Ako správne pripraviť stratené vajce? Neuveríte, čo na blanšírovanie používajú profesionáli
6. 3. 2019, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:37)

Zdroj: Shutterstock
Internet aj kuchynské knihy nás zásobujú obrázkami dokonalých tzv. stratených vajec s pekným bielym bielkom a úžasne tekutým žĺtkom, ale...
Vám sa však vajce rozíde a ostane len smiešne niečo, čo vajce pripomína len zďaleka.

Zdroj: Shutterstock
Ako variť vajcia
Pritom ste urobili všetko správne. Aj ste pridali ocot do vody, aj ste vytvorili vír, aj ste opatrne vyklepli vajíčko. Cestou sa však niečo pokazilo, bielok sa roztieolo po celom hrnci a žĺtok sám o sebe už tak dobre nevyzerá. A povedzme si úprimne, kto by chcel jesť iba žĺtok. Čaro strateného vajca spočíva práve v skrytom tekutom žĺtku ukrytom v pevnom bielku.
Tak teda ako to robia, že sa to vždy podarí?
Zdroj: Shutterstock
Tieto triky do domácnosti by mala poznať každá gazdinka.
Aby ste sa aj vy mohli pýšiť ukážkovým blanšírovaným vajíčkom, stačí poznať jednoduchý trik. Čo nám teda pomôže? Obyčajné kuchynské sitko. Prekvapené? Je to naozaj také jednoduché.
Vajce vyklepnite do sitka, nechajte zľahka odkvapkať prebytočný bielok a následne sitko opatrne ponorte do horúcej, ale nie vriacej vody. Keď začne bielok tuhnúť, vajce opatrne vyklopte a varte asi 3 minútky. Hotovo. Vyberte dierkovanou naberačkou, položte a pri servírovaní jemne nakrojte, aby žĺtok pomaly vytekal.
Zdroj: Shutterstock
Syrová hrianka s vajcom
Odteraz budú aj vaše stratené vajcia ako z príručky.