Aké by to boli Vianoce bez vianočky, štedráka či orechových bajglov? Tu sú NAJ recepty babičiek
10. 12. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:02)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Aké by to boli Vianoce bez vianočky, štedráka či orechových bajglov? Pripravovali ich už naše babičky a núkali rodine i pocestným.

Bajgl(orechový závin)
2 kusy
NA CESTO: 200 ml mlieka● 20 g droždia ● 600 gpolohrubej múky ● 40 gpráškového cukru ● 50 mloleja ● 30 ml roztopeného masla ● 2 žĺtky ● citrónová kôra● 1 celé vajce ● 1 žĺtok ● soľ
NA PLNKU: 400 g mletýchvlašských orechov ● 120 ml vody ● 40 g krupicového cukru● 80 g medu ● 1/2 ČLnastrúhanej citrónovej kôry● 1/2 ČL nastrúhanejpomarančovej kôry ● 1/2 ČLmletej škorice ● 1 bielok
Na cesto rozdrobíme do misky s mliekom droždie. Na dosku nasypeme múku, cukor a zamiešame. Do múky urobíme jamku a vlejeme olej, maslo a žĺtky. Pridáme mlieko s droždím, citrónovú kôru, soľ a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky na celý deň. Pripravíme plnku. Do hrnčeka dáme vodu, cukor, med a uvaríme sirup. Trvá to asi 5 minút. Ešte horúcim sirupom zalejeme orechy zmiešané s oboma kôrami, so škoricou a dobre premiešame. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej plnky zamiešame vyšľahaný sneh z jedného bielka. Oddýchnuté cesto vyberieme na dosku, rozdelíme ho na 2 časti a z každej vyvaľkáme obdĺžnik. Ich okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a žĺtkom. Na cestá rozotrieme plnku, okraje založíme, aby nevytiekla, a zrolujeme. Bajgle preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, popicháme ich špáradlom, potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme zaschnúť v chladničke. Potom bajgle ešte raz potrieme vajíčkom a opäť necháme zaschnúť, ale už pri izbovej teplote. Bajgle vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 8 minút. Potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme 25 minút. Keby povrch začal veľmi hnednúť, prikryjeme ho papierom na pečenie alebo alobalom. Bajgle podávame vychladnuté.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Čas pečenia: 33 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Bajgl (orechový závin)
Kračún
1 bochník
300 ml mlieka ● 2 PLkryštálového cukru ● 1/4 kocky droždia ● 300 až 350 g polohrubej múky ● 100 g rozpusteného a schladeného masla● štipka soli ● 1 PLľanových semiačok ● 1 PL slnečnicových semiačok● celý mak na posypanie
CUKROVÁ VODA: 1 PL vody ● 1 PL krupicového cukru
Z polovice mlieka, cukrua droždia pripravíme kvások a necháme ho vzísť. Do misy dáme všetky ostatné suroviny, pridáme kvások a vymiesime hladké cesto. Prisypeme doň semiačka, premiesime a necháme kysnúť aspoň 30 až 40 minút, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem. Cesto dáme na dosku, znova ho premiesime a preložíme do formy (20 cm). Ešte raz ho necháme 10 až 15 minút podkysnúť. Kračún potrieme vajíčkom a navrchu ostrým nožom narežeme krížik. Posypeme ho makom a dáme piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Ešte teplý koláč potrieme cukrovou vodou. Necháme vychladnúť a môžeme krájať.
Čas prípravy: 10 minút
Čas kysnutia: 40 minút
Čas pečenia: 20 minút
Maková babka
10 kúskov
20 g droždia ● 100 ml mlieka ● 1 PL medu ● 180 g hladkejmúky ● 100 g celozrnnej špaldovej múky ● 90 g masla● 1 vajce ● 1/4 ČL soli ● nastrúhaná kôra z 1 citróna
NA PLNKU: 100 ml mlieka ● 180 g mletého maku ● 80 gpráškového cukru ● 1 PL slivkového lekváru ● 3 pomletéklinčeky ● 10 sušených sliviek ● 1 vajíčko na potretie
Na cesto zmiešame v miske droždie, vlažné mlieko, med, lyžicu múky a necháme vzísť kvások. Do misy vlejeme kvások, pridáme maslo izbovej teploty, vajce, soľ, kôru z citróna a postupne primiešavame obe múky. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť asi hodinu, aby zdvojnásobilo svoj objem. Formu na chlebík vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Na plnku do zovretého mlieka vmiešame mak s cukrom, lyžicu slivkového lekváru a nakrájané sušené slivky. Zamiešame a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na rovnomerný obdĺžnik. Cesto potrieme makovou plnkou a zrolujeme ho do rolády. Tú rozdelíme na dve časti – copy. Zapletieme ich do vrkoča a vložíme do pripravenej formy. Necháme kysnúť aspoň 30 minút. Vrkoč potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30 až 35 minút. Babku necháme vychladnúť, vyberieme z formy a môžeme krájať.
Čas prípravy: 35 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Maková babka
Vianočka s gaštanmi a marcipánom
1 kus
NA CESTO: 1 balíček sušeného droždia ● 175 ml vlažného mlieka ● 200 g hladkej múky ● 90 g práškového cukru● 200 g polohrubej múky ● vanilková dreň na špičku noža ● 80 g masla ● 2 žĺtky ● štipka soli
OKREM TOHO: 1 kocka gaštanového pyré ● 100 gmarcipánu ● 30 g mandľových lupienkov ● 2 bielky● 1 vajce na potretie
Z droždia, časti vlažného mlieka, lyžičky hladkej múky a cukru pripravíme nadýchaný kvások. Pridáme k ostatným surovinám a vymiesime nelepivé vláčne cesto. Necháme ho 40 minút kysnúť. Na pomúčenej doske premiesime a rozdelíme na 8 rovnakých bochníkov. Zo 7 bochníkov vytvarujeme valce rovnakej dĺžky s priemerom 2,5 až 3 cm (dlhé asi 40 cm). Základ vianočky – spodnú časť – vytvoríme zo 4 valcov. Začneme pliesť od stredu ku koncom. Vrkoč preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu záhybov po celej dĺžke vianočky povkladáme marcipán. Jemne ho zatlačíme. Cesto okolo potrieme rozšľahaným bielkom. Strednú časť vianočky upletieme z 3 valcov. Vrkoč položíme na marcipán. Do záhybov po celej dĺžke jemne povtláčame gaštanové pyré. Cesto zasa potrieme rozšľahaným bielkom. Posledný bochník cesta rozdelíme na 2 časti a vygúľame 2 tenšie valce. Prepletieme a položíme na gaštanové pyré. Vrstvy vianočky upevníme špajdľou. Vianočku necháme na teplom mieste ešte 15 minút kysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme 10 minút v rúre vyhriatej na 160 °C. Potom teplotu zvýšime na 180 °C a pečieme ešte 25 až 30 minút.
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 55 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Vianočka s gaštanmi a marcipánom