Reklama

Ak dodržíte túto jednu jedinú vec, vaše kysnuté cesto bude VŽDY ako obláčik.... MŇAM!

droždie, ilustračná fotografia

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Pri príprave citlivého kysnutého cesta môžete niekedy naraziť na problém s kysnutím. Ak však spravíte TOTO, cesto sa vám zaručene podarí...

Základom pre dobré kysnuté cesto je miesenie. Isto si dobre pamätáte, že aj naše babičky dokázali pri jeho miesení prestáť aj niekoľko desiatok minút, až kým nebolo dokonale elastické. Jedna vec je ale ešte dôležitejšia.

Zdroj: shutterstock

Kysnuté cesto treba dôkladne premiesiť.

Pýtali ste sa prečo musí kvások aj kysnuté cesto kysnúť v teplom prostredí. Odpoveď je jednoduchá. Aktívne kultúry v droždí potrebujú optimálne teplotu okolo 37 °C, aby dokázali pracovať? Ak bude prinízka, koláč nevykysne, a ak príliš vysoká, tak zasa prekysne a spľasne. A to určite nechcete...

Zdroj: SHUTTERSTOCK

kysnuté cesto potrebuje teplo

 

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.