Sušené slivky sú hotový zázrak, ale ako ich správne vysušiť? Najprv musíte urobiť túto dôležitú vec
11. 8. 2017, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:11)

Zdroj: Shutterstock
Sú zdravé nielen preto, že pomáhajú pri zápche, rednutí kostí a nedostatku energie. Keď si ich teraz nasušíte, budete ich môcť jesť celú zimu.
Slivky naše babičky považovali za všeliek a používali ich nielen do lekváru. Nasušené vydržali celú zimu a používali sa do polievok, omáčok, koláčov a miesto sladkostí.
5 rád, ako ich správne vysušiť
● Na sušenie musia byť slivky úplne dozreté a ideálne sú mäsité odrody.
● Je dobré, keď ich pred sušením ponoríme na 2 minúty do vriacej vody, aby šupka popraskala. Pri sušení potom ľahšie uniká vlhkosť von.
Zdroj: Shutterstock
Sušené slivky
● Sušenie v rúre, alebo v sušičke ovocia: zásada 3 x 6 hodín. 6 hodín sušíme na 50°C, 6 hodín na 60°C a 6 hodín na 80 °C.
● Sušenie sliviek na slnku: Na slnku sa slivky sušia asi 12 dní.
● Zo 100 kg čerstvých sliviek usušíme asi 20 kg sušených sliviek. Uskladníme ich papierovom vrecku v suchej miestnosti.