Aká svadba je in? Najnovšie trendy, aby bola čo naj
11. 9. 2010, 16:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:11)

Zdroj: Shutterstock
Aj vy ste si našli princa, s ktorým chcete stráviť zvyšok života? Už vám nasadil snubný prsteň a vrháte sa do svadobných príprav? Nechajte sa inšpirovať.
Na Slovensku sa ročne koná približne 28 000 svadieb. Organizovanie dňa D je poväčšine záležitosťou žien. Každá z nich chce mať totiž výnimočnú svadbu a podľa toho sa riadia. Na začiatok si stanovia finančný rozpočet a zhruba 9 mesiacov pred obradom sa pustia do príprav.
S agentúrou alebo bez
Čoraz viac mladých ľudí aj u nás už využíva servis svadobných agentúr. „Niektorí si dajú zhotoviť svadbu na kľúč, čiže o svojich predstavách povedia agentúre, ktorá všetko zariadi. Iní zas časť príprav absolvujú sami a napríklad výzdobu či koordináciu svadobného dňa, alebo riešenie prípadných problémov na poslednú chvíľu prenechajú na odborníkov. Stále sa nájdu aj takí, ktorí sa boja, že by prišli o čarovné obdobie príprav, preto chcú mať všetko vo vlastnej réžii,“ hovorí Eva Grznáriková, manažérka portálu nevesta.sk.
Šaty, účes, mejkap
Každý by mal rátať s tým, že na niečom sa šetriť nedá, a preto sa môže stať, že pôvodný rozpočet sa navýši. Veď aká by to bola svadba bez voňavých kvetín, slávnostnej výzdoby, obrúčok, dobrého jedla i pitia. „Určite mladý pár nešetrí ani na šatách a doplnkoch pre nevestu či obleku pre ženícha. Kým kedysi sa preferovali výlučne biele šaty, dnes je módna i maslová farba šiat. Biela totiž nie je vhodná pre každý typ pleti. Kto má rád extravaganciu, určite upúta kombináciou bielej s čiernymi doplnkami, ako sú napríklad rukavičky, stuhy alebo rôzne aplikácie.
Preferuje sa skôr jednoduchosť, prevažne úzky strih a ustupuje sa od korzetov a tzv. princeznovských šiat,“ pokračuje Eva Grznáriková, podľa ktorej je stále módnejšie požičiavanie svadobných šiat ako ich samotná kúpa. Šaty idú tiež ruka v ruke s účesom a mejkapom. „Nevesta má pôsobiť prirodzene a má byť jednoducho nalíčená. Nič teda netreba preháňať. Určite by nemala mať na tvári žiadne majstrovské dielo. Moderné sú hladké účesy s malým extravagantným prvkom vo vlasoch a drdoly.“
Miesto, výzdoba i téma oslavy
Trendom podlieha aj miesto hostiny a samotná výzdoba slávnostného priestoru. „Mladomanželia si čoraz častejšie vyberajú netradičné miesta na oslavu. Napríklad, kde sa zoznámili, prípadne, kde sa prvýkrát pobozkali. Rizikom svadby pod holým nebom je však počasie. Z Ameriky sa do sveta šíri nielen to, že ženích uvidí prvýkrát svoju vyvolenú vo svadobných šatách až pred oltárom, ale aj trend voľného štýlu zábavy. Hostia i mladomanželia sa po obrade prezlečú do pohodlného oblečenia a urobia si gril párty,“ vraví manažérka.
Chcete, aby aj na vašu svadbu hostia spomínali ešte veľmi dlho? Vymyslite pre nich program. „Svetovým trendom je, že dopredu sa určí téma svadby, ktorá prítomných sprevádza celým večerom. S tým sú spojené aj farebné odtiene výzdoby. Väčšinou sa kombinujú dve maximálne tri farby, z ktorých jedna je kontrastná. Pre svadbu v jarných a letných dňoch sa hodí kombinácia žltej a oranžovej s lúčnymi kvetmi, prípadne oranžovej a ružovej, ak chce niekto zaujať. Pre svadbu na jeseň či v zime sa skôr hodí kombinácia hnedej, zelenej a oranžovej či tmavofialovej a modrej.
Klasikou sú farby ružová v kombinácii s hnedou, modro-biela, ale aj bielo-čierna či ružová a čierna. Kreatívni družbovia a družičky môžu tiež pripraviť prekvapenie nielen pre pozvaných, ale aj pre samotný manželský pár v podobe videa, hereckých scénok či premietania fotografií.“
Menšie porcie a kvalitné vína
Na žiadnej svadbe nesmie chýbať chutné jedlo, avšak hostia by nadránom nemali odchádzať prejedení. „Veľké, bohato servírované porcie na tanieri sú skôr minulosťou. Nejde už o prezentáciu množstva, ale skôr o originalitu a vtip. Preferuje sa skôr viac druhov jedál, ale menšie porcie servírované na tanieroch rôznych tvarov. Ide aj o pôžitok z vizuálneho podávania.
Prvé jedlo vrátane predjedla, polievky a hlavného chodu sa servíruje hneď po príchode hostí na oslavu a po zhruba troch, štyroch hodinách by som odporúčala švédske stoly. Dezerty sú poväčšine k dispozícii počas celého večera. Čo sa týka nápojov, dôraz sa skôr kladie na kvalitné vína a nie na tvrdý alkohol,“ radí Eva Grznáriková.
Fotky a svadobný videoklip
Už teda viete, aké šaty, účes i mejkap zvoliť, aké miesto i farebnú výzdobu si vybrať aj čo budete jesť a piť. Netreba však zabúdať ani na hudbu. Dídžej s bohatým repertoárom skladieb je hádam samozrejmosťou, ale zábavu nepokazíte ani živou kapelou. A ako si najvhodnejšie uchovať z tohto výnimočného dňa spomienky?
„Okrem profesionálnych fotografií je populárny aj niekoľkominútový zostrih, na ktorom je zachytená atmosféra a podstatné detaily zo svadby. Tento videoklip mladý pár po svadbe rozosiela pozvaným spolu s ďakovnými kartičkami,“ dodáva odborníčka na svadobné trendy.