Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ak máte ryžu v špajze, raz-dva pripravíte zdravé jedlo: 4 sladké raňajky si zamiluje každý

Mliečna ryža je ideálna na raňajky.

Zdroj: ANZA

Reklama

Ak ju máte v špajze, raz-dva pripravíte zdravé jedlo. Ryža má prirodzene jemnú sladkastú chuť a dá sa pripraviť jednoducho a rýchlo na mnoho spôsobov.

Čokoládová ryža

2 porcie

Uvaríme 80 g ryže v 400 ml plnotučného mlieka. Počas varenia občas premiešame. Pridáme 2 lyžice masla vymiešaného s 1 lyžicou práškového cukru, štvrť lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry, 2 lyžičky citrónovej šťavy a 30 g rozpustenej čokoládovej polevy. Vmiešame vyšľahaný tuhý sneh z 1 bielka a 100 g krupicového cukru. Ochutenú ryžu dáme do keramických misiek, posypeme 1 lyžicou müsli a ozdobíme čerstvými malinami. Podávame teplé.

Mrkvovo-ryžový nákyp s ananásom

4 porcie

Prepláchneme 300 g ryže pod tečúcou vodou a uvaríme v 600 ml mlieka. Vyšľaháme 100 g masla, 150 g práškového cukru, 3 žĺtky a 1 balíček vanilínového cukru do peny. Zamiešame do teplej ryže a nakoniec primiešame 200 g mrkvy nastrúhanej najemno. Formu vymastíme 2 lyžicami masla a vysypeme 2 lyžicami strúhanky. Naplníme polovicou nákypu, na povrch rozložíme 600 g ananásového kompótu nakrájaného na menšie kúsky a dáme druhú polovicu nákypu. Pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút. Po upečení navrch rozotrieme sneh z 3 bielkov a pečieme ešte 10 minút. Podávame poliate ananásovou šťavou.

Sladká ryža s jablkami

4 porcie

Zalejeme 200 g prírodnej ryže vodou, do ktorej sme pridali 1-2 lyžice hnedého cukru, a uvaríme domäkka. Uvarenú ryžu scedíme a rozložíme ju do zapekacej misy potretej olejom. Pridáme 4 jablká pokrájané na plátky, 2-3 lyžice chrumkavých mandľových müsli, 30 g olúpaných mandlí, 20 g nesolených arašidov a 40 g vlašských orechov. Posypeme 1 balíčkom škoricového cukru zmiešaným s polovicou balíčka vanilínového cukru (podľa chuti). Pokvapkáme limetovou šťavou vymiešanou s hnedým cukrom a zapečieme v rúre vyhriatej na 190 °C. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a ozdobíme lístkami medovky.

Ryžový nákyp so slivkami

4 porcie

Zalejeme 350 g prepláchnutej ryže 1 l mlieka. Pridáme štipku soli a na miernom ohni uvaríme domäkka. Rozpolíme 700 g scedených kompótových sliviek a vyberieme kôstky. Vymiešame dopenista 150 g masla, 7 žĺtkov a 90 g práškového cukru. K vymiešanej mase pridáme uvarenú, vychladnutú ryžu a dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, zašľaháme doň 50 g krupicového cukru, znova vyšľaháme a zľahka primiešame k ryži. Formu vymastíme maslom, vysypeme strúhankou a nalejeme do nej polovicu ochutenej ryže. Poukladáme slivky a zakryjeme druhou polovicou ryže. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Upečený nákyp posypeme práškovým cukrom a podávame s domácou vanilkovou omáčkou alebo čerstvým ovocím.

Vyberáme pre vás niečo PLUS