Ako uvariť cestoviny, aby sa nezlepili a boli mňam? Pozor na tieto chyby, potom budú TIP-TOP
22. 11. 2019, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 18:41)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Kto by už mal problém uvariť obyčajné cestoviny... Prekvapí vás ale, čo všetko sa dá pri nich pokaziť. Potom sa nečudujte, že sa odporne lepia.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Galéria k článku
Cestoviny patria k našim najobľúbenejším potravinám. Jeme ich ako samostatné jedlo, podávame ich ako prílohu. Chutia teplé, i za studena v šalátoch. Ich príprava je rýchla a pomerne jednoduchá. Teda, ak viete, ako na to! Vyvarujte sa nabudúce chýb, ktoré väčšina z nás pri ich príprave robí. Pochutnáte si na nich potom ešte oveľa viac.
1. Používate malý hrniec
Tiež ste sa niekedy pokúšali napchať dlhé špagety do malého hrnca? Možno ste ich dokonca polámané na polovicu, aby sa vám tam zmestili? Nabudúce si radšej rovno vezmite veľký kastról.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
cestoviny tagliatelle
Zlatým pravidlom je použiť 1 liter vody na každých 100 g cestovín, čo je priemerná porcia na osobu. Tento pomer dáva cestovinám dostatok priestoru a umožní im uvariť sa rýchlejšie. Navyše sa nemusíte báť, že sa vám k sebe zlepia.
2. Nedávate dosť soli
Stále všade okolo seba počúvate, že by ste mali menej soliť. Vodu na cestoviny preto nesolíte vôbec, aj tak ju predsa budete vylievať. Rozhodne to ale nie je zbytočné. Dôležité však je pridať soľ až do vriacej vody, tesne predtým, než do hrnca vložíte cestoviny. Pridávanie soli už počas varenia cestovín nemá na ich konzistenciu dobrý vplyv.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
žena - kuchyňa - varenie - cestoviny - špagety
3. Nečakáte, kým voda zovrie
Od hladu vám škvŕka v bruchu a vy sa už nemôžete dočkať, až si cestoviny naložíte na tanier. Lenže vám pripadá, že to trvá večnosť, než tá voda v hrnci začne vrieť. Nasypete ich preto do nej skôr, než naozaj vrie. Lenže takto len docielite to, že škrob vystúpi na ich povrch a cestoviny potom budú odporne lepivé.
4. Pridávate do vody olej
Táto fáma koluje medzi ľuďmi už dlhé roky. Taliani ale naozaj nič také nerobia. Nerobte to preto ani vy. Dôležité je aby sa cestoviny varili v dostatočnom množstve dobre osolenej vody. Olej pridaný do vody naozaj nezabráni tomu, aby sa pri varení a po uvarení zlepili k sebe, ako sa často tvrdí. Väčšinu oleja zlejeme totiž do odpadu s vodou pri cedení. Radšej doprajte cestovinám kvalitný olivový olej až po scedení. Veľmi dôležitá je ale aj kvalita varených cestovín.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
žena a dieťa - matka a dcéra - kuchyňa - varenie - cestoviny - špagety
5. Nemiešame ich
Cestoviny nie sú ryža, ktorú by ste pri varení rozhodne nikdy nemali miešať. Akonáhle ich teda hodíte do vriacej vody, pomaly ich premiešajte vareškou a dbajte na to, nech sa neprichytia ku dnu.
Hrniec prikryte pokrievkou, aby sa voda znovu začala čo najrýchlejšie variť, pokrievku potom zložte a opäť ich dôkladne premiešajte. To isté urobte ešte niekoľkokrát počas varenia. Len tak si môžete byť istí, že následne nebudete mať v sitku len zlepený chuchvalec.
Zdroj: Nový Čas pre ženy
Špagety Cacio e pepe
6. Varíte ich zbytočne dlho
Väčšina z nás má tendenciu cestoviny prevárať. Varíme ich dokonca oveľa dlhšie, než je doba odporúčaná na obale. Zdajú sa nám totiž stále tak nejako tvrdé.
Každý tvar cestovín potrebuje inú dobu varu. Mali by ste vziať do úvahy aj to, že cestoviny ešte takzvane "dôjdu" aj po zliati vody, prípadne po pridaní omáčky. Ak teda chcete mať cestoviny uvarené správne "al dente" alebo ich plánujete prehriať na panvici spoločne s omáčkou, je vhodné ich scediť približne o 2 až 3 minúty skôr, než je uvedené na obale.
A ako spoznáte, že sú cestoviny naozaj uvarené "na skus"? Pri zahryznutí či prekrojení vidličkou by ste mali cítiť ľahký odpor cestoviny a na reze by malo byť vidieť tenký svetlejší prúžok, u špagiet bielu bodku uprostred.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
žena - kuchyňa - cestoviny - špagety
7. Preplachuje ich studenou vodou
V momente, keď sú cestoviny hotové, prelejte ich cez cedidlo alebo sitko a vyklepte z nich všetku prebytočnú vodu. Nikdy ich nenechávajte dôjsť, odstáť a podobne, len by sa vám rozvarili.
Po zliati ich tiež nikdy nepreplachujte vodou. A to ani horúcou, ani studenou. Ale ani ich nenechávajte dlho stáť v sitku, inak sa zlepia. Hneď s nimi pracujte ďalej.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
žena - jedlo - cestoviny - špagety