Chcete upiecť celozrnný chlieb, ale nedarí sa? Stačí zmeniť túto jednu vec a bude nadýchaný ako nikdy
13. 6. 2018, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:20)

Zdroj: Shutterstock
Celozrnný chlieb a pečivo sú zdravšie, no doma sa nám často nedarí ho upiecť. Tajomstvo je v droždí.
Radi pečiete? Iste ste už okrem všakovakých koláčov a zákuskov skúšali upiecť aj chlieb. No kým ten obyčajný kysne jedna radosť a je nadýchaný, ten z celozrnnej múky sa akosi nedarí.

Zdroj: iStockphoto
No bread, thanks: gluten-free concept
Celozrnné pečivo a chlieb je pritom zdravší kvôli obsahu vlákniny. Má nižší glykemický index, čo v preklade znamená, že nás zasýti na dlhší čas. Celozrnná múka navyše obsahuje oveľa viac vitamínov a výživných látok, ako tá biela. Výhodou domáceho celozrnného chleba je aj to, že presne viete, čo v ňom je.
Ako ho ale upiecť, aby bol rovnako chutný, ako ten biely? Nabudúce pridajte viac droždia alebo kvásku. Baktérie, ktoré sa starajú o kysnutie potrebujú potravu v podobe lepku a cukrov. Vytvárajú potom plyn, ktorý spôsobí jemné a nadýchané pečivo.
Pri klasickom pečení sa používa na kilo múky jedna kocka, teda asi 50 gramov droždia. Pri pečení z celozrnnej múky ho použite pokojne aj dvakrát viac.
Zdroj: iStockphoto
Organic Homemade Whole Wheat Bread
Výsledkom bude mäkké, chrumkavé a výživné domáce pečivo a chlieb.