Ako UŠETRIŤ za potraviny? Odteraz už NIČ nevyhodíte: TAKTO predĺžite životnosť POTRAVÍN, WAU!
16. 8. 2023, 14:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:20)

Zdroj: shutterstock
Pri dnešných cenách je hriech nechať jedlá a suroviny pokaziť sa a potom ich vyhodiť do smetného koša. Pritom stačí dodržiavať pár pravidiel.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Galéria k článku

Jablká
Zbožňujú chlad, teda ich môžete uskladniť v chladničke, a to pokojne v spodnej časti v spoločnosti mrkvy. Ak máte pivnicu, v prepravke ich pokojne uložte tam. Aby ste zmiernili ich dozrievanie, nechajte im rozstupy, aby sa vzájomne nedotýkali.
Salámy a klobásy
Nevyťahujte ich z obalov, nechajte ich v nich dobre zabalené v chladničke. Ak ste šunku alebo salámu nakúpili pri čerstvom pulte, potom vám v dokonalom stave a chutné vydržia dva-tri dni.
Chlieb
Po nákupe ho vyberte a zabaľte do čistej utierky, ktorá je vypraná, pretože tá pohlcuje vlhkosť a vďaka nej chlieb rýchlo nesplesnivie. Potom ho vložte do priedušnej nádoby, ideálne do chlebníka.
Zemiaky
Tie je najlepšie skladovať v pivnici alebo na suchom chladnom a tmavom mieste, kde teplota neprekročí 6 °C. Pri vyšších teplotách už začínajú klíčiť a teda nie sú vhodné na konzumáciu.
Mäso
Vždy dbajte na to, aby bolo dobre oddelené od ostatných potravín, ktoré skladujete v chladničke. Prečo? Zbožňujú ho rôzne mikroorganizmy. Čerstvý kus mäsa potrebuje teplotu maximálne do 4 °C, ryby iba 1 °C. Mäso skladujte v dobre uzavretej nádobe alebo obale.
Banány
Do chladničky nepatria, lepšie sa im darí pri izbovej teplote. Zrejú rýchlo, takže ak nechcete, aby vám čoskoro zhnedli, rozdeľte trs na časti a stopky omotajte potravinovou fóliou.
Mrkva
Darí sa jej vo vlhkejšom prostredí. Pokojne zväzok vložte do spodnej poličky v chladničke. Zužitkovať sa dá celý kus tejto zeleniny. Vňate nasekajte nadrobno a použite do polievky, šalátu alebo si vyrobte pesto.
Paradajky a papriky
Dlho čerstvé zostanú iba v prípade, že im doprajete teploty od 7 do 14 až 15 °C. Znesú však aj izbovú teplotou. Chladničku neznášajú dobre, strácajú chuť aj štruktúru, prichádzajú o vitamíny a iné cenné látky.