Zapekaná palacinka „dutch baby“

2 porcie

2 veľké vajcia● 50 g krupicového cukru● 100 ml mlieka ● 60 g hladkej múky ● štipka soli ● štipka škorice● 1 PL masla ● hrsť čučoriedok alebo iného ovocia ● práškový cukor na posypanie

Rúru predhrejeme na 220 °C a pripravíme si panvicu vhodnú do rúry s priemerom 20 cm. V mise vyšľaháme vajcia, cukor a mlieko. V druhej mise zmiešame múku so soľou a škoricou. Vlejeme vajcovú zmes a vymiešame hladké cesto. Bude dosť riedke. Dáme bokom. Maslo dáme do pripravenej panvice a vložíme do rozohriatej rúry. Keď sa maslo rozpustí, opatrne vlejeme cesto a vrátime do rúry. Pečieme 12 až 18 minút. Vyberieme a podávame posypané ovocím a práškovým cukrom.

 

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 18 minút

Náš tip: Podávajte ihneď, po čase vysoké okraje zľahnú dovnútra.
Zdroj: shutterstosk

Tvarohové ruské syrníky

15 kúskov

450 g plnotučného hrudkovitého tvarohu● 30 g krupicového cukru● 1 ČL vanilkovej pasty● 1 vajce ● 2 až 3 PL polohrubej múky ● maslo

NA PODÁVANIE: kakao● sladené kondenzované mlieko

V mise vymiešame z tvarohu, cukru, vanilkovej pasty, vajcaa 2 PL múky lepkavé husté cesto. Podľa potreby pridáme ešte trocha múky a necháme odležať 20 minút. Potom z cesta v rukách vyformujeme menšie guľky, ktoré vytvarujeme do tvaru lievancov a obalíme v múke. Panvicu vytrieme maslom a syrníky opekáme na strednom ohni z oboch strán dozlatista. Vyberieme, položíme na papierovú utierku a necháme trocha vychladnúť. Podávame poliate kondenzovaným mliekom a posypané kakaom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas odležania: 20 minút
Čas opekania: 4 minúty/1 kus

Náš tip: Výborne chutia, keď sú len posypané čerstvým ovocím a práškovým cukrom.
Zdroj: shutterstosk

Banánová krupica s lieskovcami

3 porcie

50 g pšeničnej krupice● 450 ml plnotučného mlieka● 1 zrelý banán ● 1 PL medu● 1 PL mletých lieskovcov● 1 bielok

NA OZDOBU: lieskovce ● med● 2 banány

Premiešame krupicu s mletými lieskovcami. V hrnci zohrejeme mlieko spolu s medom. Zrelý banán ošúpeme a roztlačíme vidličkou. Bielok vyšľaháme na tuhý sneh. Len čo začne mlieko vrieť, vmiešame krupicovú zmes a za stáleho miešania varíme na strednom ohni 2 až 3 minúty. Nakoniec zamiešame roztlačený banán a varíme ešte 1 minútu. Nezabúdame miešať! Stiahneme z ohňa a rýchlo zapracujeme sneh z bielka. Nalejeme do pripraveným misiek a ozdobíme banánmi, medom a nasekanými orechmi.

 

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 5 minút

Náš tip: Banány na ozdobu dajte nachvíľu na panvicu s cukrom a opekajte, kým neskaramelizujú.
Zdroj: shutterstosk

Banánové lievance

20 kúskov

250 g hladkej múky● 2 ČL prášku do pečiva● štipka soli ● 2 zrelé banány ● 200 ml mlieka ● 2 vajcia● 100 g bieleho jogurtu● 2 PL javorového sirupu● olej

NA PODÁVANIE: banán● karamel ● slané maslo

V mise premiešame múku so soľou a s práškom do pečiva. V druhej miske roztlačíme zrelé banány vidličkou a zmiešame s mliekom, vajcami, jogurtom a javorovým sirupom. Zmes vmiešame do múky a zľahka premiešame, kým sa prísady nespoja. Nemiešame dlho, inak bude cesto suché. Na panvici rozpálime trocha oleja, cesto nanášame lyžicou a tvoríme menšie lievance. Opekáme z oboch strán dozlatista. Podávame ešte teplé s kúskom osoleného masla a karamelom. Pridáme aj zopár nakrájaných banánov.

Čas prípravy: 10 minút
Čas opekania: 4 minúty/1 kus

Náš tip: Namiesto hladkej múky použite celozrnnú špaldovú. Lievance budú zdravšie a výživnejšie.
Zdroj: shutterstosk

Cisársky trhanec s višňovým pudingom

4 porcie

NA PUDING: 1 väčší pohár zaváraných višní ● 20 g škrobovej múčky ● 1 PL krupicového cukru

NA TRHANEC: 4 vajcia● 30 g krupicového cukru● 125 ml mlieka ● 125 g hladkej múky ● štipka mletej škorice● 2 PL masla ● práškový cukor na posypanie ● 1 PL hrozienok

Višne scedíme, pričom šťavu zachytíme. V pohári premiešame 5 PL višňovej šťavy so škrobovou múčkou. Zvyšok šťavy aj s cukrom privedieme v menšom hrnci do varu. Vmiešame škrobovú zmes a varíme spolu asi 20 sekúnd, kým puding nezhustne. Stiahneme z ohňa a vmiešame višne. Rúru predhrejeme na 170 °C. Oddelíme od seba bielky
a žĺtky, pričom bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Počas šľahania prisypeme cukor. Žĺtky vymiešame s mliekom, maslom a so škoricou dohladka. Opatrne zapracujeme polovicu vyšľahaného snehu a následne aj zvyšok. Opatrne vmiešame hrozienka. Maslo rozpustíme na panvici vhodnej do rúry. Vlejeme cesto, povrch uhladíme a dáme piecť do rúry asi na 12 minút. Vyberieme, položíme na sporák na stredne silný plameň a cesto pomocou vidličky natrháme. Pridáme trocha masla a práškového cukru a kúsky krátko opekáme, kým povrch zľahka neskaramelizuje. Podávame posypané práškovým cukrom a s višňovým pudingom.

 

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 12 minút
Čas opekania: 5 minút

Cisársky trhanec s višňovým pudingom
Zdroj: shutterstosk