Netrúfate si na kysnuté cesto? Takto sa vám to podarí! Lepšie rady nikde nenájdete
24. 4. 2015, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:27)

Zdroj: Shutterstock
Domácemu kysnutému múčniku sa nič nevyrovná. Že si na to netrúfate? S týmito radami vychytáte všetky "muchy" a výsledkom očaríte celú rodinu.
1. Všetky suroviny pripravíme a odvážime vždy vopred, aby mali izbovú teplotu.
2. Najskôr pripravujeme kvások z droždia, lyžičky kryštálového cukru a vlažného mlieka alebo vody. Do kvásku môžeme pridať aj lyžicu hladkej múky, aby kvások lepšie kysol. Kvások necháme vzísť najideálnejšie na teplom mieste.
3. Cesto začíname spracúvať až po riadnom vykysnutí kvásku. Drobné zrniečka múky musia najprv nasiaknuť tekutinou, preto pridávame tuk vždy až nakoniec, inak by sa ním zrniečka obalili a múka by zle pučala, takže cesto by bolo málo pružné. Rozpustený tuk nesmie byť príliš horúci, aby sa ním cesto nesparilo. Správne vypracované cesto je hladké a odlepuje sa od varechy.
4. Po dôkladnom premiesení necháme cesto kysnúť na teplom mieste, aby sa kvasinky mohli dostatočne množiť. Najideálnejšie je dať cesto kysnúť do pomúčenej misy, vrch poprášiť múkou a zakryť suchou alebo mierne vlhkou kuchynskou utierkou. Treba dať pozor, aby cesto neprekyslo. Svoj objem by malo zväčšiť asi o polovicu.
5. Po vykysnutí cesto hneď ďalej spracovávame a pripravený múčnik necháme znovu vykysnúť na plechu. Vkladáme do predhriatej rúry a po krátkom zapečení teplotu zmiernime. Tak rýchlo ukončíme proces kysnutia, inak by cesto kyslo ďalej, po upečení by jeho objem klesol a múčnik by stratil tvar.
6. Čas pečenia kysnutých múčnikov je rozdielny a závisí od ich veľkosti. Či je múčnik upečený, zistíme vpichnutím špajdle do stredu. Cesto sa na ňu nesmie lepiť. Správne upečený múčnik necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
Studené kysnutie
Napriek tomu, že pre vykysnutie cesta je najideálnejšie teplé miesto, existujú aj druhy cesta, ktoré lepšie prekysnú cez noc v chladničke. Cesto s veľkým množstvom masla stačí zabaliť do fólie a dať do chladničky. Bude tak rovnomerne a málo pórovité a tuk sa počas kysnutia „nevypotí“. Podobne sa postupuje aj pri príprave cesta na langoše. Zabalené kysnuté cesto vydrží v chladničke 3 až 4 dni.