Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Aké by boli vianočné sviatky bez omamnej vône perníkov? Dunajské vlny zmiznú zo stola ako prvé

Dobrú chuť!

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

S dobrým perníkovým cestom si dokážete nielen krásne prevoňať celý dom, ale si z neho upiecť aj rôzne sladké pokušenia.

Základné cesto

375 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1 balíček  perníkového korenia  ● 200 g mletých vlašských orechov ● 200 g mletých lieskovcov  ● 150 g medu ● 250 ml mlieka ● 175 g masla  ● 3 vajcia ● 150 g cukru

Múku, prášok do pečiva a perníkové korenie preosejeme cez sito. Pridáme lieskovce, ako aj vlašské orechy a premiešame.  V hrnci rozpustíme med, mlieko a maslo a necháme vychladnúť. V mise vyšľaháme vajcia a cukor dopenista. Všetky prísady vymiesime a vypracujeme hladké cesto.

Zimné dunajské vlny s čerešňami

20 kúskov

1 základné cesto  ● 1 balíček Zlatého klasu ● 400 ml mlieka ● 60 g cukru ● 50 g masla ● 1 pohár višní alebo čerešní ● 200 g horkej čokolády ● 2 PL repkového oleja 375 g hladkej múky  ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1 balíček perníkového korenia  ● 200 g mletých vlašských orechov ● 200 g mletých lieskovcov  ● 150 g medu ● 250 ml mlieka ● 175 g masla  ● 3 vajcia ● 150 g cukru

Múku, prášok do pečiva a perníkové korenie preosejeme cez sito. Pridáme lieskovce, ako aj vlašské orechy a premiešame.  V hrnci rozpustíme med, mlieko a maslo a necháme vychladnúť. V mise vyšľaháme vajcia a cukor dopenista. Všetky prísady vymiesime a vypracujeme hladké cesto.

Príprava: 60 minút
Pečenie: 25 minút
Chladenie: 1 hodina

Postup

1 Všetky suroviny si pripravíme a odvážime. Rúru predhrejeme  na 175 °C.

 

2 Plech vystelieme papierom na pečenie a natrieme cesto. Pečieme asi 25 minút a necháme vychladnúť.

 

3 Na puding vymiešame 50 ml mlieka, Zlatý klas a cukor dohladka. Zvyšok mlieka privedieme do varu, zamiešame pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezhustne. Necháme vychladnúť.

 

4 Len čo majú maslo a puding izbovú teplotu, zašľaháme po lyžiciach do masla puding, až kým nezískame hladký krém. Višne zlejeme, necháme odkvapkať  a opatrne zamiešame do krému. Krém natrieme na vychladnuté cesto a odložíme bokom.

 

5 Na polevu rozpustíme čokoládu nad horúcim vodným kúpeľom. Zamiešame olej a necháme zľahka vychladnúť, aby čokoláda jemne zhustla.

6 Potom nanesieme na koláč a vrúbkovaným nožom alebo stierkou po povrchu urobíme typické vlnky. Dáme vychladiť  a až potom krájame.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.