Robíte sneh z bielkov, no vždy sa vám tam dostane kúsok žĺtka? TAKTO sa vám to už NIKDY nestane
2. 7. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:16)

Zdroj: Shutterstock
Vajcia sú v slovenskej kuchyni veľmi obľúbené a my, gazdinky, ich využívame viac menej každý deň.
Niekedy je to s nimi však ťažké. Nedajú sa dobre ošúpať, často nevieme, či sú ešte dobré a niekedy ani netušíme, či sme ich náhodou už neuvarili a tak nevložili do chladničky. Toto bude odteraz patriť minulosti – vďaka našim geniálnym trikom.
1. Ako vybrať zatúlanú škrupinku
Určite to poznáte – aj nám sa to stáva pravidelne – rozbíjate vajcia do misky a šup, jedna škrupinka sa odlomí a už pláva spolu so žĺtkom a s bielkom. Tým, že je konzistencia bielka taká aká je, je naozaj problém potvorskú škrupinku vybrať.
Riešenie: Určite nesiahajte po lyžičke, škrupinka aj s bielkom sa z nej budú šmýkať a vy pri tejto činnosti strávite viac času než by ste chceli. Radšej použite väčší kúsok škrupinky, ktorá vám z vajcia zostala. Jej ostré hrany vám zatúlanú škrupinu s ľahkosťou vyberú.
Zdroj: Shutterstock
Škrupiny od vajíčka pomáhajú klíčeniu
2. Ako od seba dokonale oddeliť bielky a žĺtky
Nejde to vždy tak ľahko, ako by človek očakával. Pritom predovšetkým pri bielkoch, ktoré potrebujeme vyšľahať na sneh, je veľmi dôležité, aby sa do nich nedostal ani kúsok žĺtka, lebo inak ich nevyšľaháte.
Riešenie: Rozklepnite vajce do taniera a dajte pritom pozor, aby žĺtko zostalo neporušené. Vezmite prázdnu plastovú fľašu a jemne ju stisnite. Priložte otvor hrdla fľaše k žĺtku a pomaly stisk fľaše uvoľnite. Vznikne podtlak, ktorý žĺtko vtiahne do fľaše a vy ho potom ľahko a čisto prenesiete do druhej misky.
Zdroj: Shutterstock
Ako vyšľahať perfektný sneh z bielkov?
3. Ako vajce rýchlo a jednoducho ošúpať
Šúpanie varených vajec sa môže zvrtnúť na skúšku trpezlivosti. Niekdy sa škrupinka rozbije na kopu drobných kúskov a niekedy zase na nej zostane polovica bielka. Je to naozaj nepríjemné, hlavne keď potrebujte našúpať viacero vajec.
Riešenie: Vložte vajce do kompótového pohára, uzavrite viečkom a pár krát silnejšie potraste. Škrupinka pôjde dole jednoducho a skoro vcelku. Ako alternatívu môžete vajce zo všetkých strán poklopkať lyžicou, vložiť do studenej vody a tam pogúľať sem a tam. Potom ošúpte.