Ako upiecť jablkový závin, aby sa netrhal a nepraskol? Pozor na týchto 5 chýb, ktoré robíte aj vy
9. 11. 2016, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:57)

Zdroj: Shutterstock
Štrúdľa s jablkami patrí ku klasike, no nie každý si na ňu trúfne. Ak sa vyvarujete týchto chýb, bude rovnako dobrá, ako od babičky.
Jablkový závin milujú dospelí aj deti. Či už ten krehký ťahaný, kysnutý alebo z lístkového cesta, dávame si ho na raňajky, k popoludňajšej káve aj len tak na chuť. Jablková štrúdľa je skrátka našou tradičnou sladkou pochúťkou, na ktorej si pochutnávajú už celé generácie. Napriek tomu sa ale pri jej príprave dá veľa vecí pokaziť. Toto sú najčastejšie chyby, ktoré možno robíte aj vy.
1. Múku preosejte a pridajte ocot
Keď máte čas a rozhodnete sa pripraviť cesto na závin doma, preosejte hladkú múku cez naozaj jemné sitko. Cesto potom bude krásne nadýchané. Ak chcete, aby šlo cesto ľahšie vyvaľkať, vyskúšajte trik našich prababičiek. Do cesta pridajte lyžicu octu. Nebude sa potom lepiť ani trhať.
Zdroj: Shutterstock
Jablkový závin
2. Pod jablká dajte na cesto strúhanku
Predovšetkým u ťahaného závinu má tenké cesto tendenciu presakovať, čím by sa celý dezert znehodnotil, a tak je dôležité k náplni pridať niečo, čo nasaje prebytočnú vlhkosť. Rozvaľkané cesto preto posypte strúhankou, mletými piškótami alebo napríklad strúhaným tvrdým perníkom. Pre lepšiu chuť môžete strúhanku ešte pred tým zľahka osmažiť na masle. Táto vložka šťavu z jabĺk čiastočne vstrebe. Niekto používa aj kokos alebo jemne mleté orechy. Dajte si ale pozor na príliš tenké cesto a veľké množstvo náplne. Nie nadarmo sa hovorí, že menej niekedy znamená viac.
3. Závin poprepichujte
Chcete, aby sa vám štrúdľa dobre upiekla, nepotrhala sa a po vytiahnutí z rúry a vychladnutí nespľaskla? Potom vyskúšajte jednoduchý trik. Pred vložením do rúry urobte zhora vidličkou do cesta otvory. Tými bude pri pečení zvnútra zvoľna odchádzať para z jabĺk a cesto vám nepopraská.
Zdroj: Shutterstock
Jablkový závin
4. Pozor na teplotu
Ak pripravujete štrúdľu z lístkového cesta, zapamätajte si, že ju zo začiatku musíte dať piecť pri vyššej teplote. Tá by sa mala pohybovať okolo 220 ° C. Záleží ale samozrejme na každej rúre. Asi po pätnástich až dvadsiatich minútach, keď sa cesto zapečie a nafúkne, teda zväčší objem, teplotu znížte asi na 180 ° C. Nebude potom dochádzať k nežiadúcemu tmavnutiu a horknutiu povrchu závinu. Dopekajte tak dlho, aby nebola uprostred surová.
5. Posypte ju cukrom
Pokiaľ chcete mať na povrch klasickej štrúdle chutný a chrumkavý, potrite ho pred vložením do rúry rozpusteným maslom a posypte ho kryštálovým cukrom alebo ho silne poprášte tým práškovým. Cukor na povrchu skaramelizuje a vytvorí tam úžasnú kôrku. Závin z lístkového cesta pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom.