Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako ráno dostať rodinu rýchlo z postele? 5 receptov na voňavé dobroty, ktorým nikto neodolá

Náš tip: Banány na ozdobu dajte nachvíľu na panvicu s cukrom a opekajte, kým neskaramelizujú.

Zdroj: shutterstosk

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Dostať rodinu z postele je niekedy nadľudský výkon. Nie každý je ranný typ, ale ak im pripravíte takéto voňavé dobroty, bude sa im hneď ľahšie vstávať.

Zapekaná palacinka „dutch baby“

2 porcie

2 veľké vajcia● 50 g krupicového cukru● 100 ml mlieka ● 60 g hladkej múky ● štipka soli ● štipka škorice● 1 PL masla ● hrsť čučoriedok alebo iného ovocia ● práškový cukor na posypanie

Rúru predhrejeme na 220 °C a pripravíme si panvicu vhodnú do rúry s priemerom 20 cm. V mise vyšľaháme vajcia, cukor a mlieko. V druhej mise zmiešame múku so soľou a škoricou. Vlejeme vajcovú zmes a vymiešame hladké cesto. Bude dosť riedke. Dáme bokom. Maslo dáme do pripravenej panvice a vložíme do rozohriatej rúry. Keď sa maslo rozpustí, opatrne vlejeme cesto a vrátime do rúry. Pečieme 12 až 18 minút. Vyberieme a podávame posypané ovocím a práškovým cukrom.

 

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 18 minút

Zdroj: shutterstosk

Náš tip: Podávajte ihneď, po čase vysoké okraje zľahnú dovnútra.

Tvarohové ruské syrníky

15 kúskov

450 g plnotučného hrudkovitého tvarohu● 30 g krupicového cukru● 1 ČL vanilkovej pasty● 1 vajce ● 2 až 3 PL polohrubej múky ● maslo

NA PODÁVANIE: kakao● sladené kondenzované mlieko

V mise vymiešame z tvarohu, cukru, vanilkovej pasty, vajcaa 2 PL múky lepkavé husté cesto. Podľa potreby pridáme ešte trocha múky a necháme odležať 20 minút. Potom z cesta v rukách vyformujeme menšie guľky, ktoré vytvarujeme do tvaru lievancov a obalíme v múke. Panvicu vytrieme maslom a syrníky opekáme na strednom ohni z oboch strán dozlatista. Vyberieme, položíme na papierovú utierku a necháme trocha vychladnúť. Podávame poliate kondenzovaným mliekom a posypané kakaom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas odležania: 20 minút
Čas opekania: 4 minúty/1 kus

Zdroj: shutterstosk

Náš tip: Výborne chutia, keď sú len posypané čerstvým ovocím a práškovým cukrom.

Banánová krupica s lieskovcami

3 porcie

50 g pšeničnej krupice● 450 ml plnotučného mlieka● 1 zrelý banán ● 1 PL medu● 1 PL mletých lieskovcov● 1 bielok

NA OZDOBU: lieskovce ● med● 2 banány

Premiešame krupicu s mletými lieskovcami. V hrnci zohrejeme mlieko spolu s medom. Zrelý banán ošúpeme a roztlačíme vidličkou. Bielok vyšľaháme na tuhý sneh. Len čo začne mlieko vrieť, vmiešame krupicovú zmes a za stáleho miešania varíme na strednom ohni 2 až 3 minúty. Nakoniec zamiešame roztlačený banán a varíme ešte 1 minútu. Nezabúdame miešať! Stiahneme z ohňa a rýchlo zapracujeme sneh z bielka. Nalejeme do pripraveným misiek a ozdobíme banánmi, medom a nasekanými orechmi.

 

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 5 minút

Zdroj: shutterstosk

Náš tip: Banány na ozdobu dajte nachvíľu na panvicu s cukrom a opekajte, kým neskaramelizujú.

Banánové lievance

20 kúskov

250 g hladkej múky● 2 ČL prášku do pečiva● štipka soli ● 2 zrelé banány ● 200 ml mlieka ● 2 vajcia● 100 g bieleho jogurtu● 2 PL javorového sirupu● olej

NA PODÁVANIE: banán● karamel ● slané maslo

V mise premiešame múku so soľou a s práškom do pečiva. V druhej miske roztlačíme zrelé banány vidličkou a zmiešame s mliekom, vajcami, jogurtom a javorovým sirupom. Zmes vmiešame do múky a zľahka premiešame, kým sa prísady nespoja. Nemiešame dlho, inak bude cesto suché. Na panvici rozpálime trocha oleja, cesto nanášame lyžicou a tvoríme menšie lievance. Opekáme z oboch strán dozlatista. Podávame ešte teplé s kúskom osoleného masla a karamelom. Pridáme aj zopár nakrájaných banánov.

Čas prípravy: 10 minút
Čas opekania: 4 minúty/1 kus

Zdroj: shutterstosk

Náš tip: Namiesto hladkej múky použite celozrnnú špaldovú. Lievance budú zdravšie a výživnejšie.

Cisársky trhanec s višňovým pudingom

4 porcie

NA PUDING: 1 väčší pohár zaváraných višní ● 20 g škrobovej múčky ● 1 PL krupicového cukru

NA TRHANEC: 4 vajcia● 30 g krupicového cukru● 125 ml mlieka ● 125 g hladkej múky ● štipka mletej škorice● 2 PL masla ● práškový cukor na posypanie ● 1 PL hrozienok

Višne scedíme, pričom šťavu zachytíme. V pohári premiešame 5 PL višňovej šťavy so škrobovou múčkou. Zvyšok šťavy aj s cukrom privedieme v menšom hrnci do varu. Vmiešame škrobovú zmes a varíme spolu asi 20 sekúnd, kým puding nezhustne. Stiahneme z ohňa a vmiešame višne. Rúru predhrejeme na 170 °C. Oddelíme od seba bielky
a žĺtky, pričom bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Počas šľahania prisypeme cukor. Žĺtky vymiešame s mliekom, maslom a so škoricou dohladka. Opatrne zapracujeme polovicu vyšľahaného snehu a následne aj zvyšok. Opatrne vmiešame hrozienka. Maslo rozpustíme na panvici vhodnej do rúry. Vlejeme cesto, povrch uhladíme a dáme piecť do rúry asi na 12 minút. Vyberieme, položíme na sporák na stredne silný plameň a cesto pomocou vidličky natrháme. Pridáme trocha masla a práškového cukru a kúsky krátko opekáme, kým povrch zľahka neskaramelizuje. Podávame posypané práškovým cukrom a s višňovým pudingom.

 

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 12 minút
Čas opekania: 5 minút

Zdroj: shutterstosk

Cisársky trhanec s višňovým pudingom

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Efektná kysnutá hviezda s gaštanovou plnkou nielen na raňajky

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.