Ako správne filetovať kapra? 4 kroky, s ktorými sa vám to podarí
19. 12. 2014, 16:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:22)

Zdroj: Profimedia.sk
Vianoce sú už pred dverami, preto je najvyší čas naučiť sa s nami filetovať tradičnú rybu na štedrovečernom stole.

Zdroj: život, Miro Vacula

Zdroj: acs

Zdroj: acs
Galéria k článku
Úplné vykostenie a nakrájanie plátkov je pri tejto rybe veľmi ťažké, pretože má mnoho drobných kostičiek, ktoré nemôžeme dosť dobre očistiť.
1. Kapra položíme naplocho na dosku, urobíme hlbšie rezy na chrbte od hlavy až k chvostu a ďalší hlbší rez v brušnej časti, znova od hlavy k chvostu, a nakoniec hlbší rez pozdĺž hlavnej chrbtovej kosti v tom istom smere.
2. Takto sme rybu pripravili na dve veľké filety, ktoré oddeľujeme od rebrových kostí pomocou noža a lopatky od chrbta smerom k brušnej dutine.
3. Odkrojené filety delíme na dve alebo tri porcie, podľa veľkosti ryby.
4. Rovnakým spôsobom vykostíme aj druhú polovicu kapra.