Brusnicovo-jablková torta

8 porcií

● 250 g hladkej múky ● 150 g masla ● 50 g práškového cukru ● 1 vajce

Plnka: 50 g masla ● 110 g kryštálového cukru ● 2 PL vody ● 50 g sušených brusníc ● 700 g jabĺk ● maslo na vymastenie formy

Preosiatu múku zmiešame s cukrom, maslom a vajcom a vymiesime na hladké cesto, ktoré vypracujeme do bochníka, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Maslo rozpustíme v menšom hrnci, pridáme cukor a vodu. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Zmes necháme chvíľu vrieť, kým nezíska svetlozlatý odtieň. Tortovú formu s priemerom 23 cm vymastíme maslom a na dno nalejeme karamel. Posypeme sušenými brusnicami, na ktoré rozložíme osminky očistených a olúpaných jabĺk. Cesto vyvaľkáme na veľkosť formy a preložíme na jablká. Okraje mierne pritlačíme, do stredu špajdľou urobíme dierku. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a upečieme. Upečený koláč necháme päť minút odstáť, potom navrch položíme tanier väčší, ako je forma, a koláč preklopíme.

Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 25 až 30 minút

Brusnicovo‑jablková torta
Brusnicovo‑jablková torta
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Náš tip: Počas obracania koláča treba dať pozor na horúci karamel a radšej použiť kuchynské chňapky. Pred podávaním môžete ozdobiť kopčekom šľahačky alebo kyslej smotany.

Chladený studený rez s brusnicami

20 kúskov

400 g bielej čokolády ● 275 g kokosového tuku alebo stuženého pokrmového tuku ● 2 vajcia (veľkosť M) ● 25 g práškového cukru ● 300 g čokoládových vaflí plnených nugátovým krémom ● 100 g sušených brusníc ● 50 g horkej čokolády

Bielu čokoládu nasekáme. Nahrubo nasekáme 1 vafľu a 1 PL brusníc. V teplom vodnom kúpeli rozpustíme kokosový tuk s bielou čokoládou. Vajcia vyšľaháme metličkou s práškovým cukrom na hustý krém. Zapracujeme čokoládový krém a opäť dáme do teplého vodného kúpeľa. Bochníkovú formu vystelieme potravinárskou fóliou a vlejeme do nej trochu čokoládového krému. Na krém poukladáme vedľa seba na stred vafle, niekoľko brusníc rozsypeme na kraje na čokoládový krém. Postup opakujeme, kým neminieme všetok krém. Dáme na noc do chladničky. Dezert vyklopíme na tácku a stiahneme fóliu. Horkú čokoládu nasekáme, rozpustíme v teplom vodnom kúpeli a prelejeme ju do cukrárskeho vrecka. Pripravený dezert ozdobíme polevou a posypeme nasekanou vafľou a brusnicami. Opäť dáme do chladu.

Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 12 hodín

Chladený studený rez s brusnicami
Chladený studený rez s brusnicami
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Marcipánové rezy s brusnicami

20 kúskov

1 citrón ● 150 g lieskových orieškov ● 150 g masla ● 150 g kryštálového cukru ● 6 vajec ● 100 g marcipánu ● 1 balíček prášku do pečiva ● 200 g hladkej múky
● 4 PL mlieka ● 1 kg jabĺk ● 250 g nátierkového masla alebo roztierateľného tvarohu ● 75 g sušených brusníc ● tuk na vymastenie plechu

Rúru vyhrejeme na 180 °C, plech vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie. Citrón umyjeme, kôru postrúhame a šťavu vytlačíme. Lieskové oriešky dáme do mixéra a najemno rozmixujeme alebo pomelieme na mlynčeku. Potom ich nasucho opečieme na panvici. Marcipán najemno nastrúhame. Do peny vyšľaháme 100 g masla s 80 g cukru, citrónovú kôru a 2 PL citrónovej šťavy. Primiešame 3 vajcia, mlieko, marcipán a pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a opečené mleté oriešky. Všetko spolu spracujeme na hladké cesto, ktoré rozotrieme na prichystaný plech. Jablká olúpeme, rozpolíme, vyrežeme jadrovníky, dužinu nakrájame na tenké mesiačiky a pravidelne rozložíme na cesto. Nátierkové maslo vymiešame so zvyšnými vajcami, s 20 g cukru a 3 PL citrónovej šťavy. Zmes rozdelíme na jablká a povrch posypeme brusnicami. Vložíme do rúry a pečieme dozlatista asi 30 minút. Zvyšné maslo s cukrom rozpustíme a polejeme alebo potrieme ním horúci koláč. Vložíme späť do rúry a na grilovacom režime skaramelizujeme alebo krátko zapečieme.

Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 35 minút

Marcipánové rezy s brusnicami
Marcipánové rezy s brusnicami
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK