Fašírky s vajcom a medovou mrkvou

4 porcie

500 g mletého mäsa (hovädzie a bravčové) ● 50 g údenej slaniny ● 1 cibuľa ● 1 žemľa ● mlieko ● 1 vajce do fašírky + 4 vajcia ● tymian ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
PRÍLOHA: 4 až 6 mrkiev ● maslo ● med (hnedý cukor) ● citrónová šťava (pomarančová) ● štipka muškátového orieška
Slaninu nadrobno pokrájame. Cibuľu očistíme a takisto nakrájame na malé kocky. Na malom množstve oleja opečieme slaninu, aby pustila tuk, pridáme cibuľu a opražíme ju dosklovita. Necháme vychladnúť. Žemľu nakrájame na kocky a zľahka ju pokropíme mliekom. Do misy dáme mleté mäso a žemľu, z ktorej vyžmýkame tekutinu. Primiešame opečenú slaninu s cibuľou a vajce. Premiešame a zmes osolíme a okoreníme. Z hmoty urobíme štyri väčšie fašírky, prudko ich opekáme na rozpálenom oleji asi 3 minúty z jednej strany. Potom ich obrátime a lyžicou do nich urobíme priehlbinku tak, aby sme do nej mohli rozklepnúť vajce. Vajce osolíme a okoreníme. Panvicu s fašírkami prikryjeme pokrievkou a opekáme ešte 10 minút, podľa potreby aj dlhšie. Pripravíme prílohu. Mrkvy očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky. V panvici rozohrejeme maslo a mrkvu na ňom dusíme 5 až 10 minút. Opečené mrkvy ochutíme medom, strekom citrónovej alebo pomarančovej šťavy a muškátovým orieškom. Pred podávaním posypeme fašírky lístkami posekaného tymianu. Podávame s medovou mrkvou a farebným šalátom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút

Fašírky s vajcom a medovou mrkvou
Fašírky s vajcom a medovou mrkvou
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ, LÝDIA CZAKÓ

Zeleninové karí s cícerom

4 porcie

2 baklažány ● 2 PL slnečnicového oleja ● 2 ČL korenia karí ● 2 cibule ● 2 sušené čili papričky (nemusia byť) ● 400 ml kokosového mlieka ● 6 paradajok ● 1 konzerva cícera (400 g) ● ryža ako príloha

Baklažány umyjeme, osušíme, prekrojíme po šírke na polovice a nakrájame na osminy. Vo veľkej panvici zohrejeme lyžicu oleja a baklažány 2-3 minúty opekáme z každej strany dozlatista. Vyberieme na tanier a odložíme bokom. Do panvice dáme lyžicu oleja. Pridáme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno a opečieme ju dosklovita. Ak chceme jedlo pikantnejšie, pridáme čili papričky zbavené jadierok, korenie karí a lyžicu hustého kokosového mlieka zvrchu plechovky. Pomiešame a minútu povaríme. Prilejeme zvyšné kokosové mlieko, paradajky nakrájané na štvrtky a plechovku vody. Povaríme 20 minút. Do zmesi pridáme baklažány a scedený cícer. Prehrejeme a podávame s ryžou.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút

Zeleninové karí s cícerom
Zeleninové karí s cícerom
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ, LÝDIA CZAKÓ

Tuniakové guľky

4 porcie

1 veľká konzerva tuniaka vo vlastnej šťave ● 1 menšia cibuľa ● 2 mladé cibuľky ● 2 strúčiky cesnaku ● 250 g zemiakov uvarených v šupke ● 1 vajce ● 1 PL pokrájanej pažítky ● 2 PL strúhaného syra ● 2 ČL zemiakového škrobu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

Konzervu tuniaka scedíme, dáme do misky a vidličkou popučíme. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu s kolieskami mladej cibuľky a tenké plátky cesnaku. Vmiešame rozšľahané vajce, najemno postrúhané vychladnuté zemiaky, nadrobno posekanú pažítku a strúhaný syr. Podľa chuti osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a zahustíme škrobom. Vyformujeme guľky a vypražíme ich
v panvici na rozpálenom oleji z obidvoch strán. Ozdobíme šalátom a kolieskami cibuľky.

Čas prípravy: 10 minút
Čas vyprážania: 4 minúty/1 kus

Tuniakové guľky
Tuniakové guľky
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ, LÝDIA CZAKÓ