Aké by boli vianočné sviatky bez omamnej vône perníkov? Dunajské vlny zmiznú zo stola ako prvé
17. 12. 2019, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 18:27)

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
S dobrým perníkovým cestom si dokážete nielen krásne prevoňať celý dom, ale si z neho upiecť aj rôzne sladké pokušenia.
Základné cesto
375 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1 balíček perníkového korenia ● 200 g mletých vlašských orechov ● 200 g mletých lieskovcov ● 150 g medu ● 250 ml mlieka ● 175 g masla ● 3 vajcia ● 150 g cukru
Múku, prášok do pečiva a perníkové korenie preosejeme cez sito. Pridáme lieskovce, ako aj vlašské orechy a premiešame. V hrnci rozpustíme med, mlieko a maslo a necháme vychladnúť. V mise vyšľaháme vajcia a cukor dopenista. Všetky prísady vymiesime a vypracujeme hladké cesto.
Zimné dunajské vlny s čerešňami
20 kúskov
1 základné cesto ● 1 balíček Zlatého klasu ● 400 ml mlieka ● 60 g cukru ● 50 g masla ● 1 pohár višní alebo čerešní ● 200 g horkej čokolády ● 2 PL repkového oleja 375 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1 balíček perníkového korenia ● 200 g mletých vlašských orechov ● 200 g mletých lieskovcov ● 150 g medu ● 250 ml mlieka ● 175 g masla ● 3 vajcia ● 150 g cukru
Múku, prášok do pečiva a perníkové korenie preosejeme cez sito. Pridáme lieskovce, ako aj vlašské orechy a premiešame. V hrnci rozpustíme med, mlieko a maslo a necháme vychladnúť. V mise vyšľaháme vajcia a cukor dopenista. Všetky prísady vymiesime a vypracujeme hladké cesto.
Príprava: 60 minút
Pečenie: 25 minút
Chladenie: 1 hodina
Postup
1 Všetky suroviny si pripravíme a odvážime. Rúru predhrejeme na 175 °C.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Krok 1
2 Plech vystelieme papierom na pečenie a natrieme cesto. Pečieme asi 25 minút a necháme vychladnúť.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Krok 2
3 Na puding vymiešame 50 ml mlieka, Zlatý klas a cukor dohladka. Zvyšok mlieka privedieme do varu, zamiešame pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezhustne. Necháme vychladnúť.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Krok 3
4 Len čo majú maslo a puding izbovú teplotu, zašľaháme po lyžiciach do masla puding, až kým nezískame hladký krém. Višne zlejeme, necháme odkvapkať a opatrne zamiešame do krému. Krém natrieme na vychladnuté cesto a odložíme bokom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Krok 4
5 Na polevu rozpustíme čokoládu nad horúcim vodným kúpeľom. Zamiešame olej a necháme zľahka vychladnúť, aby čokoláda jemne zhustla.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Krok 5
6 Potom nanesieme na koláč a vrúbkovaným nožom alebo stierkou po povrchu urobíme typické vlnky. Dáme vychladiť a až potom krájame.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Krok 6
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Dobrú chuť!