Toto ste možno nevedeli! Ako správne používať wok? Chce to špeciálnu prípravu!
30. 9. 2014, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:31)

Zdroj: Archív
Základná pomôcka v ázijskej kuchyni potrebuje správny „rozjazd“ a pravidelnú starostlivosť. Odvďačí sa vám na dlho rokov.
Wok je hlboká okrúhla ázijská panvica, ktorej použitie sa obvykle spája s prudkým opekaním. V Ázii však ide o univerzálny nástroj na varenie. Varia sa v ňom polievky, naparujú plnené knedličky, opeká mäso, dusí zelenina.
Ak sa rozhodnete, že chcete wok využívať čo najvšestrannejšie, je dobré kúpiť si túto vychytávku spolu s pokrievkou.
Pokiaľ nie je wok nerezový alebo nemá nepriľnavú vrstvu, pred prvým použitím ho treba umyť vodou so saponátom, opláchnuť a osušiť. Potom doňho nasypte soľ, aby pokryla dno. Panvicu prudko zahrievajte tak dlho, aby soľ zmenila farbu a začalo sa z nej dymiť. Panvicu potom odstavte, nechajte aj so soľou úplne vychladnúť a soľ vysypte. Potom panvicu pomocou handričky alebo servítky vymastite rastlinným olejom. Takto pripravený wok vám bude slúžiť dlhé roky. Vždy po použití treba wok umyť vodou, osušiť a potrieť olejom.