Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ak nemáte čerstvé ovocie, nahraďte ho sušeným: 3 úžasné recepty s brusnicami musíte vyskúšať

Marcipánové rezy s brusnicami

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Hoci v tomto období nemáme k dispozícii veľa čerstvého ovocia, nevadí. Do koláčov nám rovnako dobre poslúži aj to sušené.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dokonalé pohladenie všetkých zmyslov: MANGOVÁ ŠARLOTA s marmeládovou roládou
    Zdroj: NČpŽ

    Brusnicovo-jablková torta

    8 porcií

    ● 250 g hladkej múky ● 150 g masla ● 50 g práškového cukru ● 1 vajce

    Plnka: 50 g masla ● 110 g kryštálového cukru ● 2 PL vody ● 50 g sušených brusníc ● 700 g jabĺk ● maslo na vymastenie formy

    Preosiatu múku zmiešame s cukrom, maslom a vajcom a vymiesime na hladké cesto, ktoré vypracujeme do bochníka, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Maslo rozpustíme v menšom hrnci, pridáme cukor a vodu. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Zmes necháme chvíľu vrieť, kým nezíska svetlozlatý odtieň. Tortovú formu s priemerom 23 cm vymastíme maslom a na dno nalejeme karamel. Posypeme sušenými brusnicami, na ktoré rozložíme osminky očistených a olúpaných jabĺk. Cesto vyvaľkáme na veľkosť formy a preložíme na jablká. Okraje mierne pritlačíme, do stredu špajdľou urobíme dierku. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a upečieme. Upečený koláč necháme päť minút odstáť, potom navrch položíme tanier väčší, ako je forma, a koláč preklopíme.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas odležania: 30 minút
    Čas pečenia: 25 až 30 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Brusnicovo‑jablková torta

    Náš tip: Počas obracania koláča treba dať pozor na horúci karamel a radšej použiť kuchynské chňapky. Pred podávaním môžete ozdobiť kopčekom šľahačky alebo kyslej smotany.

    Chladený studený rez s brusnicami

    20 kúskov

    400 g bielej čokolády ● 275 g kokosového tuku alebo stuženého pokrmového tuku ● 2 vajcia (veľkosť M) ● 25 g práškového cukru ● 300 g čokoládových vaflí plnených nugátovým krémom ● 100 g sušených brusníc ● 50 g horkej čokolády

    Bielu čokoládu nasekáme. Nahrubo nasekáme 1 vafľu a 1 PL brusníc. V teplom vodnom kúpeli rozpustíme kokosový tuk s bielou čokoládou. Vajcia vyšľaháme metličkou s práškovým cukrom na hustý krém. Zapracujeme čokoládový krém a opäť dáme do teplého vodného kúpeľa. Bochníkovú formu vystelieme potravinárskou fóliou a vlejeme do nej trochu čokoládového krému. Na krém poukladáme vedľa seba na stred vafle, niekoľko brusníc rozsypeme na kraje na čokoládový krém. Postup opakujeme, kým neminieme všetok krém. Dáme na noc do chladničky. Dezert vyklopíme na tácku a stiahneme fóliu. Horkú čokoládu nasekáme, rozpustíme v teplom vodnom kúpeli a prelejeme ju do cukrárskeho vrecka. Pripravený dezert ozdobíme polevou a posypeme nasekanou vafľou a brusnicami. Opäť dáme do chladu.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas pečenia: 12 hodín

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Chladený studený rez s brusnicami

    Marcipánové rezy s brusnicami

    20 kúskov

    1 citrón ● 150 g lieskových orieškov ● 150 g masla ● 150 g kryštálového cukru ● 6 vajec ● 100 g marcipánu ● 1 balíček prášku do pečiva ● 200 g hladkej múky
    ● 4 PL mlieka ● 1 kg jabĺk ● 250 g nátierkového masla alebo roztierateľného tvarohu ● 75 g sušených brusníc ● tuk na vymastenie plechu

    Rúru vyhrejeme na 180 °C, plech vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie. Citrón umyjeme, kôru postrúhame a šťavu vytlačíme. Lieskové oriešky dáme do mixéra a najemno rozmixujeme alebo pomelieme na mlynčeku. Potom ich nasucho opečieme na panvici. Marcipán najemno nastrúhame. Do peny vyšľaháme 100 g masla s 80 g cukru, citrónovú kôru a 2 PL citrónovej šťavy. Primiešame 3 vajcia, mlieko, marcipán a pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a opečené mleté oriešky. Všetko spolu spracujeme na hladké cesto, ktoré rozotrieme na prichystaný plech. Jablká olúpeme, rozpolíme, vyrežeme jadrovníky, dužinu nakrájame na tenké mesiačiky a pravidelne rozložíme na cesto. Nátierkové maslo vymiešame so zvyšnými vajcami, s 20 g cukru a 3 PL citrónovej šťavy. Zmes rozdelíme na jablká a povrch posypeme brusnicami. Vložíme do rúry a pečieme dozlatista asi 30 minút. Zvyšné maslo s cukrom rozpustíme a polejeme alebo potrieme ním horúci koláč. Vložíme späť do rúry a na grilovacom režime skaramelizujeme alebo krátko zapečieme.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Marcipánové rezy s brusnicami

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.