujeme cesto úplne natenko, aby sme cezeň videli. Obložíme plnkou a zvinieme do rolády. Tú potom zavinieme do slimáčika, preložíme na plech vytretý olejom a povrch potrieme trochou mlieka a oleja. Pečieme 15 až 20 minút pri teplote 220 °C.
Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 1 hodina
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Trhy v Dubrovníku
Ryža džuveč
Tradičný balkánsky pokrm sa pripravuje zo zeleniny, ako je paradajka, paprika, cibuľa, baklažán, a chýbať nesmie ani ryža. Podáva sa ako príloha, prípadne sa ku koncu dusenia pridá mäso a hotový je hlavný chod.
Zdroj: shutterstock
Ryža džuveč
4 porcie
4 zrelé paradajky ● 1 až 2 červené papriky ● 1 baklažán ● 1 červená cibuľa ● soľ ● mleté čierne korenie ● vegeta ● 300 g dlhozrnnej ryže ● trocha vody ● olej
V hrnci rozpálime trocha oleja a pridáme nasekanú cibuľu. Opekáme dosklovita. Papriku očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Pridáme k cibuli a dusíme. Baklažán ošúpeme, stred vyrežeme a zvyšok nakrájame na malé kúsky. Pridáme s trochou vody k cibuli a paprike. Paradajky zalejeme horúcou vodou a necháme trocha zmäknúť. Potom ošúpeme a dužinu nakrájame na menšie kúsky. Pridáme do hrnca, osolíme, okoreníme a dusíme, kým zelenina nezmäkne. Potom vmiešame ryžu, prikryjeme pokrievkou a varíme, kým ryža nezmäkne. Už nemiešame. Stiahneme z ohňa a ešte necháme 10 minút pod pokrievkou odležať. Podávame k čevapčiči, pljeskavici alebo ražniči.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 35 minút
Zdroj: shutterstock
Pevnosť Lovrijenac
Čevapčiči
Predpokladá sa, že recept na obľúbené rolky mletého mäsa pochádza z Perzie, odkiaľ sa vďaka Osmanom dostal až za hranice bývalej Juhoslávie. Pôvodne sa pripravovali z mletého jahňacieho mäsa.
Zdroj: shutterstock
Čevapčiči
4 porcie
1 strúčik cesnaku ● 2 vetvičky petržlenovej vňate ● 500 g mletého mäsa (pol hovädzieho, pol jahňacieho) ● 1 vajce ● 1 ČL mletej papriky ● 1 ČL majoránu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Petržlenovú vňať opláchneme, vytrasieme z nej vodu a lístky nasekáme najemno. Mleté mäso dáme do misy a zmiešame s petržlenovou vňaťou a cesnakom. Vajce vyšľaháme vidličkou a zamiešame do mäsovej zmesi. Dochutíme paprikou, majoránom, soľou a mletým čiernym korením. Zo zmesi vyformujeme navlhčenými rukami valčeky dlhé asi 5 cm a široké 2 cm. Opekáme na rozpálenom oleji zo všetkých strán asi 10 minút. Vyberieme a podávame s ajvarom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas opekania: 10 minút
Nákupný zoznam: Čo si doniesť z Chorvátska:
Zdroj: shutterstock
Malebná dedinka Komiža
✔ maslinovo ulje (olivový olej)
✔ ajvar (paprikovo -baklažánová nátierka)
✔ pršut (sušená šunka solená morskou soľou a dochutená bylinkami)
✔ paški sir (pažský syr vyrábaný na ostrove Pag)