Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako UŠETRIŤ za potraviny? Odteraz už NIČ nevyhodíte: TAKTO predĺžite životnosť POTRAVÍN, WAU!

Ako UŠETRIŤ za potraviny? Odteraz už NIČ nevyhodíte: TAKTO predĺžite životnosť POTRAVÍN, WAU!

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Pri dnešných cenách je hriech nechať jedlá a suroviny pokaziť sa a potom ich vyhodiť do smetného koša. Pritom stačí dodržiavať pár pravidiel.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TOTO vás prekvapí: Kedy piť vodu, pred kávou alebo radšej po nej? Poradila skúsená BARISTKA

    Jablká
    Zbožňujú chlad, teda ich môžete uskladniť v chladničke, a to pokojne v spodnej časti v spoločnosti mrkvy. Ak máte pivnicu, v prepravke ich pokojne uložte tam. Aby ste zmiernili ich dozrievanie, nechajte im rozstupy, aby sa vzájomne nedotýkali.

    Salámy a klobásy
    Nevyťahujte ich z obalov, nechajte ich v nich dobre zabalené v chladničke. Ak ste šunku alebo salámu nakúpili pri čerstvom pulte, potom vám v dokonalom stave a chutné vydržia dva-tri dni.

    Chlieb
    Po nákupe ho vyberte a zabaľte do čistej utierky, ktorá je vypraná, pretože tá pohlcuje vlhkosť a vďaka nej chlieb rýchlo nesplesnivie. Potom ho vložte do priedušnej nádoby, ideálne do chlebníka.

    Zemiaky
    Tie je najlepšie skladovať v pivnici alebo na suchom chladnom a tmavom mieste, kde teplota neprekročí 6 °C. Pri vyšších teplotách už začínajú klíčiť a teda nie sú vhodné na konzumáciu.

    Mäso
    Vždy dbajte na to, aby bolo dobre oddelené od ostatných potravín, ktoré skladujete v chladničke. Prečo? Zbožňujú ho rôzne mikroorganizmy. Čerstvý kus mäsa potrebuje teplotu maximálne do 4 °C, ryby iba 1 °C. Mäso skladujte v dobre uzavretej nádobe alebo obale.

    Banány
    Do chladničky nepatria, lepšie sa im darí pri izbovej teplote. Zrejú rýchlo, takže ak nechcete, aby vám čoskoro zhnedli, rozdeľte trs na časti a stopky omotajte potravinovou fóliou.

    Mrkva
    Darí sa jej vo vlhkejšom prostredí. Pokojne zväzok vložte do spodnej poličky v chladničke. Zužitkovať sa dá celý kus tejto zeleniny. Vňate nasekajte nadrobno a použite do polievky, šalátu alebo si vyrobte pesto.

    Paradajky a papriky
    Dlho čerstvé zostanú iba v prípade, že im doprajete teploty od 7 do 14 až 15 °C. Znesú však aj izbovú teplotou. Chladničku neznášajú dobre, strácajú chuť aj štruktúru, prichádzajú o vitamíny a iné cenné látky.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.