Reklama

Týmto neodoláte! Objavili sme spôsob, ako urobiť tie najlepšie domáce hranolčeky

Hranolčeky

Zdroj: ancpz

Reklama

Ťažko nájdete niekoho, kto nemá rád hranolčeky. Ale vyčarovať doma tie naozaj chrumkavé z pravých zemiakov, to nie je také jednoduché... My vieme, ako na to!

Možno sa budete čudovať, ale pripraviť krásne chrumkavé domáce hranolčeky nie je vôbec jednoduché. Rozhodne nestačí nakrájať zemiaky a hodiť ich do rozpáleného oleja. Také hranolky budú vnútri tuhé a nebudú chrumkavé. Tie pečené v rúre zase chutia skôr ako pečené zemiaky než ako hranolky. Navyše, čo človek to iné hranolčeky obľubuje. Všetci sa ale zhodujú na tom, že hranolčeky musia byť vnútri dopečené a na vrchu krásne chrumkavé. A v tom je práve kameň úrazu.

Hranolčeky

Zdroj: ancpz

Hranolčeky

Dvojitému vyprážaniu sa nevyhnete

Docieliť tohto dvojitého efektu a zároveň uchovať chuť zemiakov nemožno inak, než dvojitým vyprážaním. Najlepší na vyprážanie je vraj arašidový olej, ako v Amerike, ktorý ale u nás nie je bežne dostať. Siahnite preto po repkovom alebo slnečnicovom, skvele ho zastúpi.

Teplota je dôležitá

Zatiaľ čo niektoré recepty počítajú sa vyprážaním na 160 a 190 stupňov, iné len na 100 stupňov. Lenže ak vyprážate v panvici, nie je to také jednoduché rozoznať. Ak nemáte kuchynský teplomer, pomôže vám tento taháčik. Stačí, keď hranolček skúšobne ponoríte do oleja a budete pozorovať, čo sa deje.

Vonkajší prejav v blízkosti vloženej suroviny - Teplota [° C]

● olej olej praská, netvoria sa žiadne bublinky - teplota pod 90 ° C

● objavuje sa len niekoľko bubliniek - teplota 90-130 ° C

● objavuje sa veľký počet bubliniek, nie je počuť praskavý zvuk - teplota 130-170 ° C

● objavuje sa veľký počet bubliniek, je počuť praskavý zvuk - teplota 170-230 ° C

Ponúkame vám 2 rôzne spôsoby prípravy hranolčekov. Výsledky oboch spôsobov chutia skvelo, rozdiel spočíva skôr v tom, koľko času máte na ich prípravu.

Zdroj: ancpz

Hranolčeky

1. Hranolčeky blanšírované a potom dvakrát vyprážané

Zemiaky typu C ošúpte, nakrájajte na hranolčeky a dôkladne ich vyperte v naozaj studenej vode. Nechajte ich lúhovať 30 minút. Keď sa vyplaví škrob, hranolčeky preceďte a presuňte do hrnca s vriacou vodou. V nej ich 5 minút blanšírujte. Voda by sa nemala vrieť. Potom vodu sceďte, a hranolčeky dôkladne osušte. Rozpáľte dostatočné množstvo oleja, aby hranolčeky plávali, na približne 160 stupňov (na varnej doske približne stupeň 7). Vhoďte várku hranolčekov do rozpáleného oleja a nechajte ich jednu minútu smažiť. Nemali by zhnednúť, len sa zatiahnuť. Hranolčeky vyberte, nechajte odkvapkať a na papierových utierkach úplne vychladnúť. V tejto fáze ich môžete zamraziť. Nechajte aspoň hodinu odstáť v chladničke. Pred podávaním znovu rozpáľte olej, tentoraz na maximum (cca 190 stupňov) a hranolčeky osmažte päť až šesť minút do zlatista. Hotové nechajte odkvapkať, osoľte a ihneď servírujte.

Výsledok: Pri druhom vyprážaní hranolčekov bolo potrebné znížiť teplotu, pri tej najvyššej by sa za 5 minút vyprážania úplne spálili. Vnútri boli akurát, chuťovo perfektné aj chrumkavé, až na ten zdĺhavý postup. Ale ak máte dosť času, určite to vyskúšajte.

Zdroj: ancpz

Hranolčeky

2. Hranolčeky holandské - dvakrát vyprážané

Zemiaky typu B nelúpeme, len umyjeme kefkou. Nakrájame do požadovaného tvaru, na hranolčeky hrubé cca 1,5 cm. Vyperieme v studenej vode, osušíme a zhruba tri minúty smažíme v oleji rozohriatom na sto stupňov. Olej by nemal prskať, ani syčať. Len by sa v ňom mali robiť bublinky. Hranolčeky pri vyprážaní na nižšiu teplotu pekne zmäknú. Takto pripravené vydržia maximálne 4 hodiny, nikdy dlhšie. Tesne pred servírovaním vyprážame znovu v oleji opäť na 100 ° C ďalšie dve minúty. Potom sú hranolčeky aj krásne chrumkavé a pripravené na konzumáciu.

Výsledok: Hranolčeky boli krásne chrumkavé, mali výraznú chuť a bolo s nimi podstatne menej práce. Myslíme si, že pri rovnakom postupe budú skvelé aj olúpané a pokojne zo zemiakov varného typu C.

Máte aj vy nejaký overený rodinný recept na hranolčeky? Podeľte sa o neho v diskusii!