Jablková štrúdľa je skrátka našou tradičnou sladkou pochúťkou, na ktorej si pochutnávajú už celé generácie. Napriek tomu sa ale pri jej príprave dá veľa vecí pokaziť. Toto sú najčastejšie chyby, ktoré možno robíte aj vy.


1. Múku preosejte a pridajte ocot

Keď máte čas a rozhodnete sa pripraviť cesto na závin doma, preosejte hladkú múku cez naozaj jemné sitko. Cesto potom bude krásne nadýchané. Ak chcete, aby šlo cesto ľahšie vyvaľkať, vyskúšajte trik našich prababičiek. Do cesta pridajte lyžicu octu. Nebude sa potom lepiť ani trhať.


2. Pod jablká dajte na cesto strúhanku

Predovšetkým u ťahaného závinu má tenké cesto tendenciu presakovať, čím by sa celý dezert znehodnotil, a tak je dôležité k náplni pridať niečo, čo nasaje prebytočnú vlhkosť. Rozvaľkané cesto preto posypte strúhankou, mletými piškótami alebo napríklad strúhaným tvrdým perníkom. Pre lepšiu chuť môžete strúhanku ešte pred tým zľahka osmažiť na masle. Táto vložka šťavu z jabĺk čiastočne vstrebe. Niekto používa aj kokos alebo jemne mleté ​​orechy. Dajte si ale pozor na príliš tenké cesto a veľké množstvo náplne. Nie nadarmo sa hovorí, že menej niekedy znamená viac.

Jablková štrúdľa je tradičnou sladkou pochúťkou, na ktorej si pochutnávajú už celé generácie.
Jablková štrúdľa je tradičnou sladkou pochúťkou, na ktorej si pochutnávajú už celé generácie.
Zdroj: Shutterstock


3. Závin poprepichujte

Chcete, aby sa vám štrúdľa dobre upiekla, nepotrhala sa a po vytiahnutí z rúry a vychladnutí nespľaskla? Potom vyskúšajte jednoduchý trik. Pred vložením do rúry urobte zhora vidličkou do cesta otvory. Tými bude pri pečení zvnútra zvoľna odchádzať para z jabĺk a cesto vám nepopraská.


4. Pozor na teplotu

Ak pripravujete štrúdľu z lístkového cesta, zapamätajte si, že ju zo začiatku musíte dať piecť pri vyššej teplote. Tá by sa mala pohybovať okolo 220 ° C. Záleží ale samozrejme na každej rúre. Asi po pätnástich až dvadsiatich minútach, keď sa cesto zapečie a nafúkne, teda zväčší objem, teplotu znížte asi na 180 ° C. Nebude potom dochádzať k nežiadúcemu tmavnutiu a horknutiu povrchu závinu. Dopekajte tak dlho, aby nebola uprostred surová.

jablková štrúdla, jablčník
jablková štrúdla, jablčník
Zdroj: SHUTTERSTOCK


5. Posypte ju cukrom

Pokiaľ chcete mať na povrch klasickej štrúdle chutný a chrumkavý, potrite ho pred vložením do rúry rozpusteným maslom a posypte ho kryštálovým cukrom alebo ho silne poprášte tým práškovým. Cukor na povrchu skaramelizuje a vytvorí tam úžasnú kôrku. Závin z lístkového cesta pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom.