Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako spoznám zdravý chlieb, ktorý nie je prifarbený? Bukovský upozornil na 2 veci, ktoré si musíte všímať

Viete rozlíšiť pečivo?

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Chcem sa opýtať, aký je najvhodnejší druh chleba pri zdravom stravovaní.

➥ Ja uprednostňujem celozrnné výrobky, ale neviem, čo si mám všímať najviac, keď si ich idem kúpiť, aby obsahovali to, čo treba a neboli prifarbované. Ako spoznám, že chlieb je naozaj vyrobený z celozrnnej, zo špaldovej alebo z inej múky a nie je iba prifarbený, napríklad karamelom? Aký chlieb najlepšie jesť na raňajky a aké sú tie správne pomery, čo sa týka výživových hodnôt?

Janka (29)

Odpovedá doktor MUDr. Igor Bukovský:

Janka, toto sú veľmi dôležité otázky a verím, že vám pomôže náš bezplatne prístupný a veľmi populárny písomný materiál „Ako si vybrať zdravé pečivo“ v PDF formáte, ktorý nájdete na stránke Ambulancie klinickej výživy. Ak by ste sa tam náhodou nedostali, tak postupujte takto:

Ak má výrobok svoj obal, preštudujte si zloženie – celozrnná múka, drvené obilné zrná alebo otruby by mali byť na prvom alebo druhom mieste v zložení, rozhodne by tieto celozrnné zložky mali tvoriť viac ako 50 % použitej múky. Ak výrobok nemá svoj obal, overte si zloženie priamo v obchode (musí byť dostupné) alebo opticky a orientačne podľa konzistencie a obsahu zrnitých otrúb, nie podľa farby.

Celozrnné pečivo ani chlieb nebývajú hnedé a už vôbec nie tmavohnedé. Najmä však nebývajú na druhý deň gumové – toto sa stáva iba výrobkom z bielej múky, nech už sú zafarbené akokoľvek. Dostupnosť naozaj celozrnných druhov chleba a pečiva sa zlepšuje. Rovnako sú dostupné rôzne formy celozrnného knäckebrotu a tzv. polystyrénového chleba (napr. z naturálnej ryže, celej špaldy a podobne).

Ktorýkoľvek z týchto výrobkov vám zaiste poslúži ako kvalitný zdroj vlákniny, kyseliny ferulovej a iných užitočných fenolov, ktoré sa nachádzajú v obilninách. V prípade potreby sa môžete naučiť piecť svoj vlastný chlieb doma – vtedy už o jeho zložení rozhodujete len vy. A cez víkend si radšej uvarte ovsenú kašu. Výbornú chuť!

Vyberáme pre vás niečo PLUS