Ako si poradiť s kysnutým cestom a upiecť koláč ako z rozprávky? Použite šikovný trik s rúrou
12. 9. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:00)

Zdroj: shutterstock, archív firiem
Opäť pre vás máme najlepšie rady do domácnosti.

Trik s rúrou
Počas chladnejšieho obdobia si vždy najprv zistite, ako teplo doma máte, aby vám cesto vykyslo. Ale pozor, ani prehriaty vzduch nerobí dobrotu. Pri teplote nad 38 °C začnú kvasinky umierať a ste tam, kde ste boli. Najideálnejšie je počas chladných dní vyhriať rúru na 50 °C, vypnúť ju, a kým miesite cesto, nechať ju s otvorenými dverami chladnúť. Potom šup s cestom dovnútra a nechať ho pekne vzísť.
SOS z kuchyne
Ako rýchlejšie ošúpať väčšie množstvo cibule?
Miška z Galanty
Zdroj: shutterstock, archív firiem
SOS z kuchyne
Radí redaktorka Petra Mitringová
Túto aromatickú a často aj oplakávanú robotu si uľahčíte tak, že cibuľu na chvíľu vložíte pod prúd teplej vody a až potom začnete šúpať. Jednotlivé šupky pôjdu dolu ako po masle.
Pre knihomoľky
Rebecca Wilson: Maminčiny dobroty
S podtitulom Varte naraz pre celú rodinu vám táto šikovná kuchárska kniha ukáže, ako prakticky a chutne pripravovať dobroty pre detičky už od 6. mesiaca, a to bez toho, aby ste im museli špeciálne vyvárať. Do 30 minút budete mať na stole vyvážené jedlo, na ktorom si pochutnajú ako malí, tak aj veľkí, a vy sa nestanete otrokom kuchyne. Drobek, 17,87 €
Zdroj: shutterstock, archív firiem
Rebecca Wilson: MAMINČINY DOBROTY
Padlo nám do oka
Domáce rastlinné mlieko
Aj vy ste podľahli trendu rastlinnej stravy alebo sa musíte vyhýbať kravskému mlieku zo zdravotných dôvodov? V tom prípade by ste mali pouvažovať nad výrobou toho domáceho. Je zdravšie ako kupované a z dlhodobého hľadiska aj lacnejšie. Výrobu vlastného rastlinného mlieka vám uľahčia títo šikovní pomocníci.
Zdroj: shutterstock, archív firiem
Praktické, Prezdravie.sk, 56,80 €
Zdroj: shutterstock, archív firiem
Dizajnové, Bonami, 21 €
Zdroj: shutterstock, archív firiem
Sklené, Bellarose, 41,17 €
Vedeli ste, že
… keď necháte potravinársku fóliu v chladničke, bude sa s ňou lepšie pracovať? Jemná fólia po vychladení trocha spevnie a vám sa bude ľahšie odmotávať.
Zdroj: shutterstock, archív firiem
Vedeli ste, že
Keksíky ako od profesionála
Cookies alebo aj tradičné sušienky budú lepšie chutiť a mať krehkejšiu konzistenciu, keď cesto necháte odstáť. Po vymiesení ho dajte na dva dni do chladničky, aby stratilo prebytočnú vlhkosť, a až potom z neho upečte sušienky. Uvidíte ten rozdiel.
Zdroj: shutterstock, archív firiem
Keksíky ako od profesionála